SPEKTAKL NA KANTRIDI

'RECEPT ZA STUTTGART: SAMO HRABRO, ONI MORAJU DOBITI' Soldo poručio Riječanima

 Tea Cimaš/CROPIX

Brončani hrvatski nogometni reprezentativac Zvonimir Soldo 10 je sezona nosio Stuttgartov dres, 200 utakmica bio kapetan momčadi. Od svog oproštaja 6. svibnja 2006. nastavio je pratiti što se događa u sportskoj perjanici njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg, zapadne susjede Bavarskoj, koja je prošle sezone u Bundesligi podbacila 12. mjestom, no Europe se dokopala finalom DFB-Pokala protiv prvaka Bayerna (2-3).

U predvečerje prvog nadmetanja Rijeke i Stuttgarta za ulazak u skupine Europske lige u četvrtak (20.30) na Kantridi, Soldo naglašava:

Bobič štiti trenera

- Rijeka mora ući hrabro, muški u utakmicu jer samo takvim pristupom ima izgleda. Stuttgart jest favorit, ali na Nijemcima je imperativ, i to veliki, Riječani to trebaju pokušati iskoristiti. Na Kantridi je manji teren nego na Mercedes-Benz Areni, tribine će biti krcate, podići će adrenalin domaćoj momčadi - kaže Soldo, koji će biti u službenoj delegaciji na ručku vodstva klubova u četvrtak, a tko zna, možda se zaleti i na uzvrat.

‘Švabe’ su loše startale u novu prvenstvenu sezonu, 2-3 u Mainzu, 0-1 doma s Bayer Leverkusenom, u 3. pretkolu Europske lige bugarski Botev iz Plovdiva prošli su zahvaljujući pogotku u prvom dvoboju u gostima (1-1, 0-0), jedini uspjeh im je prolazak petoligaša, nekad važnog berlinskog Dinama, u 1. kolu njemačkog kupa. Mnogi navijači traže odlazak trenera Brune Labbadije, kojeg, pak, štiti sportski direktor Fredi Bobič, koji je igračku karijeru završio iste sezone kad i Soldo, ali kao napadač Rijeke i osvajač hrvatskog Kupa!

Zahtjevna sredina

- ‘Švabe’ su dosta zahtjevni sami po sebi, ali to što neka frakcija navijača treneru viče ‘raus’ nakon dva poraza nije unijelo neku nestabilnost. Stuttgart je zahtjevna sredina, ali mirnija nego primjerice Bayern u kojem bi dva poraza zaredom izazvala potres. Trenutni je imperativ ulazak u Europsku ligu, cijele sezone desetak se bundesligaša bori za Europu i Labbadia će pokušati već u prvom dvoboju napraviti veliki korak k tome cilju.

Bruno Labbadia (47) bio je u svoje vrijeme odličan napadač, koji je na vrhuncu karijere, od 1991. do 1994. nosio dres Bayerna i zabio 28 pogodaka u 81 bundesligaškom nastupu za Bavarce. Trenerski se kalio u rodnom Darmstadtu i Greuther Fürthu, 2008./09. vodio Bayer Leverkusen, sezonu potom HSV, a od 2010. je na klupi Stuttgarta.

Trče najviše u ligi

- Sve Labbadijine momčadi imaju problema na početku sezone, jer on uvijek ima naporne pripreme, čuo sam puno igrača kako govori da s njime nije lako raditi. Baš zbog tih zahtjevnih priprema njegove momčadi malo teže ulaze u formu na početku sezone. Međutim, Stuttgart je poznat kao izrazito trkačka momčad, lani je u prosjeku trčao najviše u Bundesligi (119,5 km, nap. p.), ali očito još nije svjež. Zadnju utakmicu nesretno su izgubili autogolom, no suparničkog centarfora Kiesslinga potpuno izolirali - ističe bivši Rijekin branič Andre Mijatović (33), danas član drugoligaša Ingolstadta, trenutno na oporavku.

- Stuttgart je puno iskusniji od Rijeke, svake godine igra Europsku ligu, proljetos je ispao u osmini finala od Lazija, ima iskustva u kvalifikacijama, često kao gost ostvari bolji rezultat nego kao domaćin. Lijepa je nogometna euforija u Rijeci, ali igrači i trener moraju biti čvrsto na zemlji, jer Stuttgart je ozbiljna momčad - poručio je Mijatović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:58