DRUGI SPORTAŠ U 2010.

Fak: Nitko me nije ni zvao na dodjele nagrada

Jedina obavijest koju sam dobio bila je ona Hrvatskog biatlonskog saveza da sam nominiran u izboru HOO-a, rekao je Fak
 Drago Sopta/Cropix

ZAGREB - Simbolika na završetku dodjele priznanja Sportskih novosti za najbolje sportaše u 2010. djelovala je gotovo kao da se netko htio dobro nasmijati. Lana Jurčević pjeva, tj. otvara usta na playback, a tekst njezine pjesme “a sada idem, odluka je teška” i “zašto se praviš bolji nego jesi, bježiš od svega namjerno” u pozadini, s ekrana, prati mahanje - Jakova Faka! Slučajnost i zlobno novinarsko oko ili redatelj provokator, prosudite sami. Zanimljivo je i da se, u kolažu s Jakovljevim fotografijama, među nekoliko vancouverskih umiješala i jedna ovosezonska, ona iz Östersunda, u slovenskom dresu...

Nama je bilo dovoljno za još jedan podsjetnik na momka koji je u dva nejrelevantnija izbora, onom SN-a i Hrvatskog olimpijskog odbora, uzeo drugo mjesto, a danas “laufa za pogrešnu momčad”. Jakov Fak, brončani biatlonski olimpijac koji bi zasigurno bio jednoglasno izabran da je postojala kategorija sportskog prebjega godine, nalazi se u svojoj slovenskoj bazi, pripremnom centru na Pokljuki, ali zbog obveza nije stigao pogledati podnevnu dodjelu SN-a.

- Naravno, čestitao bih svim laureatima. Čuo sam da je Ivica Kostelić i tom prigodom rekao nekoliko lijepih riječi o meni i hvala mu na tome. Na dodjele bih došao da sam mogao, ali treninzi mi to nisu dopuštali - izjavio je Fak i sjetio se: - Kad malo bolje razmislim, nije me nitko ni zvao na te svečanosti. Dobio sam jedino e-mail iz Biatlonskog saveza da sam nominiran u izboru HOO-a, i to je sve.

U svakodnevnoj rutini nije mu se promijenilo ništa.

- Između treninga i natjecanja i dalje pratim naše medije, i dalje se veselim svakom uspjehu hrvatskoga sporta. Naravno, toliko glasova novinara su velika čast.

Početkom sezone njemu uspjeha ne nedostaje. Osmo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa, prvo postolje u karijeri, četiri top 10 plasmana... Kada bi mogao prebrisati drugu stanicu SK, kada u austrijskom Hochfilzenu nije uzeo ni bod, bio bi to početak sezone iz snova.

- Sve se poklopilo, a najvidljiviji je trkački napredak. Kada još ustabilim pucački dio i postanem konstantniji u rezultatima, mogao bih postati stalni dio svjetskog vrha - zaključio je Fak, s obzirom na trenutne rezultate, Svjetsko prvenstvo u Hanti-Mansijsku u ožujku i ljubav prema velikim natjecanjima, legitimni kandidat za najboljeg sportaša 2011. Slovenskog, nažalost...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:34