LEGENDA SKI SKOKOVA

FOTO, VIDEO Adam Malysz na Dakaru: Priznajem, ovisnik sam o opasnim sportovima

Skijaški skokovi jednako su opasni. Dok sam skakao, nisam razmišljao o nesreći, pa tu taktiku primjenjujem i ovdje - kaže bivši skijaš-skakač

Uz Ahonena, Nykänena, Schlierenzauera i Weissfloga Adam Malysz spada među najveća imena u povijesti skijaških skokova. Poljak je u impresivnoj karijeri četiri puta bio svjetski prvak, a toliko je puta bio i pobjednik Svjetskog kupa. Karijeru je završio nakon pada u Zakopanama 23. siječnja prošle godine. Iako se brzo oporavio, odlučio je da je dosta i 26. je ožujka i službeno najavio odlazak. No penzija nije dugo trajala. Samo mjesec dana kasnije krenuo je u drugu avanturu - nastup na dakarskom reliju.

- Kao klinac sam se zarazio autosportom, ali nisam se imao vremena tome posvetiti zbog skijaških skokova. Nakon kraja karijere morao sam nešto raditi. Dvadeset sedam godina sam u sportu i bilo mi je jako teško prestati. Izabrao sam sport u kojem je jednako mnogo adrenalina kao i u skijaškim skokovima - govori Malysz.

I dok su njegovi bivši kolege osvajali skakaonice na Novogodišnjoj turneji, Adam se uputio u potpuno drukčije okruženje. Pijesak je zamijenio snijeg.

- Ovaj reli i skokovi zajednički su u samo jednoj stvari. Navijači su ovdje jednako ludi kao i na Novogodišnjoj turneji. U svemu ostalom to je nebo i zemlja, u doslovnom i prenesenom značenju. Kod skokova sam trebao koncentraciju za tih desetak sekundi koliko traje skok, a u reliju moraš paziti i nekoliko sati. Da i ne spominjem težinu. U skokovima su me svi tjerali da budem što mršaviji, a ovdje mi govore jedi, jedi, trebat će ti - uspoređuje Malysz.

Adam je u kontaktima i s najbržim Poljakom Robertom Kubicom, koji se još uvijek oporavlja od nesreće na reliju u Italiji. Boji li se da se to njemu ne dogodi.

- Skijaški skokovi jednako su opasni. Dok sam skakao, nisam razmišljao o nesreći, pa tu taktiku primjenjujem i ovdje - kaže Malysz.

Ipak, u petoj etapi okrenuo je auto na krov.

- Mitsubishi je malo letio. Ništa posebno. Izabrali smo čvrst auto.

Poljak na Dakaru želi isto što i svi ostali natjecatelji.

- Želim vidjeti Limu. Dočekati kraj relija. To bi mi bio najljepši novogodišnji poklon - sanja Malysz.

Prije Adama iz pancerica je za volan uskočio Luc Alphand. Francuz je 2006. bio pobjednik pravog Dakarskog relija (tada se još vozilo u Africi).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:56