MADRIDSKI STROJ

TAJNA REALOVOG USPJEHA Statistika kaže - Luka Modrić i Toni Kroos savršen su tandem

Nogometaši Real Madrida na 21. su pobjedi zaredom u svim natjecanjima u posljednja tri mjeseca, od domaćeg poraza protiv Atlética u 3. kolu Primere.

Uzgred, taj Atlético nakon 15 kola zaostaje za kraljevskim klubom sedam bodova, dok se Barcelona, nakon tri kola vodeća sa šest bodova prednosti pred najvećim rivalom, danas smrzava na minus četiri.

Vrhunski kadar

U čemu je tajna tih 20 uzastopnih uspjeha momčadi Carla Ancelottija? Dijelom je riječ o slabijim suparnicima, izuzmemo li el clásico, jer je skupina Lige prvaka s ove sezone nemoćnim Liverpolom te Baselom i Ludogorecom bila manje zahtjevan ispit za branitelja europskog naslova od španjolskog prvenstva gdje su Madriđani uvijek lovina.

Specijalizirani portal za statističku analizu Squawka ističe vrhunski igrački kadar, prilagodbu Kroosa, rast Isca, postojanost stoperskog para Pepe-Ramos, ali i naglašava važnost trenera jer Real vazda posjeduje ponajveće zvijezde, ali rijetko toliko pobjeđuje u nizu kao ove jeseni.

Promjena načina igre

Kroos je ljetos doveden iz Bayerna pratio ga je glas da je premalo nesebičan za ulogu defenzivnog veznog, odnosno organizatora iz dubine, no talijanski je stručnjak pronašao formulu kojom je i od njemačkog kreatora stvorio korisnog igrača u oba smjera.

Dok je Kroos igrao sam prema naprijed, važnu ulogu imao je Luka Modrić koji se iz kreativnog vezista, kakav je bio u Tottenhamu, pretvorio u “industrijalca” koji radi sve: trči, presijeca, uklizava, kreira... Modrić je takav postao još prošle sezone kad mu je Ancelotti našao idealno mjesto desnog unutarnjeg veznog u tadašnjih 4-3-3, no tada je, s “quarterbackom” Xabijem Alonsom na dnu središnjeg trokuta, Real više igrao na duge lopte prema napadačkom trojcu. Od ove sezone Ancelottijeva “squadra” igra više na posjed, brzim kratkim pasovima želi doći u suparnikovu zadnju trećinu i vrebati pukotinu za poentiranje.

Golgeterska serija

Modrić i Kroos prema Optinoj statistici imaju točnost dodavanja veću od 90 posto, a Modrić, za razliku od Busquetsa u Barceloni, čak 65 svojih lopti upućuje prema naprijed. Kroos je, pak, mic po mic popravio defenzivu, dobiva 1,99 duela po utakmici, dok Luka uz njega ima 1,79 presječenih dodavanja. “Postali su savršen tandem”, poentira Squawka.

Ancelotti je posegnuo za provjerenim sustavom 4-4-2. Cristiano je, pak, u takvoj taktičkoj postavi odgovorio golgeterskom serijom od 23 pogotka u 12 nastupa nakon 1-2 s Atléticom, kad je također zabio, ukupno je u Primeri vodeći strijelac sa 25 golova, više nego njegov prvi pratitelji Messi (13) i Neymar (11) zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:08