ZLATO ČIČEROVOJ

FOTO Ozlijeđena Blanka Vlašić stigla do medalje: Ovo srebro je kao zlato, ali ipak sam malo razočarana!

Blanka Vlašić je od danas najuspješnija skakačica u vis na svjetskim prvenstvima. Niti jedna nema dva zlata i jednu srebrnu medalju

Ana Čičerova izašla je iz sjene Blanke Vlašić, ali najbolja hrvatska sportašica ne treba biti razočarana. Sa srebrnom medaljom izbila je na prvo mjesto najuspješnijih skakačica u vis u povijesti svjetskih prvenstava. Istina, nije to postala s hat-trickom naslova prvakinja, ali niti jedna, ni Kostadinova niti Cloete, a niti Bergqvist nemaju dvije zlatne i jednu srebrnu medalju. Nitko osim Blanke Vlašić

FOTOGALERIJA: BLANKA VICEPRVAKINJA SVIJETA (kliknite za prikaz)

Veliki obračun u Daeguu odlučen je na visini od 203 centimetra. Ruskinja ju je preskočila iz prvog naleta, Hrvatici je trebao popravni ispit. I s prethodnom letvicom, na okrugla dva metra, rasplet je bio isti. Čičerova nije imala niti jedno rušenje do visine od 205 centimetra, Blanka je jednom ponavljala i na 200 cm. Bilo je to jubilarno stoto natjecanje u kojem je Blanka Vlašić preletjela dva metra. Jedino je svjetska rekorderka Kostadinova ostala ispred nje.

- Naravno da sam razočarana što nisam pobijedila - izjavila je Blanka korejskim volonterima koji za potrebe IAAF-a u Deaguu sakupljaju izjave od najboljih svjetskih atletičara.

No, to je bila jedina rečenica u kojoj nije odisala zadovoljstvom.

Hrvatskim novinarima koji su u Daeguu kasnije je dometnula:

- Ovo srebro je ka’ zlato!

Razlika u Blankinim procjenama vjerojatno dolazi iz uzbuđenja, ali i dva pogleda prema natjecanju. Na početku sezone bila je zdrava i glavni cilj u 2011. godini bilo je treće zlato koje još nijedna visašica u povijesti nije ostvarila. Kasnije su uslijedili slabiji rezultati, potom i ozljede, a ukazala se i Čičerova s letom preko 207 cm. Slika svjetskog skoka u vis u tren se promijenila.

- Bilo je ovo odlično natjecanje i drago mi je što nijednoj suparnici nisam olakšala natjecanje. Za mene je vrlo dobar rezultat što sam sezonski rekord popravila za tri centimetra, a raduje me što nisam pogoršala ozljedu. Iako mi se sada čini kao da me svaki mišić u tijelu ubija.

Ranjena Blanka zamalo si je sama uskratila treću svjetsku medalju. Prije deset dana živjela je s odlukom da je neće biti u Koreji, ali se u posljednji tren predomislila. Srećom... Unatoč djelomičnoj rupturi mišića u odraznom koljenu, bolovima u oba zgloba i Ahilovoj tetivi koja je zbog toga dosta trpila, Blankin finalni nastup izgledao je sasvim suprotno. Kao da se ozljeda dogadila nekome drugome

- Sada, nakon svega, mi je drago što sam skakala ovdje, ali prije ulaska u stadion sam se pitala što ovdje radim, što mi je to trebalo. U finalu mi ozljeda nije bila problem jer se bol povuče s adrenalinom. Moj najveći problem je bio što tjednima nisam mogla trenirati punom snagom.

No, iako nije i treći put prvakinja, iako nije došla u stanju u kakvom je željela biti, Blanka Vlašić bi se iz Daeguua u ponedjeljak u Hrvatsku trebala vratiti s još jednom bitnom spoznajom. I ovakva, ranjena i nepripremljena po vlastitim standardima, može visoko skočiti. Barem 203 centimetra...

- Ovo Svjetsko prvenstvo će mi dati dodatnu motivaciju za Olimpijske igre u Londonu jer sam unatoč ozljedi i svemu kroz što sam prolazila zbog nje skočila jako dobro. Sretna sam zbog ovog rezultata.

Na posljednja dva Svjetska prvenstva Ana Čičerova je bila srebrna, oba puta iza Blanke. Na Olimpijskim igrama u Pekingu bila je bronačana, a prva ispred nje bila je najbolja hrvatska atletičarka svih vremena. U subotu je Ana napokon doživjela trenutak u kojem je ispred Blanke. Prvi put je postala svjetska prvakinja u skoku u vis. Sljedeći obračun Ruskinje i Hrvatice vidjet ćemo već 13. rujna u Zagrebu na “Hanžeku”.

- Bila sam malčice nervozna jer sam ujutro osjetila slabost, počela sam jako kašljati. Prvo što sam pomislila bilo je: ‘Zašto mi se uvijek nešto događa u najvažnijem trenutku.’ Bila sam jako ljuta na sebe i zbog toga nisam izvukla izvukla najbolje skokove. Cilj mi je bio popraviti vlastiti ruski rekord (207 cm, nap. a.). Osjećala sam se kao da skačem s teretom. Iskreno, bila bih jako tužna da nisam osvojila zlatnu medalju - pričala je Ana Čičerova nakon natjecanja.

Broncu je osvojila Antonietta Di Martino sa skokom preko dva metra. Talijanka je inače svjetska rekorderka u razlici između tjelesne visine (169 cm) i visine koju preskače na natjecanjima (204 cm u dvorani).

Rezultati

1. Ana Čičerova Rusija 203

2. Blanka Vlašić Hrvatska 203

3. Antonietta Di Martino Italija 200

4. Jelena Sljesarjenko Rusija 197

5. Svjetlana Školina Rusija 197

6. Xingjuan Zheng Kina 193

6. Deirdre Ryan Irska 193

8. Doreen Amata Nigerija 193

8. Svjetlana Radzivil Uzbekistan 193

10. Brigetta Barrett SAD 193

11. Emma Green Tregaro Švedska 189

12. Anna Iljuštšenko Estonija 189

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 18:40