SPREMAN ZA MEČ

Cro Cop: Duboko proživljavam bol japanskog naroda

Japan će zauvijek biti moja druga domovina, rekao je Filipović uoči današnjeg meča
Zagreb, 100311.Obiteljska kuca Mirka Filipovica, Gajnice.Trening Mirka Filipovica uoci meca sljedece subote u Newarku (New Jersy) u protiv Brendana Schauba.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

U subotnjoj noći Köln i Newark bit će središta svijeta borilačkih sportova. Oko 35.000 navijača u dvije dvorane i milijun TV gledatelja pratit će nastupe dvojice slavnih boraca.

Samo nekoliko sati nakon što Vitalij Kličko u njemačkom gradu završi boksački meč protiv kubanskog izazivača Odlaniera Solisa, u newyorškom predgrađu u dvoboju prema pravilima slobodne borbe Mirko Filipović tražit će petu pobjedu pod okriljem američke organizacije UFC.

Hrvatski gladijator u pratnji menadžera Zvonimira Lučića, trenera Ivana Hippolytea te dvojice sparing-partnera Saše Mučnjaka i Mladena Brestovca još je od nedjelje u Americi, a s obzirom na korektno odrađene sedmotjedne pripreme ostalo je vremena i za turističke aktivnosti u New Yorku.

- Dobro se osjećam, mirno spavam i jedva čekam meč protiv Schauba. Zdravlje me ovaj put zaista poslužilo, pa je i atmosfera u mojoj ekipi odmah bolja. Da, bilo je vremena i za obilazak New Yorka - rekao je Filipović, koji će na turniru UFC 128 nastupiti u prvoj borbi glavnog programa, sutra ujutro oko 3.00 sata po hrvatskom vremenu.

Dok se Mirko bude borio u američkom kavezu, fokus svjetske javnosti bit će uglavnom usmjeren na borbu s druge strane svijeta. Borbu japanskih ljudi s posljedicama katastrofalnog potresa, tsunamija i potom širenja radijacije iz nuklearne elektrane u Fukushimi.

- Duboko proživljavam tragediju i bol japanskog naroda. Iako me život odveo na drugu stranu, Japan će uvijek biti moja druga domovina. To je zemlja u kojoj sam se afirmirao kao borac, stekao ime u svijetu sporta i osigurao svoju egzistenciju. Stalno pratim događaje u Japanu, užasnut sam razmjerima razaranja. Želim da Japanci znaju kako su moje misli u ovim trenucima uz njih - u jednom je dahu rekao Filipović, koji je čak 44 puta u posljednjih 15-ak godina putovao u Japan.

Mirko je 2004. godine doživio počast koja se rijetko ukazuje stranim sportašima, primio ga je tadašnji japanski premijer Koizumi. Međutim, 31. prosinca 2008. Cro Cop se posljednji put borio na japanskom tlu i realno je očekivati da se vrati jedino ako UFC organizira turnir u Japanu.

Zanimljivo je da prvi put nakon gotovo šest godina Nova TV hrvatskim gledateljima ne nudi izravan prijenos Filipovićeva dvoboja u Newarku. Amerikanci su ovaj put očito bili nepopustljivi, pa će se hrvatski ljubitelji slobodne borbe morati okrenuti internetu i PPV programima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:51