TRANSFER IZ SNOVA

Pranjić: Van Gaal me vidi u veznom redu

Transfer u Bayern kuhao se dvadesetak dana, od trenutka objave da Louis Van Gaal preuzima kormilo najvećeg njemačkog kluba. Dopušteno je kazati da je Pranjić prvi ‘pick na draftu’ legendarnog trenera

ROVINJ - Danijel Pranjić se na intervju za Jutarnji spustio dobro izbrifiran, s refrenom koji je vjerojatno desetke puta odverglao pred zrcalom. ‘Puno je ponuda na stolu mojeg menadžera. Betis je ispao u drugu ligu i više ne dolazi u obzir, ali tu su Sevilla, Panathinaikos i neki drugi klubovi. Posao ćemo zaključiti početkom sljedećeg tjedna...’

Dok me je Pranjić vješto odvodio u svijet koride i približavao mi radosti sirtakija, na zaslonu mobitela pojavila se poruka - Bild objavio da je Pranjić potpisao za Bayern. Slegnuo je ramenima i nasmijao se.

- Ako je tako, onda očito nema potrebe vijest držati u tajnosti. Idem u Bayern. Sve je dogovoreno, u ponedjeljak sam na liječničkom pregledu u Münchenu i nakon toga potpisujem ugovor. Razgovarao sam s Ullijem Hönessom, bio u stalnom kontaktu s agentom Sorenom Lřrbyjem. Nastojali smo posao odraditi u tišini, nisam htio da se s Bayernom spekulira u novinama.

Pranjića smo proteklih tjedana selili na razne adrese, od ‘la lige’ sve do Anfielda, ali nitko nije spominjao Bayern.

- Traje to dobrih 20 ili 25 dana. Točnije od trenutka kada je objavljeno da je Van Gaal novi Bayernov trener. On me je sam nazvao i rekao da bi me želio vidjeti u Münchenu. Dobro me je upoznao kroz protekle četiri godine u nizozemskoj ligi. Ne moram naglašavati koliko mi sve ovo imponira, odlazim u jedan od najvećih svjetskih klubova.

• Van Gaalov autorski potpis u ovom slučaju znači da će Pranjić izbaciti iz momčadi nekog od veznih igrača. Definitivno neće konkurirati za mjesto u obrani...

- Točno, on me vidi u veznom redu, kao igrača s puno ofenzivnih zadaća. Bit će teško izboriti se za mjesto u momčadi, konkurencija je strašna, ali vjerujem u sebe. U Nizozemskoj sam puno napredovao i izbrusio svoju igru, a sada sam spreman za još veći iskorak.

• Kako je uopće Pranjić u zrelim nogometnim godinama (27) postao ofenzivni vezni igrač? U Osijeku i Dinamu bio je zacementiran na mjestu bočnog igrača.

- Norveški trener Trond Solied (prethodno u Bruggeu i Olympiakosu, op.a.) mi je namijenio tu ulogu. Kada je Afonso Alves prodan u Englesku nismo imali pravih napadača, njemu je trebao ofenzivni vezni igrač i u meni je prepoznao potencijal. Isplatilo se svima. Meni koji sam postigao rekordan 21 gol u sezoni i skupio desetak asistencija, kao i klubu koji je osvojio kup.

Iz Heerenveena je hrvatski nogometaš ispraćen kao narodni heroj pokrajine Frizije, regije s vlastitim jezikom, zastavom i himnom. Oproštaj je bio emotivan, koreografija u bojama hrvatske zastave, veliko ‘hvala’ na tribinama i - diskontna odšteta.

- Kada je postalo jasno da ću otići, izjavio sam u novinama “na oproštaju ću osvojiti kup, a vi ćete zauzvrat malo smanjiti odštetu”. Tako je i bilo. Heerenveen je bio vrlo korektan, spustili su cijenu na 7 milijuna eura. Rastali smo se kao prijatelji za cijeli život.

U nacionalnoj momčadi Pranjić je još uvijek osuđen na mjesto u obrambenom redu. Sa strane se stječe dojam da izbornik Bilić važe i lomi odluku da ga iskoristi u veznom redu, ali onda bi kolateralne žrtve takve odluke bili Kranjčar ili Rakitić.

- Reprezentacija je za mene svetinja i da treba braniti, ja bih branio. Bitno mi je igrati i ja sam zadovoljan dok sam u Bilićevim planovima. Točno je da mi najviše odgovara uloga u veznom redu, ali u ovom trenutku je nekoliko igrača ispred mene i to je realnost. Uspio sam se saživjeti s tim, dva dana uoči utakmice mislima se ‘prešaltam’ u drugi film, koncentriram se na to što donosi rola bočnog obrambenog igrača. Činjenica je da u pravilu ispada bolje kada mi napadamo, jer se odlično razumijem s Rakitićem u napadačkim akcijama. Malo je teže kada se moramo braniti...

• Za napadačke akcije će u subotu biti mjesta. Svi vjeruju da će se Ukrajina u Maksimiru braniti?

- Čini mi se da bi to mogla biti utakmica nalik onoj s Rusijom. Ukrajinci dolaze po bod i orijentirat će se na obranu. Ključno je pitanje kada ćemo im zabiti gol. Ako ih ‘otvorimo’ u prvom poluvremenu, onda me ne bi iznenadila niti 3-0 pobjeda. Samo da se 0-0 ne odvuče duboko u drugi dio, onda bi se mogla pojaviti nervoza...

Olić: Super vijest



Vijest o Pranjićevu dolasku u Bayernovu svlačionicu nije iznenadila Ivicu Olića.

- Šimunić mi je javio da je pročitao na njemačkom teletekstu. Pranjić samo treba obaviti formalnosti, liječnički pregled i potpis. Super vijest, veselim se njegovu dolasku. Očekujem zajedničko predstavljanje 1. srpnja na startu nove sezone. Osnivamo slavonsku koloniju u Bayernu - kaže Olić. D.K.

U Dinamu smo svi griješili



Što je zajedničko Kranjčaru, Modriću, Pranjiću i Drpiću - osim što su svoje nogometno znanje bogato unovčili na Zapadu? Dakle, svi su igrali za Dinamo u ‘ligi za bedaka’.

- To će zauvijek ostati crna mrlja u mojoj biografiji. Dinamo je te sezone morao napraviti daleko, daleko više, ali valjda nam se karte nisu složile. Kada pogledam u retrovizor, ne mislim da smo mi igrači isključivi krivci za tu sramotnu sezonu. Svi smo griješili, od trenera, preko uprave do navijača koji tih dana baš i nisu bili naši saveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:57