FAVORITI ŠOKIRANI

VIDEO FOTO: SP 2018. igrat će se u Rusiji, četiri godine poslije nogomet na +50 jer...organizator je Katar!

Znači li Putinovo odustajanje priznanje poraza u borbi za SP 2018. godine
 AFP

ZAGREB - Kandidature u kojima će se najviše graditi i u kojima će se ukupno okrenuti i do deset milijardi dolara najviše su impresionirale 22 člana Izvršnog odbora Fife koji su Svjetska prvenstva dodijelili - Rusiji (2018.) i Katru (2022.)! Fifa je otkrila novi svijet jer će Istočna Europa i Srednji istok prvi put ugostiti najveći nogometni dogođaj.

Glasanje se oduljilo pa je Blatterova objava kasnila više od pola sata. Englezi u Velesajamskoj dvorani u Zürichu , predvođeni premijerom Cameronom i princom Williamom, već su tada imali kiseli izgled lica. Znali su da su ispali jer se to dogodilo već u prvom krugu biranja što može značiti samo jedno - inat glasača!

Bit će posla za graditelje

Objektivno, Engleska je imala puno pozitivnih argumenata, ali mnogi ih ne vole, a preostalima su se zamjerili stalnim medijskim optužbama za korupciju.

- Siguran sam da će organizacija Svjetskog prvenstva na tom području, ili tom kontinentu, donijeti puno dobroga tom dijelu svijeta - slavodobitno je objašnjavao predsjednik Fife Blatter.

Rusija je već odvojila 3,82 milijardi američkih dolara za gradnju 13 novih stadiona, što znači da će biti posla i zarade za sve. Od trinaest gradova koji konkuriraju za domaćinstvo samo je Jekaterinburg u Aziji, tako da navijači neće morati upoznati sve kutke najveće zemlje na svijetu. No odlučite li se za rusku avanturu, pomoći će vam spoznaja da ulaznica jamči ulazak u zemlju bez vize te besplatan prijevoz autobusima i vlakovima.

Ljubitelji nogometa u Rusiji probudili su se skeptični, a strepnju su podgrijavali i mediji jer je većina računala da je Putinov odustanak od puta u Zürich bio predznak poraza. Ipak, pokazalo se da je to bilo bezrazložno. Rusija je pobijedila u drugom krugu, zaradivši apsolutnu većinu od 12 glasova.

- Uvjeravam vas da ćemo napraviti sve da se SP organizira na dostojnoj razini - izjavio je ruski premijer Vladimir Putin prije nego što je otputovao u Zürich.

Ambasador engleske kandidature David Beckham ispričao se naciji.

- Ispričavamo se što SP nismo doveli u svoju zemlju, zemlju koja ima najstrastvenije navijače na svijetu.

Ako se u trenutku Blatterove objave “Rusija” možda može govoriti o blagom šoku, to nije ništa u odnosu na atmosferu kada je desetak minuta kasnije svečano uskliknuo “Katar!”. Čini nam se da ni sami Katarci nisu vjerovali u pobjedu, a Blatterova riječ zaprepastila je i bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona koji je sjedio u redu ispred njih.

‘Očekuj neočekivano’

Povijest će se, dakle, ispisivati i četiri godine nakon Rusije. Maleni Katar je dobio prvo SP u arapskom svijetu, prvo na Srednjem istoku, a prvo i po mnogo čemu drugome. Kandidacijski moto bio je “Expect amazing” - “očekuj nevjerojatno”. Petrodolari prebogatih šeika doveli su SP u najmanju zemlju koja je dosad organizirala SP (samo 1,6 milijuna stanovnika). U vrijeme SP-a temperatura će biti oko 50 Celzijevih stupnjeva. Domaćini su obećali stadione i fan zone u kojima neće biti više od 27 stupnjeva, kao i suspenziju zakona poput zabrane konzumacije alkoholnim pića. Bit će jedinstveni i po tome što će deset stadiona biti u krugu od 30 kilometara. Neke od njih će, nakon SP-a, demontirati i preseliti u nerazvijene kutke svijeta.





Putin: Dokaz da se Rusiji vjeruje

Iako je mnogo toga negativnoga rekao o kampanji za dobivanje organizacije svjetskih nogometnih smotri, pa i odbio doći u Zürich na proglašenje pobjednika, ruski premijer Vladimir Putin užurbano se u četvrtak zaputio u Švicarsku.

Razlog je jasan, Rusija će 2018. godine organizirati Svjetsko nogometno prvenstvo, četiri godine nakon Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

- Ne želim biti uključen u nekorektno natjecanje. Ja ovaj izbor doživljavam kao nepošteno natjecanje - izjavio je, objasnivši zašto neće u Zürich, Putin u srijedu.

U četvrtak se ukrcao u zrakoplov, a prije puta izjavio:

- Ova odluka dokaz je da se Rusiji vjeruje.

Predsjednik Dmitrij Medvjedev kratko se oglasio putem Twittera.

"Hura! Pobjeda!", napisao je.

Katar obećao: Učinit ćemo vas ponosnima

Oči nogometnih zaljubljenika 2022. godine bit će uperene u Katar, odlučeno je tajnim glasovanjem članova Izvršnog odbora Svjetske nogometne federacije (FIFA) u četvrtak u Zürichu u izboru države-domaćina Svjetskog prvenstva za dvanaest godina.

U polusatnoj prezentaciji svoje ponude Katar se obvezao riješiti problem nesnosnih vrućina, što se naglašavalo kao najveća prepreka dobivanju organizacije, klimatizacijom stadiona.

- Hvala vam što ste povjerovali u promjene, u proširenje igre i što ste nam dali šansu. Nećemo vas iznevjeriti već vas učiniti ponosnima. To je naše obećanje - poručio je šeik Mohammad bin Hamad Al-Thani, prvi čovjek katarske kampanje za dobivanje SP-a 2022. godine.

Blatter i Platini čestitali pobjednicima

Čestitke su počele stizati zamljama-organizatorima Svjetskog nogometnog prvenstva za 2018. i 2022. godinu. Oglasio se tako predsjednik Europske nogometne federacije Michel Platini.

- Najsrdačnije čestitam Rusiji. Izbor je bio težak jer su sve ponude, bez iznimke, bile iznimno kvalitetne, baš kao i prezentacije održane danas. Svi su zavrijedili dobiti organizaciju i UEFA je iznimno ponosna na svih svojih šest prijavljenih kandidata. Rusiji sada treba dati podršku da nam dopusti iskusiti najbolje svjetsko prvenstvo.

- Čestitke i Kataru. Uvjeren sam da će i oni na jednako dobar način organizirati nezaboravano Svjetsko prvenstvo 2022. godine - kazao je prvi čovjek UEFA-e Michel Platini.

Sepp Blatter, predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) je također bio zadovoljan:

- Moram zahvaliti Izvršnom odboru FIFA budući da SP-i 2018. i 2022. godine idu u zemlje u kojima nikad nije održan Mundijal. Sretan sam predsjednik po pitanju razvoja nogometa. Čestitke na sjajnim kampanjama država koje nisu dobile organizaciju jer su sve one poručile da je nogomet više od igre. Nogomet nije samo pobjeđivanje, nogomet je životna škola u kojoj treba naučiti i gubiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:42