JESU LI MEDIJI MOŽDA KRIVI?

PIŠE T. ŽIDAK Pred nosom imamo dinamit igrača! Ako je dobar Guardioli, zašto ne bi bio i Čačiću

 Cropix

U kakvom će raspoloženju hrvatski izbornik dočekati imendan, 13. lipnja slavi se sveti Ante? Dan ranije će na Parku prinčeva igrati najvažniju utakmicu u karijeri, na "pogrešnoj" strani bit će Turska, naš česti suparnik na velikim turnirima, koje smo dobivali (1996.), ali i gubili od njih u dramatičnim završnicama (2008.). Hoće li biti prostora za slavlje ili će se za imendan servirati "vino amaro" i šutjeti pognutih glava?

- Prva utakmica je najteža, prvu ne smiješ izgubiti, druga je ključna, a opasno se vaditi na trećoj, naročito ako se zove Španjolska - rekao je Branko Ivanković, kojemu je utakmica s Turcima 1996. godine u Nottinghamu pokidala živce.

- Međutim - nastavlja Ivanković - Turska danas nije na razini '96, kada su igrali Hakan Sukur i mnoge turske zvijezde. Turska će biti dobra, ali nije u našoj kategoriji. No, Ante, čuvaj se mangupa Terima. Česi će biti puno teži, makar nemaju niti jedno svjetsko ime. Imaju tradiciju, imaju ligu iz koje se ne bježi preko granice za kikiriki. Da, Česi će biti ključni za plasman u drugi krug. Španjolska je europski prvak, nogometni autoritet, pate od kompleksa veće vrijednosti. Istina, nemaju Xavija Hernandeza, Iniesta je ostao sam...

Ante Čačić ni u Osijeku ni u Budimpešti nije dobio odgovore. Iako mu se oni sami nude. "Ante, ako imaš problem na lijevom beku, nazovi kapetana C. zvezde!" Luis Ibanez ima hrvatsku putovnicu, pet godina je igrao u Dinamu, da bi preselio u Beograd, gdje igra u velikoj formi. Devet golova i 12 asistencija bilo je dovoljno da mu daju "kapitensku" traku.

Ako izbornik treba dinamit igrača, pred nosom mu je Ante Ćorić. Ovih dana je Manchester City došao po njega, čeka se samo službena ponuda. Ako je dobar Guardioli, najvećem treneru današnjice, ako ga on vidi na Etihadu u udarnoj postavi, ako je na listi želja pored Busquetsa i Thiaga Alcantare, zašto ne bi bio dobar Anti Čačiću?

U subotu me nazvao član Međunarodnog olimpijskog odbora i zavapio: "Spasite Lovrena, on je važan igrač za Hrvatsku!" Jasno je to kao dan, ako Jurgen Klopp s uvažavanjem govori o Lovrenu i tretira ga kao glavnog igrača u zadnjoj liniji Liverpoola, što to s njim ne valja u hrvatskoj reprezentaciji? Neposluh?

Socijalna inteligencija Ante Čačića pala je na ispitu po pitanju atmosfere. Ćiro Blažević je rekao: "Za reprezentaciju je najvažnija atmosfera, unutar i izvan nje!" A što smo mi učinili od atmosfere? Izbacili smo naglavačke iz nacionalne momčadi igrača koji je odigrao 104 utakmice i takav odnos prema Ivici Oliću ostavio je ožiljke na ambijentu. Sumnjamo u igrača koji je odigrao 127 utakmica za reprezentaciju i već smo mu kupili "plastični buket cvijeća" za oproštajku? Izbornik se svađa s Dejanom Lovrenom i prijeti mu preko kućnih novinara. Što je napravio? Samo za Ćiru Blaževića je to smrtni grijeh. Zar nije s više senzibiliteta trebao pristupiti i Alenu Haliloviću? Sve je više upitnika...

Jesu li mediji možda krivi? Ni najmanje, nogometni savez, izbornik i slavni nogometaši zatvorili su se pod stakleno zvono nedodirljivosti, a kada provire, žale se na letargiju, koju bi sedma sila rastjerati. Dajemo vam šansu da vas učinimo besmrtnima, a vi zaključavate vrata?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:46