PRIPREME ZA DESETKU

'ŠKOTI ME NEĆE PREVARITI, A KELAVU NISAM ZVAO JER NE ZNA IGRATI NOGOM ' Kritični izbornik

Problem je što on i Blažević nisu nastavili s dizanjem. Ako vratari imaju hendikep igranja nogom onda na sebe stavljam sumnju zašto ga zovem

- Čista desetka - ocijenio je hercegovački dio priprema izbornik Igor Štimac, svjež i odmoran s krunicom u ruci, jutro nakon što je stao za mikrofon i prisjetio se Mare i Kate.

- Nisam je dugo pjevao. Možda opet postane hit - dodao je izbornik koji je svoj blic izlet na estradu imao večer prije u Regini kod Jure Vasilja, valjda najvećeg Dinamovca u zapadnoj Hercegovini. Istu strast Vasilj ima i za vatrene tako da štimung i show koji je organizirao stavlja Međugorje fiksno na kartu priprema. Pjesmu izbornika poslušali su i Thompson, Mate Bulić, Predrag Jurić... Nešto ranije te večeri otvorili su podružnicu'Uvijek vjerni' u Čapljini.

- Priželjkivao sam dobre uvjete za rad koji nam je bio potreban, a dobili smo više od toga. Osim infrastrukture i mira, domaćinstvo je bilo sjajno. Na sve to nadovezala se i ta ljubav navijača kojom smo bili okruženi a koja je kulminirala u Mostaru nabrajao je Štimac koji je nedavno izjavio kako se njegova najveća pobjeda ne manifestira toliko u rezultatima koliko u činjenici da je približio reprezentaciju narodu. U Hercegovini je dobio potvrdu.

- Ovdje je drugačije. Nekakav poseban fluid. Dijaspora drugačije doživljava Hrvatsku nego mi koji u njoj živimo. Oni su publika koja nikada ne okreće leđa za razliku od Hrvatske gdje je puno kritika neovisno o rezultatu podvukao je Štimac koji ne spava na lovorikama. Za rezultate kaže da su ih zaslužili, baš kao i ovacije s kojima ga dočekuju. U Mostaru se reprizirao Osijek kada ih je Štimac prvi puta zaradio sa tribina.

- Bio sam uvjeren da će to doći prije ili kasnije. Sve sam u životu napravio na iskren i pravedan način. I kroz karijeru mi je put bio posut trnjem, ništa drugačije nije niti u ovom poslu. Imam znanje, sve što pravi trener mora imati i spreman sam na izazove. Došao sam u specifičnim uvjetima. Ljudi mi nisu vjerovali i smatrali su da imam neke druge razloge, a ja sam imao isključivu misiju da pomognem hrvatskom nogometu zaključio je poglavlje o osobnim motivima i osjećajima koji su u Međugorju podignuti na entu potenciju.

Sve to skupa dosad daje izvrstan rezultat za koji neće dati ni Škotima da ga pomrse. Kako kaže 'ne puši' njihove priče o tome da u Zagreb dolaze na izlet i da je nekima vjenčanje važnije od kvalifikacija za Brazil.

- Neće me prevariti. Ne želim ni čitati ni slušati što govore. Mogu biti samo bolji nego što su bili dosada. Prostudirao sam ih i shvatio da trošim vrijeme. Poznajem Gordona i svjestan sam da on mora nekoga pobijediti da bi pokazao kako njegov dolazak ima smisla, ali to neće biti Hrvatska. Ne smije biti... rezolutan je Štimac koji je za Zagreb odredio nova pravila.

Popis od 33 imena će skratiti će na 26 odnosno na 23 imena koji mogu ući u zapisnik protiv Škotske te Modrić, Lovren i Ćorluka koji nemaju pravo nastupa ali bi trebali biti u kadru za Portugal u Ženevi. Štimac tvrdi da još uvijek nema postavu s kojom će izaći protiv Škota. U pronalasku idealnih 11 pomoći će stručni stožer koji pažljivo bilježi svaki detalj, skuplja dojmove i stvara sliku. Novo lice je Mišo Krstičević.

- Znamo se dulje vrijeme i komunikacija nam je izvrsna. Pitanje je samo da se na njega naviknu Alen, Zvonko i Rogić.

A kada smo već kod trenera vratara, on će imati zadatak da u dva dana spremi Pletikosu. Štimac nije tjerao inat i inzistirao na njegovu dolasku u ponedjeljak.

- Na kraju smo mu dali dozvolu da brani u uzvratu kvalifikacija jer će Rostov iznajmiti privatni avion. On je kapetan i ima izvrstan tretman koji nema smisla kvariti tvrdi Štimac koji je mnoge iznenadio pozivom Kaliniću kada se ozlijedio Tomić.

- Vidim da neki pričaju da sam Kalinića zvao zbog menadžera i zato što je Hajdukovac, ali to je bio splet okolnosti jer su mi javili da je Blažević ozlijeđen otkrio je.

Pitali smo ga i za Kelavu, rekordera HNL-a i novog člana špasnjolske Primere...

- Problem je što on i Blažević nisu nastavili s dizanjem. Ako vratari imaju hendikep igranja nogom onda na sebe stavljam sumnju zašto ga zovem. A to nije nešto što je problem naučiti. Svakome dajem vremena koliko mu treba jasan je. U kontekstu HNL-a zanimljiv mu je Mikulić iz Osijeka.

Dojam koji novinari nose iz Međugorja je kako svlačionica diše zajednički. Stvara se klapa...

- Oni to jesu, ali to će morati dokazati na terenu. Lako je biti ekipa kada je tambura u pitanju ili kada im Peco pjeva u Gardenu. Dobra klapa prepoznaje se u situacijama poput Walesa kada moraš okrenuti rezultat. Tamo se dogodila fantastična stvar jer su me uvjerili da ne razmišljaju o mojim odlukama već ih provode. Ako se odlučim na trojicu otraga, onda ne treba misliti jel' to dobro već provoditi to na terenu zaključio je Igor Štimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 14:07