LOŠ NASTUP U LAUSANNI

Blanka: Od ovakvih natjecanja mi se povraća

Blanki Vlašić nije dobro sjelo 190 cm i tek 6. mjesto na mitingu Dijamantne lige, bila je vidno utučena po povratku u Split
 AFP

SPLIT - Blanka Vlašić je bila razočarana i nije to skrivala. Bila je u posve drukčijem raspoloženju od onoga što smo ga imali prilike vidjeti na Rivi prošlog tjedna.

Tada je sve bilo super i sve za pet, Blanka je pred svojim sugrađanima preskočila dva metra, pobijedila je na splitskom mitingu i činilo se da sezona koja nije počela sjajno dobiva zamah u pravom smjeru. Prava injekcija adrenalina i optimizma.

Ulazak u sezonu, prva četiri natjecanja bez skoka preko dva metra, Split kao svijetla točka i opet pad, na 190, to je visina koju Blanka Vlašić preskače i bez zagrijavanja.

- Ne znam ni sama što bih rekla i kako bih sve ovo objasnila. Nije dobro. Od ovakvih natjecanja dođe mi da povratim. Vjerujte da mi dugo nije bilo ovako teško s obzirom na okolnosti koje su pratile ovo natjecanje. I to što je bilo hladno i vjetrovito, a nije mi pomogla ni ozljeda gležnja, koju sam osjetila još u Splitu - rekla je Blanka Vlašić nakon povratka iz Švicarske.

Nije spavala prošle noći, možda tek sat ili dva. Vidjelo se to na njoj, da je neispavana i razočarana. Stalno je vrtjela film s natjecanja na kojem nikako nije mogla izvući najbolje iz sebe.

Što je razlog?

- Očito sam platila danak Splitu. Tu sam doživjela veliko emotivno pražnjenje i zato što sam nastupala u svom gradu, ali i zbog ozljede koju sam zaradila. Od Splita kao da nikako nisam došla sebi.

Što se dogodilo?

- Ništa se posebno nije dogodilo nakon Splita da bih se tako loše osjećala u Lausanni. To kako sam se osjećala nemoguće je opisati. Nisam mogla postići pravu formu. Očito ću ove sezone morati proći drukčiji put nego inače. Ne znam ni sama što mi se događa, ali sigurno je da neću odustati.

Blanka nije zabrinuta.

- Nisam zabrinuta jer nakon lošeg početnog razdoblja ipak sam se vratila u formu u Splitu, imala sam visinu preko dva metra. Nemam razloga očajavati. Jedini je put da nastavim s treninzima i da kroz natjecanja tražim način kao napredovati. Sigurna sam da ću dočekati trenutak da se sve posloži. Prethodna natjecanja ne ostavljaju mi prostor da govorim o generalnom problemu jer je svaki miting bio drukčiji, nosio nešto svoje.

U Laussani, kaže Blanka, jednostavno nisam mogla skočiti bolje. Ne samo zbog bandažiranog zgloba, zbog čega nije mogla čvrsto ugaziti kod skoka, nego očito i zbog psihološke kočnice koju je taj problem izazvao.

- Moram biti strpljiva. Dajem sve od sebe i to je jedino važno.

Je li problem u tome što je preskočila zimsku sezonu, iako je to bilo unaprijed planirano, ili možda preopterećenost, “zamor materijala”?

Joško Vlašić odgovara da su svi pokazatelji Blankinih mogućnosti dobri, pozitivni, na razini njezinih najboljih dana. Umor ne može osjećati kad je tek počela sezonu i željna je natjecanja.

- Prvenstveni razlog moramo tražiti u emocionalnom, ali i fizičkom pražnjenju kojeg je doživjela u Splitu. Osim toga, kad imaš najmanji problem s ozljedom, a Blanka je osjetila skočni zglob onda, i da si satkan od najtvrđeg materijala, mora ti to biti prisutno negdje u podsvijesti - objašnjava Joško.

- U svakom slučaju, nema panike! Ništa se dramatično nije dogodilo. Trenutačna situacija nije ružičasta, ali to nije ništa što se ne događa u sportu. Imaš loših i dobrih dana. Dobro je to što sad imamo nekoliko dana u Splitu da pronađemo način za povratak u formu.

Sljedeći nastup Blanka Vlašić imat će 10. srpnja u Birminghamu.

Blankin raspored

110. srpnja

Birmingham Dijamantna liga

122. srpnja

Monako Dijamantna liga

16. kolovoza

London Dijamantna liga**

1. rujna

Daegu SP, kvalifikacije

3. rujna

Daegu SP, finale

7. rujna

Singapur ekshibicija

13. rujna

Zagreb World Challenge

16. rujna

Bruxelles Dijamantna liga

* sva natjecanja još nisu potvrđena

** nije disciplina Dijamantne utrke

I dalje je jedina sa skokom od 2 metra u 2011.

početkom rujna 2006. godine Blanka je na mitingu Zlatne lige u Berlinu bila deveta, a zatim šesta (prekinula natjecanje zbog vrtoglavice) u Stuttgartu

u dvorani je posljednji put izvan postolja ostala na EP-u 2009. godine u Torinu gdje je bila peta

u 2011. godini samo je jednom preskočila dva metra; na preostalih pet mitinga skakala je između 190 i 198 cm

na posljednja tri natjecanja bila je druga (New York), prva (Split) i šesta (Lausanne)

i dalje je vodeća na svjetskoj ljestvici (200 cm), kao i u Dijamantnoj ligi

jedino je Blanka ovoga ljeta preskočila dva metra

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:25