REPKA BEZ NAPADAČA

Rakitić u vrhu napada: Kopirat ćemo Romin model

U mlađim kategorijama često sam igrao napadača, ta mi uloga uopće nije strana, kaže Rakitić
Osijek,230510.Stadion Gradski vrt.Prijateljska utakmice Hrvatska - Wales. Na slici: Ivan Rakitic, Dario Srna i Ognjen Vukojevic.Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

ZAGREB - Izbornik nas je podsjetio da je Roma pod Spalettijem igrala bez klasičnog napadača, s Tottijem kao centarforom. Probat ćemo kopirati njihov model u Tallinnu. Ako su oni s takvom koncepcijom pobjeđivali, onda možemo i mi protiv Estonaca. Važno je samo da svaki naš igrač pruži svoj maksimum, rekao je Ivan Rakitić uoči polaska u Tallinn.

Na maksimirskom treningu u ponedjeljak, utvrdivši da su mu svi napadači izletjeli iz kadra, Slaven Bilić i suradnici upustili su se u jazzersku improvizaciju. Teško je dokučiti što će nastati iz tog eksperimenta, možemo samo nagađati o kakvom sustavu igre razmišlja izbornik. Pa tako nagađamo da će napadačku rolu dati upravo Ivanu Rakitiću.

- Jesam li igrao napadača? Jesam, kako da ne. Više puta u mlađim kategorijama, ali i kasnije su me treneri znali gurati ‘gore’ ako je trebalo stizati rezultat. S moje strane to neće biti nikakav problem. A Felix Magath imat će ovog ljeta dva mjeseca na raspolaganju da me ponovno nauči igrati na mjestu defenzivnog veznog...

Iza Rakitića je čudna sezona. Na početku je bačen u Magathov ‘bunker’ i razmišljao je o selidbi u drugi klub, da bi u nastavku postao gazda momčadi.

- Dogodile su mi se i najgore i najbolje stvari u istoj sezoni. Prvi dio je zaista bio vrlo loš, daleko od mojih očekivanja, ali je druga dionica bila fenomenalna. Na kraju sam zadovoljan kao i svi u klubu. Dohvatili smo drugo mjesto i osigurali nastup u Ligi prvaka.

Schalke redovito gubi ritam u bundesligaškoj završnici, ovog ljeta izgubit će i najboljeg napdača Kuranyja koji prelazi u moskovski Dinamo za basnoslovnih šest milijuna eura godišnje.

- Trener je svjestan da je to veliki gubitak i siguran sam da će na Kuranyjevo mjesto dovesti jednog pravog, klasnog napadača. A što se tiče kluba i gubitka naslova... Navijači to nisu doživjeli kao tragediju. Za razliku od prošle sezone, kada smo imali problema s navijačima, ove su godine euforično ispratili kraj sezone i nitko nam ne bi predbacivao i da smo završili na trećem ili četvrtom mjestu. Posljednju utakmicu smo izgubili 0-2, ali pjesma nije prestajala, slavili su nas kao da smo šampioni.

• Na Svjetskom prvenstvu navijat ćete za Švicarsku ili...?

- Navijat ću samo za svojeg suigrača, golmana Neuera.

Momčad

Subašić, Vida, Lovren, Vučko, Čale, Dujmović, Pokrivač, Gabrić, Badelj, Pranjić, Rakitić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:51