ODE I OVAJ MILIJUN

Blanka druga u Berlinu sa 203 cm

Ariane Friedrich preskočila 206 iz prvog naleta

BERLINAriane Friedrich treći put zaredom pobijedila je Blanku Vlašić te tako Splićanka nije niti ušla u borbu za posljednji jackpot. Bilo je to još jedno fantastično natjecanje koje potvrđuje najave da je postavljanje novog svjetskog rekorda u ženskom skoku u vis vrlo blizu.

Uostalom, dovoljno je reći da je Friedrich pobijedila zahvaljujući prvom skoku preko 206 cm, a kasnije se borba za prvo mjesto vodila na visini aktualnog svjetskog rekorda - 209 cm. Visini koju je jedino Stefka Kostadinova preskočila i to prije 22 godine.

Njemačka skakačica pokazala se, u ovom trenutku, boljom skakačicom od Blanke. Zimus ju je pobijedila u Karlsruheu i Torinu, a niz nastavila i u prvom obračunu na svježem zraku - mitingu Zlatne lige u Berlinu.

- Čini se da ćemo ovako i jedna i druga izvlačiti najbolje iz sebe - komentirala je Blanka čije rečenice nekoliko minuta nakon natjecanja nisu odisale nezadovoljstvom.

Blanka je otvorila natjecanje skokom preko 189 cm i nastavila preskakati sljedeće visine iz prvog pokušaja (193, 197, 200, 203). Friedrich je nastavila sa svojom zimskom taktikom, kada je govorila da želi prebaciti pritisak rezultata na Blanku. Prvi se put pojavila na zaletištu kada je letvica bila na 193, drugi put na 200 i treći put na 206. Nekima možda izgleda bahato, ali ovaj put bilo je učinkovito. Sve te visine preletjela je iz prvog pokušaja te je pobjedu osigurala u svom tek trećem izlasku na zaletište u kojem je postavila novi njemački rekord (dosadašnji je bio 205 cm Heike Henkel) i najbolji rezultat u svijetu u 2009. (dosad je to bio Blankinih 205 cm).

Obično smo takvu demonstraciju sile znati gledati kod Blankinih obračuna s ostalim suparnicama.

Svjetska prvakinja je prva izlazila na zaletište, a kada je nakon njenog rušenja Friedrich preskočila 206 cm, Blanka je preostala dva pokušaja prebacila za visinu od 209 cm. Prvi put je došla preblizu letvice i srušila ju ramenom, drugi je put bila prebrza.

- Nisam zabrinuta, dobro je kada se bitka za pobjedu vodila na 209 centimetara. Definitivno je bilo bolje nego prije nekoliko dana u Solunu (preskočila 201 cm, nap .a.). Dosta sam umorna od treninga koji su uslijedili nakon što sam u Dohi početkom svibnja preskočila 205 cm - rekla je Blanka i dodala:

- Nedostajalo mi je eksplozivnosti, a ona dolazi s formom. Rano je još za pravu formu, ona tek treba stići. Pružila sam dobar otpor Friedrich, a i u ovakvom stanju nisam imala loš pokušaj na 209 cm.

U svakom slučaju, očekuje nas vrhunska sezona u ženskom skoku u vis. Ukoliko se nije predomislila, Friedrich će propustiti sljedeća dva kola Zlatne lige, a prvi međusobni obračun prema prije utvrđenom rasporedu njemačke atletičarke je 17. srpnja u Parizu.

U lovu na milijun dolara



D. Bailey (100 m)

Ni uz pomoć vjetra od 1,4 m/s nije uspio trčati za manje od deset sekundi. Kada dođu najbolji, može samo sanjati pobjede.

K. Bekele (5000 m)

Legendarni Etiopljanin jedini je povukao u posljednjem krugu utrke i s pola sekunde prednosti ušao u cilj

T. Pitkämäki (koplje)

Za metar je nadmašio Thokildsena, ali njih dvojica su toliko izjednačeni da će mu biti iznimno teško doći do jackpota

Sanya Richards (400 m)

Odličnim rezultatom 49,57 (najbolji rezultat sezone) potvrdila je kandidaturu za jackpot. Pet godina nije izgubila utrku na mitinzima Zlatne lige.

Ariane Friedrich (vis)

Prije nekoliko dana njezin plan je bio propustiti sljedeća tri mitinga zbog njemačkog prvenstva i Univerzijade. Možda se sada predomisli.

Chris Brown (400 m)

Trkač s Bahama u ciljnoj ravnini othrvao se napadu Kikaye. No, kad se pojave Merrit, Wariner i Taylor, neće imati šanse.

Dexter Faulk (110 pr)

Berlinskih 13,18 njegov su osobni rekord. Kad-tad pojavit će se Robles, Tramell ili Oliver te će ispasti iz konkurencije.

K. Stewart (100 m)

Olimpijska doprvakinja iz Pekinga deklasirala je konkurenciju u Berlinu (0,15). No, pravi izazovi tek je čekaju.

Damu Cherry (100 pr.)

Bivša svjetska prvakinja nije imala pravu konkurenciju u Berlinu, ali rezultat je dvije desetinke udaljen od najboljih na svijetu ove sezone.

J. Isinbajeva (motka)

Najveća kandidatkinja za jackpot rutinski je odradila posao. U Berlinu je pobijedila u svom drugom skoku na natjecanju na kojem je preskočila 4,83 metra.

Desetero pobjednika koji moraju to ponoviti još pet puta kako bi došli do udjela u jackpotu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:04