NAJUGLEDNIJI HR TRENER

SLAVEN BILIĆ SPECIJALNI KOMENTATOR SN-A 'Ovaj Euro mogao bi se pamtiti i po Hrvatskoj!'

 Livio Andrijic / CROPIX

Pokušavao je doći svake godine, ali su ga obveze sprečavale u Moskvi, pa Istanbulu. Sada, kada je za njim izvanredna sezona u West Ham Unitedu Slaven Bilić ipak je dohvatio vremena za doletjeti do Zagreba na 4. izdanje Nogometnog Oscara…

- Žao mi je što nisam mogao doći prijašnjih godina iako sam imao veliku želju. Sada kada sam to doživio, samo sam si potvrdio koliko su ovo dobra događanja, za nogomet i nogometaše… - kazao nam je u Westinu, po završetku svečanosti, zasigurno najtraženiji čovjek večeri.

Odnosi i emocije

Slaven Bilić ostavio je veliki trag u hrvatskom nogometu i reprezentaciji. Bilo je očito kako su mu se reprezentativci Hrvatske obraćali s velikim respektom, ali i pažnjom. Ne može se negirati da je Biliću to godilo...

- Gledajte, toliko sam toga prošao s mnogim ovim momcima i odličnim igračima da je jednostavno zaključiti kako nas vežu posebni odnosi i emocije. Jako mi je drago da sam došao iako sam u vremenskoj stisci, bez obzira na odmor. Uvijek nekog posla, obveza, želiš stići što više stvari dok si kod kuće. Odmah se zato vraćam u Split jer neću ni tamo dugo vremena ostati.

Zar već idete u posao?

- U poslu sam stalno, nije stvar u tome, nego u četvrtak putujem u Francusku! Idem i ja na Euro.

Baš nam je drago u kontekstu naše suradnje, ali kako to da nećete ostati kod kuće i uživati malo u suncu i moru, rodbini, prijateljima, u splitskom điru napuniti baterije...?

- Ha, mislio sam i ja tako, ali onda su me na brzinu “uhvatili” s ITV-a. Ta ugledna TV kuća je još prije kraja prvenstvene sezone predložila suradnju za vrijeme Eura, barem u jednom dijelu. Kako nisam odmah odbio tu mogućnost, oni su inzistirali i naposljetku nisam se mogao više povući, ha-ha… Dobro, meni je biti na poprištu Eura i takve nogometne svetkovine uvijek lijepo i korisno, a sa mnom će i obitelj. Bit ćemo svi zajedno u Parizu i to mi je najvažnije. Svoj komentatorski posao odrađivat ću u studiju.

Odlično. Tako će vam biti još lakše surađivati kao specijalni komentator Sportskih novosti za Eura...

- Imam doista puno posla, ali vaš list jednostavno nisam mogao odbiti. Sa SN oduvijek imam korektan odnos, a svi smo mi nekako vezani za jedini nam sportski dnevnik. Trudit ću se da moje viđenje stvari bude ljudima zanimljivo i pridonese promišljanju onog što će se događati u Francuskoj.

Slaven Bilić će kao komentator Sportskih novosti biti najviše vezan za nastup hrvatske reprezentacije, odnosno njezinu skupinu. Vodio je Vatrene na dva Eura, u onom prvom u Austriji/Švicarskoj prošla je naša reprezentacija skupinu i bila na korak do polufinala. Logično je onda u ovoj najavi zajedničke suradnje pitati kako vidi nastup Hrvatske na Euru...

- Po meni, ovo će biti, uopće gledano, jedan veliki Euro. To govorim stoga što mi se konkurencija čini nikad izjednačenija. Postoje uvijek isti favoriti, ali ovaj put meni nitko posebno ne odskače pa da se lako kaže “oni su ti”. Evo, Španjolska mi nije ona od prije četiri i osam godina, kada su djelovali nadmoćno i naposljetku bili dominantni. Njemačka mi također nije uvjerljiva, nekako kao da je bez energije. Zato ovaj Euro vidim sa 7-8 reprezentacija koje ga mogu obilježiti i koje se objektivno mogu nečemu nadati. Eto, u toj grupi reprezentacija vidim i Hrvatsku!

Nije se razvodnilo

Kakva su vam promišljanja glede Eura uopće?

- Prošao sam ih kao igrač, a potom i kao izbornik. I svaki put je europsko prvenstvo kao i svaki veliki nogometni turnir, događaj više od nogometa, svojevrsni državni interes! Svaki onaj koji je bio na Euru ili Mundijalu je osjetio te posebnosti događanja. Atmosfera prije odlaska, uzbuđenje pred natjecanje, rast očekivanja, euforija velikog eventa, sve je to sastavni dio ove priče. Mislilo se da će se možda Euro s povećanjem reprezentacija (na 24) malo razvodniti, ali nije, sve mi se čini isto i vrlo pozitivno povećanje intenziteta uzbuđenja kako se približava početak turnira. Nogomet je sam po sebi čudo kakve sve emocije proizvodi…

Čačiću je sve važno

Primijetili smo da ste se srdačno pozdravili s izbornikom Antom Čačićem?

- Pozdravio sam se sa svima, pogotovo onima koje nisam duže vidio, a s Čačićem sam se nedavno družio kad je došao u London. Pričali smo, naravno o Euru i našim iskustvima. Mi koji smo bili izbornici znamo kako mu je svaka informacija i iskustvo važno, odnosno dobro znamo kako je sada već u natjecateljskom uzbuđenju. Želim njemu i reprezentativcima sve najbolje i da ostvare ciljeve koje su zacrtali. Oni za to imaju kvalitete, a za dobar rezultat trebat će svakako i nužna doza sreće. Držati ću im palce kao i svi navijači.

Inače, Slaven Bilić će se svojim kolumnama u Sportskim novostima pojaviti u najavi utakmica Hrvatske te potom u njihovu komentaru. S iskustvom bivšeg reprezentativca, kasnije izbornika te sada sjajnih dosega i iskustva kao klupski trener u vrlo teškoj Premiership ligi, Bilić će svakako biti jedan od najkompetentnijih komentatora Eura 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:51