RUŽAN KRAJ GENIJALCA

Ronaldinho na udaru navijača: 'Ti si pijanac i sramota za klub'

 AFP

Loše vijesti smjenjuju jedna drugu kad je riječ o Ronaldinhu, nekad najboljem nogometašu svijeta koji prolazi teške trenutke u rodnom Brazilu.

Nakon cijelog desetljeća igranja u Europi (PSG, Barcelona i Milan), Ronaldinho se vratio u Brazil, u redove najpopularnijeg i najbogatijeg kluba u državi, Flamenga, s ambicijom da osvoji Kup osloboditelja, južnoameričku inačicu Lige prvaka, te da se u Brazilu oprosti od reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2014.

Bijes Torcide

No, stvari se ne razvijaju dobro za 32-godišnjeg Brazilca: Flamengo je eliminiran već nakon grupne faze elitnog klupskog natjecanja Južne Amerike, a Ronaldinho se opet našao na meti najžešćih navijača kluba iz Rija, tamošnje Torcide koja ga optužuje da je aktivniji u noćnom životu nego na utakmicama. I da je upravo on glavni razlog svih neuspjeha kluba. Kritiziran je i brazilski izbornik Mano Menezes koji je pozivao Ronaldinha u reprezentaciju iako njegove partije u Flamengu nisu bile zapažene. Brazilac je čak i u svojim najboljim danima u Barceloni bio etiketiran kao “nogometaš danju, playboy noću”, a takvog se života nije odrekao ni sad, kad se njegova karijera bliži kraju. A posebno kad živi u Riju u kojem lude zabave ne nedostaje.

Prijetnje smrću

Naravno da takvo ponašanje posebno iritira navijače Flamenga koji su čak otvorili telefonski automat na koji se može prijaviti gdje je Ronaldinho viđen u noćnom izlasku. Brazilski mediji javljaju da su nakon eliminacije Flamenga iz Kupa osloboditelja navijači kamenovali klupski autobus, a morali su intervenirati Ronaldinhovi osobni zaštitari koji su vadili pištolje da bi se nogometaš probio sa stadiona kroz kordon navijača.

Show na Bernabeuu

No, to je čini se bio samo početak problema za Ronaldinha. Jer prije nekoliko dana njegov deset godina stariji brat, Roberto de Assis, koji vodi sve njegove poslove, osuđen je na pet godina i pet mjeseci zatvora zbog pronevjere i pranja novca. A sve su glasnije spekulacije da se Flamengo želi riješiti Ronaldinha jer im njegov ugovor predstavlja veliko financijsko opterećenje, posebno nakon što su klub napustili sponzori koji su dosad financirali njegovu plaću od 130.000 eura tjedno.

Izlaz nude Turci. Pojavila se opcija prema kojoj bi Ronaldinho karijeru nastavio u Bešiktašu. Turski prehrambeni div Ulker ponudio se da će financirati Ronaldinhov transfer u Bešiktaš, a zauzvrat će dobiti sva marketinška prava. Ronaldinho je globani brand i u Ulkeru vjeruju da im brazilski nogometaš može puno pomoći u promociji na svjetskom tržištu.

Ronaldinho je danas zanimljiviji kao marketinški brand nego kao nogometaš. Ali nije uvijek bilo tako. Prije nešto više od šest godina, kad je pokupio svoju drugu nagradu najboljeg nogometaša svijeta u izboru Fife, izgledalo je da je samo nebo granica za tada 25-godišnjeg Brazilca koji je oduševljavao svijet svojim čarolijama.

S Brazilom je bio svjetski prvak 2002., s Barcelonom je srušio Realov projekt “galacticosa”, a 2006. osvojio je i Ligu prvaka. Ronaldinho je tada igrao nogomet iz snova. Vrhunac je bio “el clasico” u studenom 2005. kad je Realu zabio dva gola (3-0) i kad je natjerao Bernabeu da mu plješće.

Kruna njegove karijere trebala se dogoditi na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006., ali je Brazil podbacio, a razlog je, tvrde mnogi, bio u raskalašenom životu brazilskih zvijezda.

Nakon toga karijera mu je krenula nizbrdo. Kad je Barcelona pripremila Messija da bude njegov nasljednik, Ronaldinho je morao otići. Čak se govorilo da Ronaldinho loše utječe na Messija jer mu otkriva čari noćnog života...

Nije bio kao Pele

Potom se skrasio u Milanu gdje je proveo tri sezone, osvojio je “scudetto”, ali više nije bio u glavnoj ulozi. Nije ga bilo ni u reprezentaciji Brazila. Odlazak u Flamengo bio je samo još jedno iskorištavanje Ronaldinhova branda. Nogomet je već tada bio u drugom planu...

Ronaldinho će ostati upamćen kao jedan od najvećih, ali nije dosegnuo razinu Pelea ili Maradone. Nedostajalo mu je želje da bude igrač odluke. Svo vrijeme samo se igrao nogometa s istim dječačkim zanosom koji je imao na počecima u Porto Alegreu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:46