EGZODUS U PREMIERLIGU

PIŠE T. ŽIDAK Arsenal i Tottenham u utrci za Dinamovim trojcem, Halilović, Vrsaljko i Jedvaj odlaze u London

 Srđan Vrančić/CROPIX

Na pomolu je egzodus Dinamovih tinejdžera u Premierligu. Tako se barem tvrdi u ozbiljnim menadžerskim krugovima, iz kojih dolazi potvrda da je Šime Vrsaljko već na putu za London, a istom avionskom linijom uskoro bi mogli odletjeti Tin Jedvaj i Alen Halilović.

Pitanje je na kojim destinacijama će se iskrcati Jedvaj i Halilović? Nije ekskluzivna novost da je Arsene Wenger dobio detaljni izvještaj svog skauta, koji živi u Opatiji i prati sve utakmice mladih Dinamovih igrača.

Wengerov specijalitet

Dovođenje tinejdžera Wengerova je specijalnost, sjetite se samo Cesca Fabregasa, koji je već sa 16,5 godina igrao za Arsenal, a godinu dana kasnije bio je i najbolji igrač Premiershipa. Idu li Halilović i Jedvaj Fabregasovim putem? Ili će se iskrcati koju stanicu sjevernije, na White Hart Laneu? I Tottenham je klub s kojim je Dinamo sjajno poslovao, prodao im je Luku Modrića za 21,000.000 eura, nije isključeno da gazde Spursa opet ulože puno novca u Dinamove mlade igrače, da bi basnoslovno zaradili, kao u slučaju Luke Modrića.

Ne zna se kako će završiti “triangl” između Daniela Levyja (Tottenham), Arsenea Wengera (Arsenal) i Zdravka Mamića (Dinamo)? Da ne postoje igrači, koji nisu na prodaju, potvrdio je prije nekoliko dana i sportski direktor Zoran Mamić, koji je izjavio da su svi na tezgi, svi su dostupni kupcima, uključujući i još nezrele Jedvaja i Halilovića.

Svi su na prodaju

Da ne postoje igrači od posebnog klupskog interesa potvrdila je i prodaja Matea Kovačića u Inter iz Milana (13,000.000 eura), a milanski klub, koji je krenuo u potpunu obnovu igračkog kadra, namjeravao je dovesti i Vrsaljka. Međutim, nakon što je Zdravko Mamić dvaput odbio ponudu Bayera iz Leverkusena, Dinamov bek je u ovom času nešto bliže Londonu.

Istovremeno, dok klub iz Maksimira prodaje svoje najbolje mlade igrače, uprava pokušava stvoriti megajaki Dinamo, koji će godinu, dvije jurišati na Ligu prvaka. No, pitaju li se Dinamovi direktori, što će biti nakon toga? Vjeruju li da će njihova omladinska škola uvijek takvom brzinom fabricirati igrače, da će im izbornik nacionalne momčadi uvijek biti na dispoziciji i da će iz godine u godinu moći “hraniti” ligu petice?

Legionarski Dinamo

I još jedno pitanje - žele li Zagrepčani gledati Dinamo, u kojemu igraju legionari? Kada je u pitanju hokej na ledu, Zagrepčanima nije važno što niti jedan igrač Medveščaka ne zna hrvatski jezik. U Dinamovom slučaju to je već važno, kao što je i važno da u momčadi bude i poneki purger. Jer, u većini slučajeva su nadareniji od skupih uvoznih igrača, koji su se, osim u iznimnim slučajevima, pokazali kao promašaji. Dinamo ne mora prodati baš sve da bi “preživio”, Dinamo je danas bogat klub, koji je u deset godina prodao igrača za 99,6 milijuna eura i na šestom je mjestu u Europi po izvozu igrača. Taj klub dotira i grad Zagreb, tako da je evidentno da je u pitanju biznis, a ne bitka za preživljavanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:24