NJEMAČKI DERBI

Rakitić: Nadam se da je Olić zabio svoje za ovaj tjedan

U subotu u Gelsenkirchenu borba za naslov prvaka
Schalke's Ivan Rakitic celebrates his penalty goal with Rafinha and Kevin Kuranyi, from right, during the German first division Bundesliga soccer match between Hamburger SV and FC Schalke 04 in Hamburg, Germany, Sunday, March 21, 2010. (AP Photo/Martin Meissner) **NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS **
 AP

ZAGREB - Blago njemačkim ljubiteljima nogometa! Oni ne moraju godinama, mjesecima čak niti tjednima čekati na nogometne poslastice kao u nekim drugim kutcima ove zemaljske kugle.

Bayernovo rušenje Manchester Uniteda na Olićevim krilima zatvorena je stranica, uzvrat sljedeće srijede ne nazire se u medijima, svjetla su uperena ka Gelsenkirchenu.

- Napaljeniji sam na Schalke nego na uzvrat na Old Traffordu, sve ćemo dati u ovoj utakmici - poručio je vezni Bavarac Bastian Schweinsteiger koji je bio suspendiran za prvu utakmicu protiv Uniteda.

Na Veliku subotu, u 15 sati i 30 minuta, Schalke praktično ima meč loptu za prvi naslov prvaka nakon 52 godine. “Plavi” su uporno grickali i grickali Bayernovu prednost koju su “crveni” s dva uzastopna poraza prošle subote napokon prosuli. Novom pobjedom bi pet kola prije kraja Bayernu pobjegli pet bodova. Nogomet već desetljećima ispisuje najnevjerojatnije priče, ali teško da bi Schalke pod čvrstom Magathovom rukom mogao ispustiti tu prednost.

Zanimljivo je primijetiti da i njemačke derbije prati folklor vezan uz nenogometne stvari. Još prije osam dana, nakon što su odigrali polufinale kupa na istom stadionu (0-1), Bayern je krenuo s trash-talkom, vlastitom propagandom. Prozivaju travnjak i Magatha za kojeg se boje da će im drugu godinu zaredom uzeti prvenstvo, ovaj put sa Schalkeom, a ne Wolfsburgom, čak su se požalili i Udruzi ligaša.

- Nikada gori travnjak u našoj ligi nisam vidio - zagrmio je Rummenigge, dok je Höness bio još oštriji.

- Magath namjerno radi oranicu jer jedino tako može sakriti nedostatke svojih igrača.

No te srijede oranica je bila podložnija Bayernu, u produžetku su izborili finale kupa, ali sada je u pitanju puno veći ulog. Schalke je do četvrtka travu držao izvan stadiona, poslao ju na sunce da prozeleni kao da je srce proljeća. I usput primao nove optužbe iz Münchena: “Schalke samo stoji iza lopte, ništa drugo ne zna” i “radi milijun faulova, samo da nema igre”.

Preporođeni Ivan Rakitić amortizirao je sve udarce i poslao poruku suigraču iz reprezentacije Oliću.

- Pobijedili smo u Leverkusenu, prvi smo na tablici i zašto bismo se osvrtali na njih. Svjesni smo da protiv Bayerna niti jednu sekundu ne smijemo popustiti. A što se Olića tiče, jedino bih rekao da se nadam kako je posljednji ovotjedni gol zabio još u utorak.

Sjećanje na 2001.

Ako ni u čemu drugome, navijači Bayerna nadu za naslov prvaka traže u sjećanju na 2001. godinu. Završila je dramatičnim “dopplepackom”, na 11-erce su osvojili Ligu prvaka, u posljednjoj minuti njemačkog prvenstva. Tada su u četvrtfinalu izbacili Manchester, a između dvije utakmice igrali protiv Schalkea. I tada je bila Velika subota, i tada se igralo 29. kolo. Schalke je pobijedio Bayern 3-1 i preuzeo vrh koji je držao do posljednje minute posljednjeg kola. Tada se ukazao Patrik Andersson, a deseci tisuća plavih navijača još dugo je suze ronilo na svom starom stadionu. Ovaj put Bavarcima treba pobjeda.

Schalke vs. Bayern

Bayern je najbogatiji njemački klub, dok Schalke ove godine grca u dugovima i od bankrota ga je spasila financijska injekcija lokalne vlasti. Osim što je najbogatiji, Bayern je i najuspješniji, ali i najomraženiji bundesligaški klub, što znači da će za plave navijati barem pola Njemačke.

Magath vs. Van Gaal

Oba trenera disciplinirana su do bola. No dok Magath postaje ljubimac nacije jer s manjim klubovima unosi košmar u Bayernove snove o trofejima, taktiku i ponašanje antipatičnog Van Gaala i dio fanova Bavaraca teško probavljuje.

Rakitić vs. Olić

Lijepo je vidjeti dvojicu Hrvata u glavnim rolama najveće utakmice njemačkog prvenstva. Pod Magathovom rukom isklesano “Raketino” tijelo prekidat će nalete Bayernove veze, dok će “Ola” na krilima trijumfalnog rušenja Fergusona još jednom spašavati Van Gaala.

Kuranyi vs. Robben

Tko god bio suparnički napadač Kevin Kuranyi će biti glavna priča u subotu navečer. Izbornik Löw najboljeg strijelca lige drži u frižideru, ali javnost Schalkeovu špicu želi u Južnoj Africi. Nema tog Robbenovog driblinga koji može zasjeniti tu debatu.

Parovi 29. kola:

Schalke - Bayern, Nürnberg - Mainz, Borussia (D) - Werder, Eintracht - Bayer, Stuttgart - Borussia (M), Feiburg - Bochum (sub, 15.30), Köln - Hertha (sub, 18.30), Wolfsburg - Hoffenheim (ned, 15.30), HSV - Hannover (ned, 17.30)

1. Schalke 28 17 7 4 46-22 58

2. Bayern 28 16 8 4 55-26 56

3. Bayer 28 14 11 3 56-30 53

4. Borussia (D) 28 14 7 7 46-33 49

5. Werder 28 13 9 6 58-35 48

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:05