GRID GIRLS ODLAZE U POVIJEST

FORMULA 1 OD SLJEDEĆE SEZONE PRESTAJE S DUGOGODIŠNJOM TRADICIJOM Hostese se više neće koristiti za držanje kišobrana, imena vozača i slične aktivnosti

 
 Darren Staples / REUTERS

Formula 1 od sljedeće sezone više neće koristiti hostese za aktivnosti poput držanja kišobrana i imena vozača na početku utrke, piše The Guardian. Iz organizacije su rekli da se ta praksa kosi s "normama modernog društva".

"Cure sa startne i ciljne ravnine" (eng. "grid girls") do sada su obavljale cijeli niz promotivnih djelatnosti te su najčešće bile obučene u odjeću koja je isticala sponzore događaja, a nerijetko bi ih nakon utrke najbolje plasirani vozači prilikom slavlja zalili šampanjcem.

Iz Formule 1 su rekli da će se s tom praksom prestati na početku nove sezone utrka koja ove godine počinje u ožujku u australskom gradu Melbourneu.

"Tijekom prošle smo godine proučili cijeli niz područja koja smo željeli unaprijediti kako bismo ostvarili našu viziju za ovaj veliki sport. Dok je zapošljavanje hostesa u Formuli 1 prisutno već desetljećima, smatramo da taj običaj nije u skladu s našim brendom te da definitivno nije u skladu s normama modernog društva", rekao je Sean Bratches, izvršni direktor za komercijalnu djelatnost u Formuli 1. "Ne vjerujemo da je ta praksa prikladna i relevantna za Formulu 1 i njezine obožavatelje diljem svijeta."

Women's Sport Trust, udruženje koje podiže vidljivost i povećava značaj ženskog sporta, zahvalilo je Formuli 1 na povučenom potezu. "Još jedan sport odlučuje o tome što žele predstavljati", napisali su iz Women's Sport Trust.

Ovaj potez organizatora elitnog automobilističkog natjecanja dolazi nakon najave britanskog udruženja profesionalnih igrača pikada (PDC) da će prestati koristiti djevojke za praćenje igrača do linije s koje se bacaju strelice.

Manekenka Kelly Brook koja je obavljala posao "cure sa startne i ciljne ravnine" kritizirala je odluku da se prestanu koristiti djevojke pratnju profesionalnih igrača pikada do borilišta. "To je jedan od najbolji poslova koje sam imala. Obučeš se glamurozno i očito je da je stvar u tome da ste prezentabilni, ali nikad se nisam osjećala kao da me se iskorištava."

Čelni čovjek PDC-a Paddy Hearn također je kritizirao potez. "Vremena u kojima živimo se mijenjaju. Brigade političke korektnosti i liberalne brigade sve su brojnije i mijenjaju sportove gdje god stignu i vjerojatno će situacija postati još gora."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:31