BLANKA VLAŠIĆ

'Želim priznanje za najbolju na svijetu'

Split, 050910.Stadion Poljud.Atletski Kup kontinenata. Na slici: Blanka Vlasic nakon preskocenih 205cm.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Joško Ponoš / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska atletika jučer je doživjela veliku čast. Od četiri priznanja, koliko ih Europska atletika (službeni naziv bivšeg Europskog atletskog saveza) dodjeljuje na kraju godine, polovica će završiti u Hrvatskoj.

Blanka Vlašić proglašena je najboljom europskom atletičarkom, a Sandra Perković nadolazećom zvijezdom krajice sportova.

Hrvatske sportske heroine su zajedno s muškom nadolazećom zvijezdom Teddyjem Tamghom predstavljene u beogradskoj Gradskoj vijećnici na kraju trodnevne Europske atletske konvencije. Najbolji atletičar, također Francuz, Christophe Lemaitre nije došao jer nastupa na nacionalnom klupskom prvenstvu.

Bilo je i sumnji

Drugo europsko priznanje Blanka je, ponovimo, zaslužila naslovima europske i svjetske dvoranske prvakinje te savršenim trijumfom u Dijamantnoj ligi.

- Tek na Poljudu, kad sam preskočila 205 cm, mogla sam reći da je sve sjelo na svoje mjesto. Godina je bila puna preispitivanja, pa i nekih sumnji prije Barcelone, čak i poslije nje, ali bila je to dobra godina. Nisam skočila novi rekord, ali sam napredovala u puno stvari, među ostalim i u ‘glavi’.

Dovezla se BMW-om

Imena dobitnika europskih nagrada objavljena su prije nekoliko dana, a 21. studenoga doznat ćemo i najbolje na svijetu. Blanka ne krije da joj je velika želja pokupiti i tu nagradu. Dosad je dvaput bila u najužoj konkurenciji...

- Ne znam kako će proći taj izbor, ali moja je velika želja biti najbolja atletičarka svijeta. Prije tri godine bila sam jako blizu, a sada možda imam i veće izglede i jako bih voljela i tu pobjedu - rekla je novinarima Blanka koja se iz Splita u Beograd dovezla svojim BMW-om i usput ga “nakrcala” svojim “prijama”.

Blanki je ovo bila prilika za odgovor na poruke iz Sjedinjenih Država da je “prestara” za obaranje svjetskog rekoda. Amerikanci tvrde da je prošla zenit...

- Svatko ima svoj pristup, a ne znaju oni kakav je naš način treniranja. Ispred mene je golem prostor za napredak u svemu, pa tako i u centimetrima.

Jedino taj napredak nećemo vidjeti ove zime jer u dvorani neće nastupati.

- Ne brinite, neće vam biti dosadno. Naći ću način da zabavim i vas i sebe - poručila je Blanka novinarima.

Sandra sanja London

Europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković ostala je u Blankinoj sjeni, no njeno vrijeme tek dolazi. Iako je neobično za osobu s europskom seniorskom krunom reći da tek dolazi.

- Ispred mene je duga karijera, a sve je podređeno osvajanju olimpijske medalje u Londonu. Znam da neki misle da sam prebrzo došla od juniorskog do seniorskog zlata, ali to je plod petogodišnjeg rada - rekla je Sandra koja se do Beograda iz Zagreba dovezla unajmljenim automobilom u društvu trenera Ivana Ivančića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:26