LUDNICA NA IBROXU

VIDEO Škotski velikan prošao katarzu, Glasgow Rangersi nakon četiri godine ušli u prvu ligu!

 Jeff J Mitchell/Getty

Slomilo se srce protestantskom dijelu Glasgowa prije četiri godine, kada je život iznad mogućnosti rezultirao velikim slomom škotskog nogometnog ponosa. Bankrot je 2012. nemilosrdno bacio Rangers u posljednji rang natjecanja, u škotski nogometni podrum. Među momčadi poput, niste čuli, sto posto, Brechina.

No 54-orostruki prvak Škotske morao je proći svoju katarzu, otići u četvrtu ligu te krenuti ispočetka.

I eto, nakon točno 1363 dana, tri godine, osam mjeseci i 24 dana, Glasgow Rangers vratio se tamo gdje i pripada - u elitu, u prvu ligu koja je, realno, životarila bez velikog, mitskog Old Firma.

U utorak navečer je, naime, pobjedom nad Dumbartonom 1:0 Rangers na Ibroxu četuiri kola prije kraja osigurao drugoligaški naslov i time okončao svoje čistilište. Koje su zajedno s njim tek iskoračali Barrie McKay i kapetan Lee Wallace.

Rangers je prošle godine ispao u play-offu, a tada je rijeke suza zaustavila legenda Barry Ferguson koja je istakla:

"Ovo se događa s razlogom i imat će blagotvorne učinke na klub, vidjet ćete"...

Bio je u pravu. Rangers je početkom sezone na mjesto menadžera doveo Marka Warburtona, prvog Engleza na čelu struke u 144 godine dugoj povijesti kluba. Taj 53-godišnji nepoznati Englez potpuno je preobrazio igru kluba u ligi koja odiše onim starim nogometom koji se zasniva na dugim loptama, snazi i čeličnoj volji. Njegov Rangers dominira kroz posjed i presing, a razina igre ogleda se u činjenici da je momčad ove sezone postigla 49 pogodaka prije nego je poentirala glavom.

No sada kreće pravi posao. Raspamećeni navijači, čija se euiforična tijela i sada neumorno klate Glasgowom, nakon povratka među elitu, sada već sanjaju naslov prvaka, koji je protekle četiri godine olako uzimao Celtic, puneći usput kofere novcem zarađenim u Ligi prvaka. Rangers, pak, ne kani ući u novo bezglavu, suludo trošenje - vlasnik Dave King racionalizirao je potrošnju i stvorio stabilan, racionalan i realan klub.

"Ovdje sam deset mjeseci, no ne mogu se4 praviti da ne znam kroz kakvu su patnjui prolazili navijači protekle četiri godine. No premda je vrijeme za slavlje, nije za samozadovoljštinu. Ne smijemo skinuti nogu s papučice gasa, svi moramo biti svjesni da nema stajanja, samo kontinuiranog napretka. U suprotnom, gotovi smo", poručio je Warburton, inovator i revolucionar uštogljene i potpuno zastrajele škotske nogometne ideje.

Osvajači Četvrte, Treće i Druge lige zatvorili su krug. Nakon 194 tjedna i bolnih niželigaških postaja, vratili su se tamo gdje im je mjesto. Na radost svih - Old Firm se vratio u kalendar...

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:07