KRITIČKI OSVRT MEDIJA NA SPORTSKE TV-PRIJENOSE

Odnos nogometa i televizije nalikuje odnosu mušterije i kurve - samo što će kurva sve platiti!

Današnji nogomet je posao u kojem se vrte milijarde eura. Sport je sve češće u drugom planu. Tko je "kriv" za taj razvoj? Uglavnom TV-postaje. Bez njih komercijalizacija npr. u nogometu ne bi imala nikakvih šansi
FIFA President Joseph Blatter dances to the tunes of a band, not seen, after a groundbreaking ceremony in Panama City, Saturday April 16, 2011. On the last day of his Central American tour Blatter attended the groundbreaking for the headquarters of the Panamanian Football Federation, the opening of a U-13 soccer league and met with Panama's President Ricardo Martinelli. (AP Photo/Arnulfo Franco)
 AP

Mediji se vrlo rijetko kritički osvrću na svoj rad. U Berlinu se tog posla prihvatila skupina novinara. Svi oni vole sport i nogomet - razlog više za kritički osvrt na kvalitetu sportskih prijenosa na televiziji. Prvenstveno nogometnih prijenosa. Novinare smeta da sportske emisije postaju sve više i više "eventi", da se čak i najobičnije susrete "napuhuje", pretjerano dramatizira, da se sport - inscenira, piše Deutsche Welle .

OK, prava prijenosa su skupa, televizije žele i zaraditi na skupim projektima. A lakše se zaradi kad se robu malo uljepša, uz pomoć reklame i drugih medijskim trikova.

Za ilustraciju smjera u koje se kreće branša navodimo dvije brojke. Svjetska nogometne federacija (FIFA) od prodaje prava na TV-prijenose utakmica nogometnog prvenstva svijeta (SP) 1986. u Meksiku zaradila je oko 50 milijuna američkih dolara.

Od prodaje prava za SP 2006. u Njemačkoj FIFA je postala bogatija za 1,5 milijardi dolara. Ne radi se o procjenama, ovo su službene brojke koje je potvrdio bivši marketinški direktor FIFA-e Guido Tognioni. Komercijalizacija nogometa na globalnoj sceni usko je povezana s jednim imenom, Sepp Blatter.

ORIGINALNI TEKST PROČITAJTE NA STRANICAMA DEUTSCHE WELLEA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 03:05