FEŠTA U PUSTINJI

FOTO: SPEKTAKL U KATRU U Dohi otvoreno 24. Svjetsko prvenstvo u rukometu

Sve u stvari djeluje vrlo olimpijski, makar u arapskom svijetu ne trebate težiti savršenstvu. Katar se baš na taj način predstavio rukometnoj javnosti. Sve to nekako ide, na kraju ispadne sjajno, a iza svega stoji puno truda, novca... U Europi sklonoj recesiji i štednji rekli bismo da se može i s manje, ali ovdje novac nije tema. Ako jest, onda nema problema. Imate autobus do dvorane, ali ne znate kad polazi. Polako, saznat ćete. Ne možete se snaći u dvorani, ne piše, polako, saznat ćete... Sve polako.

Nije lako doći do dvorane u pustinji, 20 kilometara udaljene od centra Dohe. Doista, prava, čista pustinja. Teško je vjerovati u priču da će tu do 2022. godine, kada se bude igralo SP u nogometu, biti grad sa 200.000 stanovnika, metro, stadion kapaciteta 80.000 mjesta. Bili smo u srpnju, dvorana nije bila otvorena, bilo je pokriveno platnom, skelama... Pokazivali su samo maketu. Sada je otkriveno i djeluje savršeno. Nešto kao svemirski brod usred pijeska, vjerojatno im je to i bio cilj, koji se svojim staklima presijava na suncu koje stalno sja u ovom zemlji, u kojoj se zimi “mrznete” na +25, a svi nose jakne, osim vas, koji ste, naravno, u kratkim rukavima.

A u dvorani, što reći... Sve što se najmodernijim može nazvati. Dovoljno je reći da je press-centar na dva kata, uvjeti kakvi se poželjeti mogu. Sve novo.

Najavljivali su otvaranje kao svečanost za pamćenje. Nije uobičajeno na SP u rukometu, ali dogodilo se jer su u nekim segmentima, poput kompjutorskih animacija, zasjenili čak i najbolja olimpijska otvaranja. Ako se moglo preporučiti olimpijskim šefovima, uspjeli su i budu li napredovali disciplinom, moglo bi se i to jednom dogoditi u ovoj maloj zemlji na obali Perzijskog zaljeva.

Svjetsko prvenstvo otvorio je veliki šef, šeik Tamim bin Hamad Al Thani. Njegov sin Joaan, koji je šef Organizacijskog odbora, na terenu je otpratio do govornice predsjednika IHF-a Hassana Moustafu, koji se obratio javnosti na jeziku domaćina.

Pokazao je i novi pehar za svjetskog prvaka. Djeluje jednostavnije nego onaj prije, recimo da je bliži izgledu nogometnog sa SP. I dok je dvorana pljeskala stojeći, veliki šeik prvenstvo je iz svečane lože otvorio sjedeći. Šeik nikad ne ustaje.

Nadamo se samo da se nije umorio jer spomenuta je vizija 2030. i sport kao budućnost. A plina ima kao u priči... Oni su u stvari prvo plinarsko društvo danas. I centar rukometnog svijeta u sljedećih 19 dana. I Hrvatska je tu, to je sjajna vijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:13