TURBULENTNO RAZDOBOLJE

ŠTO SE DOGAĐA S BORUSSIJOM? Teška kriza trese Westfalen, Klopp priznao: 'Osjećam se jadno'

Jürgen Klopp pred izazovom karijere - kako posrnulu momčad osoviti na noge?
 AFP

Quo vadis Borussia? Pitanje je koje s pravom postavljaju navijači dortmundskog kluba, ali i njemačka javnost naviknuta na razigranu crno-žutu momčad u proteklih nekoliko sezona. Slika ponekad govori više od tisuću riječi, a slika u subotnje predvečerje opisala je stanje duha u Borussiji . Teškim korakom i pognutih glava krenuli su igrači u žutim majicama prema poznatoj Südtribini, prema najžešćim navijačima dortmundske momčadi. I oni su bili neuobičajeno tihi. Poraz od Herthe, treći domaći u nizu, a peti u polusezoni ostavio je traga na svima i prava je sreća da je 2013. godina završila.

- Osjećamo se vrlo jadno u ovom trenutku. Dobro će nam doći ova stanka - sažeo je sve u ove dvije kratke rečenice Jürgen Klopp.

Pred njim je velik zadatak. Dosad je u pet sezona krivulja uspjeha išla samo prema gore, 2012. završili su je dvostrukom krunom, ove su se pak etablirali u Europi, međutim zaostatak za Bayernom sve je veći. U sezonu i pol Bavarci su osvojili čak 37 bodova više u odnosu na Borussiju. A mnogi će se složiti kada se uspoređuju prve postave ove dvije momčadi da razlike nema. Barem ne tolike koliko se to očituje na ljestvici. No kada Kloppu ispadne koji kotačić iz stroja, tu nastaje problem. Bayern ima praktički dvije momčadi, dok je Klopp ipak ograničenih resursa. Zorno se to vidjelo u smiraj polusezone.

Nedaće kao da su se lijepile na Signal Iduna Parku. Jedan za drugim otpadali su nositelji igre, Klopp je ostao bez kompletnog defenzivnog reda. Lukasz Piszczek operiran je nakon finala Lige prvaka i tek se krajem studenoga vratio u konkurenciju. Taj nedostatak nije se toliko osjetio, jer je trener europskog doprvaka "izmislio" Grosskreutza. Svestrani 25-godišnjak transformirao se u odličnog desnog braniča, toliko dobrog da su ga pojedini novinari predlagali Joachimu Löwu za reprezentaciju.

Nedaćama nema kraja

Ali tu nije bio kraj nedaćama, nakon samo jedne utakmice Ilkay Gündogan ozlijedio je kralježnicu zbog čega je propustio cijeli prvi dio prvenstva. Nijemac turskog podrijetla ideolog je Borussijine igre, kreator od kojeg sve kreće i premda je Nuri Sahin vrlo dobro, ponekad i odlično odradio tu dionicu, Gündoganov izostanak bio je vidljiv kako se jesen primicala svom zenitu. Crno-žuti su postali jednodimenzionalni, čak bi se moglo reći pročitana knjiga, a kada su otpali redom Schmelzer, Subotić i Hummels, onda je Kloppova momčad postala i vrlo ranjiva.

Tri domaća poraza u nizu nisu imali od 2000. A pet izgubljenih dvoboja u polusezoni nije zabilježeno u eri Jürgena Kloppa, a ona traje od ljeta 2008.

- Ova stanka će nam dobro doći. Posljednja trećina jeseni bila je vrlo intenzivna i nesretna po nas. Imat ćemo o čemu razmišljati. Ponajprije ja. Od 5. siječnja krećemo ponovo prema gore - optimizam nije splasnuo u Kloppa.

Jedan od velikih problema tijekom sezone bile su neiskorištene prigode. Čak 317 udaraca prema vratima uputili su igrači u crno-žutom dresu, najviše od svih u ligi, ali to je bilo dovoljno samo za 38 pogodaka. Oni pak nisu ravnomjerno raspoređeni, u dvobojima sa suparnicima približne snage Kloppova bi se momčad ispromašivala i na kraju bivala kažnjena.

Robert Lewandowski ušao je u ovu sezonu s velikim teretom na leđima. Poljak je ljetos želio transfer, ali u Dortmundu su svjesno ušli u poslovni rizik. Mario Götze i njegov "bijeg" u München spustili su rampu Lewandowskom. Odlazak dvije zvijezde u istom prijelaznom roku i to baš u najvećeg konkurenta ne bi dobro sjeo navijačima, a vjerojatno bi utjecao i na moral... Tako su Watzke i Klopp odlučili, poljskog su napadača odobrovoljili 100-postotnim povećanjem plaće, a crno-žutu blagajnu ostavili bez 20-ak milijuna eura odštete. Rizik koji se na koncu ipak isplatio. Bez Lewandowskog Borussia bi teško bila konkurentna u Ligi prvaka, ovako su prošli skupinu i "pokrili" njegovu odštetu.

Odlazak Götzea nenadoknadiv

Iako se očekivala žestoka reakcija navijača, nitko nijednom gestom niti jednim uzvikom nije zamjerio Poljaku na želji za odlaskom. Götze je ipak dijete Dortmunda i njegov odlazak djelovao je šokantno i sav bijes ipak je usmjeren prema njemu. Poljak je stigao kao realtivno anonimni nogometaš, u Crno-žutima se razvio u prvoklasnog napadača i strijelca. Premda su postojale špekulacije da će Lewandowski opstruirati momčad zbog nerealiziranog transfera, to se na njegovoj igri nije previše vidjelo. Iako ima i suprotnih mišljenja.

- Govorio sam već prije početka sezone kako smatram da Borussia više nema tu kvalitetu. Odlazak Götzea prevelik je udarac, za njega jednostavno nemaju zamjenu. A Lewandowski? Istina, zabijao je, međutim na njegovim se nastupima vidjelo da su ga te priče o transferu ipak sputale - smatra Felix Magath, trener kojeg je donedavno želio i zagrebački Dinamo.

Odmor će kratko trajati, 5. siječnja počinju pripreme, trener Crno-žutih puni baterije za vrlo zahtjevno proljeće. Borba na tri fronte zahtijevat će sve najbolje od njega.

- Ako je ovakav kraj godine zalog za bolju novu godinu, onda nemam ništa protiv što smo izgubili od Herthe - zaključio je Klopp.

Nakon kojeg ćemo i dobiti odgovor na postavljeno pitanje s početka teksta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:56