DOBIO PODRŠKU ČAK 34 SAVEZA

ŠUKER UŠAO U IO UEFE 'Nije bilo lako, ali sada moramo gledati pet godina unaprijed, nadam se da ćemo dobro planirati'

 Ronald Goršić/CROPIX

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker izabran je u novi Izvršni odbor Europskog nogometnog saveza (UEFA) na kongresu koji se održava u Beču, a na toj će dužnosti biti sljedeće četiri godine.

Za Šukera je glasovalo 34 od 54 predstavnika svih nacionalnih saveza članica UEFA-e, a uz njega su u novi IO izabrani Portugalac Fernando Gomes, Španjolac Angel Maria Villar, Mađar Sandor Csany, Ukrajinac Grigorij Surkis, Švicarac Peter Gillieron i Bugarin Borislav Mihajlov.

Šuker je tako postao prvi hrvatski predstavnik u nekom od izvršnih tijela UEFA-e.

Ranije je Michel Platini (59) jednoglasno potvrđen za predsjednika UEFA-e, on se na toj dužnosti nalazi od 2007. godine, a u borbi za svoj treći četvrerogodišnji mandat na čelu UEFA-e nije imao protukandidata.

- Osmijeh na licu sve govori, prekrasan je osjećaj, no nije bilo lako. Mislim da sam savršeno isplanirao kandidaturu. No nisam mislio da ću proći sigurno. Nadao sam se da ću prikupit više od 28 glasova. Ljudi koji rade u nogometu su to prepoznali - naglasio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker.

Šuker je poručio kako se nada da će rad Uefe biti još bolji, ali i dodao kako je još rano za ocjene kakvu će korist od njegovog izbora imati hrvatski nogomet.

- Vidjet ćemo, za to treba vremena. Znamo kolika su ulaganja u nogometu. Ne znam jeste li vidjeli financijski izvještaj Uefe koji je vrlo bitan. HNS ne može graditi stadion, ali možemo biti motivirani prema namjenskim sredstvima. Milijun je Rijeci došao upravo iz Uefina i Fifina novca. Moramo gledati pet godina unaprijed i nadam se da ćemo dobro planirati - dodao je Šuker.

Biografija Davora Šukera

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker (47) izabran je u novi Izvršni odbor Europskog nogometnog saveza (UEFA) na kongresu koji se održava u Beču, a na toj će dužnosti biti sljedeće četiri godine čime je postao prvi hrvatski predstavnik u nekom od izvršnih tijela UEFA-e.

Za Šukera je glasovalo 34 od 54 predstavnika svih nacionalnih saveza članica UEFA-e, a uz njega su u novi IO izabrani Portugalac Fernando Gomes, Španjolac Angel Maria Villar, Mađar Sandor Csany, Ukrajinac Grigorij Surkis, Švicarac Peter Gillieron i Bugarin Borislav Mihajlov.

Davor Šuker rođen je Osijeku 1. siječnja 1968. godine, a nogometom se počeo baviti u klubu iz svog rodnog grada. Godine 1989. Osijek je zamijenio zagrebačkim Dinamom za koji je nastupao dvije sezone, a uslijedio je transfer u Sevillu. Odlične igre u Sevilli donijele su mu prelazak u Real iz Madrida za koji je nastupao tri sezone tijekom kojih je s "kraljevskim klubom" osvojio i naslov europskog prvaka (1998). Nakon toga još je igrao po jednu sezonu u Arsenalu i West Ham Unitedu da bi karijeru završio u Muenchenu 1860.

Kao član mlade reprezentacije Jugoslavije Šuker je 1987. godine u Čileu osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka, a ta je generacija bila i okosnica reprezentacije Hrvatske koja je na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine osvojila treće mjesto, a Šuker je sa šest postignutih pogodaka bio najbolji strijelac tog natjecanja.

Osvajanje Lige prvaka s Realom, te naslov najboljeg strijelca SP-a Šukeru su donijeli i naslov najboljeg sportaša Hrvatske u 1998. godini u tracidionalnom izboru Sportskih novosti.

Za reprezentaciju Hrvatske Šuker je ukupno odigrao 69 utakmica, te je sa 45 pogodaka najbolji strijelac u povijesti "vatrenih".

Nakon igračke karijere Šuker je osnovao nogometnu akademiju koja nije bila dugoga vijeka, da bi prije nekoliko godina odlučio posvetiti se radu u nogometnoj administraciji.

U srpnju 2012. godine izabran je za predsjednika HNS-a, a na toj je dužnosti naslijedio Vlatka Markovića koji je podnio ostavku, da bi prošle godine dobio novi četverogodišnji mandat na čelu HNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:29