PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

UVIJEK VJERAN Gerrard: 'Ostao sam u Liverpoolu jer sam želio osvajati trofeje za svoje rođake, prijatelje i susjede'

Steven Gerrad je zbog veza s Liverpoolom ostao s Redsima 17 godina

Odlazi posljednji lokalni junak, stripovski heroj u doba interneta-piše u emotivnom hommageu Stevenu Gerrardu novinar Liverpool Echoa. Kapetan “redsa” u subotu će protiv Crystal Palacea odigrati posljednju utakmicu za Liverpool i oprostiti se od Anfielda u čijem se inkubatoru izlegao kao devetogodišnjak, da bi za seniorsku momčad odigrao više od 700 utakmica. Nakon spuštanja zastora spakirat će stvari i preseliti preko Atlantika, u L.A. Galaxy, kako bi igračku mirovinu dočekao u najotmjenijem svjetskom rezalištu zahrđalih nogometaša. Sljedeća adresa Hollywood, primijetit će netko, premda kraj priče i nije hollywoodski...

Hepening za najodanije

Posljednji kadrovi velike karijere vrtjeli su se, naime, kao nekakav blesav žanrovski hibrid, na pola puta između slapstick komedije i akcijskog filma B-produkcije, i prijetili su uflekati inače izvrstan opus 35-godišnjaka. Onaj lanjski pad na stražnjicu protiv Chelseaja i pogled očajnika koji svjedoči kako Demba Ba zabija gol i ruši snove o premierligaškom naslovu nakon 25 sušnih godina. Ili crveni karton protiv Manchester Uniteda ovog proljeća, u prvom Gerrardovu startu nakon što je ušao s klupe.

- U svlačionici nakon Man Uniteda razmišljao sam: ‘Ne želim ovako izletjeti, ne želim ostati zapamćen po ozljedi, crvenom kartonu i nekim lošim partijama’. Zato sam sretan što sam u nekoliko posljednjih utakmica vratio formu i postizao golove. I nadam se da me navijači neće pamtiti po razdobljima od četiri, pet ili šest utakmica. Jednom kada stvar završi sjećat će se mojih 17 godina u klubu. Barem se nadam - kaže Gerrard.

Od siječnja, kada je najavio oproštaj, znalo se da će meč s Crystal Palaceom biti hepening za najodanije Liverpoolove hodočasnike.

Očito je, međutim, da nisu svi na vrijeme pročitali vijest niti su stigli kupiti ulaznicu jer su u odbrojavanju do meča cijene karata počele dramatično rasti, navodno i do 2 tisuće funta (više od 20 tisuća kuna) za ulaznicu. More je Liverpoolovih navijača koji u Gerrardu prepoznaju više od običnog nogometaša, a ograničen broj sretnika poput našeg novinara Hrvoja “Bake” Sliškovića koji će meču svjedočiti s tribina. Naravno, ako ga prethodno nemoralnom ponudom ne izuju iz cipela...

Uz bok najvećima

Kako Gerrard kotira na ljestvici najvećih svih vremena? Spektakularno dobro ako u obzir uzmete da niti nakon 17 godina u dresu Liverpoola nije postao engleskim prvakom. Tako dobro da bi mu većina klupskih kroničara pronašla mjesto u velikim momčadima Liverpoola iz 60-ih, 70-ih i 80-ih. Oni hrabriji među njima vjeruju da skupa s Billyjem Liddellom i Kennyjem Dalglishem čini vječni trijumvirat, ali se iz društva ove dvojice izdvaja mjestom rođenja. Liddell i Dalglish su Škoti, a Gerrard je Scouser, lokalno dijete iz srednjoklasne obitelji, “jedan od nas”.

Promjene u nogometu

- Premda sam imao pet ili šest prilika za odlazak, na kraju sam ponosan što sam cijelu karijeru ostao igrač Liverpoola. Puno se toga promijenilo otkako sam počeo profi karijeru, u prvom redu moć vlasnika i masa novca koji se vrti u nogometu. Sve na svijetu ima svoju cijenu, nekad vlasnike klubova ‘prebaci pamet’, ali posebna veza s klubom mene je na kraju uvijek zadržavala na ovom mjestu i ne žalim zbog toga. Želio sam osvajati trofeje za svoje rođake, prijatelje i susjede, nije mi bilo stalo samo do trčanja za slavom.

I osvajao je trofeje, važne i velike kante. Ligu prvaka, Kup Uefe, FA kup, Uefa superkupove i Charity Shield. Jedan je trofej spletom okolnosti uporno zaobilazio nogometaša do ciljne ravnine. Po njega će se Gerrard kroz sezonu ili dvije vratiti kao menadžer...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:03