BUNTOVNI NAPADAČ

'ŠTIMAC ME TREBAO ZVATI PRIJE REBIĆA I HALILOVIĆA' Marko Livaja otkrio zašto je odbio mladu reprezentaciju

Mladi nogometaš je tempirana bomba, incidenti se samo nižu

Kad je onomad Blaž Slišković prelazio iz Veleža u Hajduk njegovi su ga Mostarci ispratili riječima: “Splićani, eto vam igrača, ali i belaja.”

Ima tako nekih igrača koji su genijalni nogometaši, ali opet osobiti, posebni i u životnoj igri izvan nogometnih terena. Baka je bio jedan od takvih uz koje se već zarana zalijepila etiket genija i ‘belaja’. U Splitu se živo prepričavalo kako je Baka svoje najbolje partije odigrao na utakmicama uoči kojih je bježao iz karantena, a u Hajduku su bili toliko očajni da nisu znali hoće li se svojeglavi Mostarac uopće pojaviti na utakmici.

Neponovljivog Bake Sliškovića, kojeg su, gle čuda, obožavali navijači i treneri, uvijek se sjetim kad se otvori tema nekog neprilagođenog tipa, nekoga tko se ne uklapa u šablonizirani model krotkog i poslušnog nogometnog profesionalca. Najsvježiji primjer je Marko Livaja.

Pošteda zbog umora

“Taj je tip lud k’o puška”, reći ćete kad pročitate vijest da je Livaju Niko Kovač izbacio iz mlade reprezentacije jer mu se ovaj nije odazvao na poziv da dođe igrati za U-21 Hrvatsku protiv Lihtenštajna.

Službena verzija glasi da je Livajin menadžer tražio da izbornik Kovač zbog umora poštedi njegovog pulena nastupa na utakmici protiv Lihtenštajna, ali to se nije dogodilo. Otad se Livaja ne javlja izborniku Kovaču, ne odgovara na pozive i SMS poruke pa mu je Niko poručio: “ Livaja nam više ne treba!”

OK, znali smo da je Niko Kovač “njemačka škola”, nepopustljiv i odlučan, i dali bismo mu za pravo sto posto da se ne stječe dojam kako je lako trenirati strogoću na Livaji. Jer za Mateja Delača, friškog vratara Vojvodine, naprimjer, nije bilo nikakvih problema, njega je izbornik Kovač oslobodio gostovanja kod neugodnog Lihtenštajna.

Ispada da ne vrijede ista pravila za sve. Što je dopušteno Jupiteru nije volu, to je stara maksima. Da ne govorimo o tome da se Alena Halilovića pozivalo s akcija kadetske reprezentacije da bi zaigrao za Dinamo u Ligi prvaka. Znači, može se, kad se hoće...

Tempirana bomba

No, nije to opravdanje za Livaju koji se već proslavio svoj biserima. Svađao se s trenerom Colantuonom u Atalanti, potukao se sa suigračem Radovanovićem, a već ga je i izbornik Dinko Jeličić bio izbacio iz reprezentacije i kazao da ga više nikad neće zvati.

Livaja je takav tip, dečko je tempirana bomba i nikad ne znaš kako će reagirati.

Marko se ne oglašava pa ne možemo iz prve ruke saznati što je razlog njegova umora. Oni koji su mu bliski tvrde da je umoran od toga što prije njega u A-reprezentaciju ulazi Halilović koji je zamjena u Dinamu, ili Rebić koji igra u Splitu, dok on koji standardno igra u Atalanti mora čekati na red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:26