JEDAN OD NAJDRAŽIH

PROSINEČKI O VELIKOM CRUYFFU 'Nakon nje nikoga nije htio voditi. Ova je Barca njegovo djelo'

 CROPIX

Robert Prosinečki došao je u Barcelonu upravo na zadnju trenersku sezonu Johana Cruyffa uopće.

- Ono što je zanimljivo kod njega jest da je jako kratko u biti bio trener. Ajax prije, onda tih osam godina Barcelone, ali s mnoštvom trofeja i kasnije više nikada nije vodio nijedan klub. To je zanimljivo. Ne znam zašto je to tako bilo. Inače, ja sam doista i prije, još prije nekoliko godina isticao da mi je Cruyff sigurno jedan od najdražih i najboljih trenera s kojima sam radio.

Igra u fokusu

Vratimo se ljetu ‘95. Vi tada dolazite u Barcelonu. Je li on bio taj koji je napravio prvi kontakt, je li vas on zvao, kako je izgledao vaš dolazak u Barcelonu?

- Nakon Reala sam otišao na godinu dana u Oviedo. Cruyff je bio taj koji je baš inzistirao na mojem dolasku u Barcelonu. To je solidan kompliment. Prvo što te uopće traži jedan takav klub, a onda još i takav trener. Imao sam odlične odnose s njim.

Razgovarali smo s Vučevićem, te nam je Goran rekao kako je ipak u kontaktu s igračima bio hladan, držao vas na određenoj razdaljini od sebe samog...

- Ma jest, točno. Bio je specifičan u svemu, kao trener i kao pojedinac. Da, bio je takav. Opet, ne mogu reći da nisam proveo, a vjerojatno i Gogo (Vučević), lijepe trenutke baš i s njim. Nas obojica možemo reći o njemu kao treneru samo najljepše stvari, jer uostalom obojicu nas je on doveo.

Na čemu je najviše Cruyff inzistirao? Koje je i kakve igrače volio?

- Inzistirao je na igri! Da, podrazumijeva se i nekakav odnos, disciplina, hijerarhija, ali... O tome se i ne raspravlja. Igra. Ona je bila u fokusu. To je dokazalo osvajanje naslova prvaka Europe, prvenstva koja je osvajao, igrači koje je dovodio. Volio je igrače koji vole i znaju igrati. Koji imaju posjed lopte. Ovo što danas gledate, ova sadašnja Barcelona, e pa to vam je sve njegovo djelo. On vam je to započeo. Uvijek je radio da se puno radi s loptom. Onakav kakav je bio kao igrač, takav je jednako bio i trener. Specifičan, ali u biti jasan, konkretan, pa i u komunikaciji s igračima.

Prosinečki podsjeća na tezu o nogometnom inovatoru.

- Tu je i s njim sve krenulo. Poslije se dovodilo i odvodilo igrače, mijenjali su se treneri, ali ostala je, usavršavala se “tika-taka”, sustav 4-3-3, napadački nogomet s puno posjeda i dodira. To je sve njegova zamisao. Daljnji su, kasniji treneri nastavili to i sada možemo reći da su to modificirali ili usavršavali, stvar finesa. U biti... To je to, to je Cruyff.

Zaljubljen u golf

Jeste li mogli pomisliti, na isteku te sezone 1995/96. kada ste doduše i sami otišli iz Barcelone, u Sevillu, da su to bile posljednje trenerske utakmice Johana Cruyffa?

- Nisu postojale naznake da će to biti tako. U redu, otišao je, ali nakon osam godina, što je jako puno. Došao je Robson, koji je nažalost također već pokojan, Cruyff je otišao, ali je činjenica da se nikada više nije bavio trenerskim poslom. Znam da je počeo igrati golf i silno se u njega zaljubio, igrao ga svaki dan. Zašto više nije želio na klupu, ne znam. Osim što znam da ga je puno klubova tražilo, ali on nakon Barcelone više nije želio nikog drugog voditi - veli Prosinečki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:46