OKUPLJANJE U SPLITU

Štimac uoči debija: 'Težim španjolskom modelu, taj sustav mi se čini optimalan za Vatrene'

U Splitu počinje era Igora Štimca. Novi izbornik imat će svoj premijerni nastup na Poljudu, a njegov prvi test bit će protiv Švicarske, mlade i potentne selekcije - 23. prema FIFA rankingu - koju vodi proslavljeni njemački nogometni stručnjak Ottmar Hitzfeld, koji je osvojio 18 velikih trofeja s Grasshopperom, dortmundskom Borussijom i Bayernom .

Hitzfeld, poznat pod nadimkom General, testirat će Štimca u njegovoj prvoj reprezentativnoj bici.

- Konačno je došao trenutak koji smo toliko priželjkivali - rekao je Štimac u Splitu nakon okupljanja reprezentacije. Prva skupina igrača prijavila se u bazu u hotelu Atrium tijekom ranog popodneva, a ostali su pristizali do večernjeg treninga.

- Sretan sam jer sam stvarno s velikim nestrpljenjem čekao susret s igračima - dodao je novi hrvatski izbornik.

Štimac priznaje da osjeća uzbuđenje, ali i pozitivan naboj.

- Nikad nisam prestao biti dijelom reprezentacije. Osjećao sam da sam dio te priče iako sam bio uključen na drukčiji način kroz posao televizijskog komentatora. Ali živio sam s reprezentacijom i proživljavao s njom sve utakmice. Sad sam direktno uključen i mogu utjecati na događaje na terenu. To je nešto što me jako veseli i vjerujem da ćemo zajedno ostvariti velike rezultate.

Štimčeva Hrvatska imat će odmah na startu ozbiljnog protivnika. Iako je prigoda svečarska - obilježavanje stote godišnjice Hrvatskog nogometnog saveza - utakmica neće biti revijalna. Barem što se tiče očekivanja novog stožera, igrača, a i očekivanja navijača sigurno su velika.

- Švicarska je ozbiljan protivnik, a vodi je iskusni trener Hitzfeld za kojeg imam samo riječi hvale. Mi smo svjesni što javnost i navijači od nas očekuju i pružit ćemo sve da ta očekivanja opravdamo.

Štimac najavljuje da će izgraditi novi stil igre. Uzor mu je Španjolska.

- Već smo razgovarali o stilu igre, o tome stalno razmišljam. Sustav igre formira se prema profilu igrača pa ćemo imati striktan sustav. Ono čemu ćemo težiti bit će način igre na koji igra Španjolska, ali to ne znači da ćemo izgubiti vrijednosti koje već imamo s igračima kao što su Modrić, Rakitić ili Mandžukić, Olić i drugi... Hrvatska ima velik potencijal u igračima, a naš posao je da podignemo tu momčad na razinu da može parirati najboljim reprezentacijama na svijetu. Nas zanimaju pobjede protiv najboljih na svijetu.

Najveći upitnik trenutačno je na Luki Modriću. Njegova situacija nije sjajna, ali Štimac je siguran u pozitivan ishod njegova transfera u Real.

- Situacija s Lukom me zabrinjava, ali i u isto vrijeme i veseli. Veseli me jer smo svi svjesni da će on na kraju završiti u Realu. Naravno, brine me što nije u trenažnom procesu i što je u zaostatku jer ne igra utakmice. Ali mi ćemo učiniti sve da od njega izvučemo maksimum za utakmice koje nas čekaju u kvalifikacijama.

Od novih imena u reprezentaciji, Mario Maloča bit će u kadru iako je imao i ozljedu zgloba koju je sanirao dok je ozljeda Matea Kovačića nešto ozbiljnija i on će se vratiti u Zagreb.

Štimac je najavio da će i za buduće reprezentativne akcije zvati mlade igrače iz HNL-a.

- Budite spremni na to da ćemo i dalje pozvati dva-tri mlada igrača. Jer dobro znam što mi može pružiti Modrić ili Rakitić, a Hrvatska je prebogata talentima i oni zaslužuju šansu. Najbolja potvrda je ono što su napravili Slaven Belupo i Hajduk koji su pokazali da se mogu nositi u europskoj konkurenciji. Osim toga, budite sigurni da je prijateljske utakmice bolje koristiti za uljepšavanje vlastite statistike nego za uljepšavanje budućnosti hrvatskog nogometa.

Švicarska je prvi test i zagrijavanje, a ono što je najvažnije, to su kvalifikacije koje startaju u rujnu. O protivnicima Štimac već ima podeblje fileove.

- Već dva mjeseca razmišljam o našim protivnicima. Pratimo sve i imat ćemo naše ljude na svakoj utakmici. Deset ljudi radilo je analize naših protivnika u kvalifikacijama tako da nas ništa ne bi smjelo iznenaditi. Sve ih respektiramo. Svjesni smo da imamo najtežu grupu u povijesti, ali ne bježimo od uloge favorita. S tom ulogom znat ćemo se nositi.

Ivan Rakitić: Jedva čekam da zaigram protiv svojih Švicaraca

Ante Vukušić nada se debiju na svom stadionu, Poljudu, a Ivan Rakitić igra utakmicu protiv svojih “Švicaraca”.

- Spreman sam odgovoriti na izazov ove utakmice i iskoristiti šansu. Nadam se da će stadion biti ispunjen i da ćemo imati podršku kakvu imamo kad igra Hajduk - kaže golgeter Hajduka.

Rakitić se posebno raduje jer će zaigrati protiv igrača koje odlično poznaje i s kojima je igrao od desete godine.

- Švicarska ima puno mladih igrača koji sada igraju u velikim klubovima. Dobro ih poznajem jer smo zajedno prošli cijeli put u mladim selekcijama. Za mene je ovo jedna od najljepših utakmica jer ću igrati protiv svojih prijatelja. Sve ih poznajem jer sam od desete godine s njima igrao. Stvarno su fenomenalni. Ali kad se nađemo na travnjaka, nitko ti više nije prijatelj.

Rakitić je debitirao kod Slavena Bilića i s bivšim izbornikom prošao je cijeli put u reprezentaciji. No neću mu nedostajati motiva.

- Očekuje nas puno novih stvari, ali ono što je najbitnije, imamo taj motiv što nismo bili na zadnjem SP-u i sad to želimo ostvariti. Sa Slavenom je bilo puno lijepih stvari, a sad očekujem još ljepše.

Rakitić je ostao u Sevillu iako je bilo ozbiljnih kombinacija da promijeni klub.

- Očekujem dobru sezonu u Sevilli jer imamo mladu momčad. Problem je što nismo osigurali Europu, što je bio cilj koji je postavila upravo. Ali zato imamo još veći poriv da to ostvarimo ove godine, da budemo među četiri u Primeri.

Rakitić kaže da je sretan jer osjeća da Hrvatska živi za nogomet. Istaknuo je uspjehe Hajduka protiv Intera na San Siru i odličnu predstavu Slaven Belupa protiv Athletica.

- Pratio sam što španjolski mediji pišu o Slaven Belupu i oni se nisu mogli načuditi kako su dobro igrali jer je Bilbao računao da će lako proći Belupo. Impresioniralo me što je Hajduk napravio takav podvig u Milanu. To je najbolja promocija hrvatskog nogometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:43