GAZDA HR NOGOMETA

Zdravku Mamiću sve ide osim Dinama

On smjenjuje i ustoličuje Dinamove trenere, prodaje i kupuje igrače, lobira za izbornika i čuva leđa predsjedniku HNS-a
Zagreb, 260209.Stadion u Maksimiru.Konferencija za novinare u Nk Dinamo, dan nakon konferencije u Splitu. Dopredsjednik Dinama Zdravko Mamic odgovara na optuzbe gradonacelnika Splita Ivana Kurete i predsjednika Hajduka Mate Perosa, u plavom salonu. Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Iako je već počeo kampanju za Markovićeva nasljednika Igor Štimac definitivno je svjestan kako će teško zasjesti u predsjedničku fotelju u Rusanovoj ulici bez “vjetra u leđa” Zdravka Mamića.

Bivši navijač Dinama sa Sjevera, danonoćno demonstrira svoju moć. Nedavno je srušio poput kule od karata sve Štimčeve projekte. Prije toga je stao uz Bilića i produžio mu život na mjestu izbornika, a teško da bi bez Maminjovog blagoslova Marković godinama bio nedodirljiv.

Od Modrića do žarulja

Osobe iz njegova okruženja spremne su do zadnje kapi krvi braniti lik i djelo izvršnog dopredsjednika za kojeg smatraju da sve što dotakne pretvori u zlato. Uostalom, supronominacijom za nagradu ‘Ponos Dinama’ doveli su ga pred gotov čin. Iz početka nije htio ni pomisliti, ali slomili su ga ‘slatkim riječima’. Na isti način kojim on lomi svoje sugovornike. Jak je na jeziku, kao i na izuvanju predsjednika europskih klubova iz cipela.

‘Taj može Arapima prodati pijesak, a Eskimima led’, navodno je z Mamića kazao Daniel Levy nakon što je istresao 21 milijun eura za Modrića.

Drugi će reći da je ‘One man control’. U Maksimiru se ne može ni toaletni papir naručiti bez njegova znanja.

‘Pa zašto svjetlo gori ako nikoga nema u klubu’, zagrmio je nedavno na zaposlenike kluba koji su ostavili svjetlo u uredu. Umjesto odgovora, nije mu bilo teško izaći iz automobila i otrčati u prostoriju ugasiti žarulju, kao što mu nije bio problem hladno odbiti 10-ak milijuna eura za Mandžukića.

Jedini koji donekle ima utjecaj na njega je predsjednik Dinama Mirko Barišić. Njega Mamić bezrezervno poštuje jer je svojedobno svojim utjecajem spasio klub od bankrota.

Plaća što vrijedi i ne vrijedi

Mamiću u životu sve ide od ruke. Zapravo, sve osim onoga čemu je posvetio život. Dinamo je doista njegova životna misija. Njegova ljubav i strast. Dakako, uz novac. Međutim, Dinamo je i dugogodišnji stanovnik sporednog europskog kolosijeka. Tvrdi da bi sve svoje životne uspjehe mijenjao za jedan dobar europski rezultat. I kuću na Pantovčaku, i dionice na burzi ...

U tu svrhu neće se libiti promijeniti nekoliko trenera poput čarapa, a svakog od njih učiniti i bogatašem kao što je uostalom učinio cijelu svlačionicu Dinama. Isto tako, neće imati kočnice istresti stotine tisuća eura za igrače čija mu imena savjetnici gurnu na stol...No to nije dovoljno. A da posluša nekog drugog.

Zdravko Mamić

Datum i mjesto rođenja: 16. srpnja 1959., Bjelovar

Obrazovanje:

Završio matematičku gimnaziju u Zagrebu (MIOC)

Bračno stanje:

oženjen, troje djece i unuk

Funkcije: predsjednik Uprave NK Dinama, predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza

član IO HNS-a

Životna ambicija:

odvesti Dinamo na tron Europe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:52