'MODRA' OAZA

Šibenčani su za Dinamo jer je simbol hrvatstva

I dok će jedan Šibenčanin Aco Petrović danas navijati za Dinamo, drugi Šibenčanin Perica Bukić nije zaboravio korijene i njegovo srce će kucati za momčad iz rodnoga grada
 Andrija Lučić / Cropix

ZAGREB - Krešimirov grad dao je Dinamu Dražu Jerkovića. Legendarnog centrfora koji je za ‘modre’ zabio više od tri stotine golova. I Krasnodara Roru koji je u Maksimir donio Kup Velesajamskih gradova. U Šibeniku je 1964. godine rođen i veliki Dražen Petrović koji je dva desetljeća kasnije odveo zagrebačku Cibonu do dva naslova najbolje momčadi Starog kontinenta. I na osobnoj iskaznici Perice Bukića, najtrofejnijeg svjetskog vaterpolista, u rubrici mjesto rođenja upisan je grad smješten 60-ak kilometara od Splita. Grad kojeg zovu ‘bastion Dinama’ u Dalmaciji.

Iako će hajdukovci dignuti glas kada čuju da Šibenik diše ‘modro’, činjenica je kako nigdje u Dalmaciji Dinamo nema poklonika u toj mjeri koliko ih ima tamo.

Za Dinamo iz ‘dišpeta’

- Znate, kada se nalazite na pola puta između Zadra i Splita, onda vas neki ‘dišpet’ tjera da se priklonite Dinamu - reći će Aco Petrović, nekada veliki košarkaš, potom i trener koji nema previše dvojbi kome će se prikloniti u nedjelju na Maksimiru.

- Od prvog dana mog dolaska u Zagreb postao sam dinamovac. Nema razloga da tako ne bude i u derbiju - reći će Petrović. Za razliku od njega, srce Šibenčanina Perice Bukića kucat će za momčad iz rodnoga grada.

Povijesno obrazloženje

- Još uvijek ne znam hoću li na utakmicu, jer pokušavam uskladiti obaveze, ali i ako me neće biti na Maksimiru, nije upitno kako ću biti uz Šibenik.

Bukić je ponosan na Karačićeve nogometaše koji bi u nedjelju navečer mogli preuzeti prvo mjesto na ljestvici ako uhvate tri boda.

- Činjenica da su stigli u takvu poziciju već je veliki uspjeh za njih. Znam koliko im to znači, ali činjenica je da Dinamo ima veliki imperativ. A kada je situacija takva, najčešće pobjeđuje favorit - smatra Bukić koji se nije složio s teorijom da se u Šibeniku gleda s većim simpatijama prema modroj boji u odnosu na onu bilu.

- Ima puno navijača Dinama, ali ne baš u tolikoj mjeri koja se spominje u medijima.

U svakom slučaju, više nego u bilo kojem drugom gradu u Dalmaciji.

- Razlozi sežu u povijest. U bivšoj državi znalo se da je Hajduk simbol Dalmacije, a Dinamo Hrvatske. Zato se mnogo ljudi deklariralo poklonicima momčadi iz Maksimira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:20