'PAKLENA' SEZONA

Gubili prste, finala i suigrače

Paklenih 12 mjeseci ostalo je iza hrvatskih rukometnih reprezentativaca. Puna godina, bez dana odmora, počela je u Zadru, a završila pobjedom u Komotiniju u Grčkoj

ZAGREB - Bila je to rutinska pobjeda jer je odmor je za umorne ratnike počeo nakon pobjeda nad Mađarskom i Slovačkom u Zadru. “Posljednja runda” muka počela je u svibnju 2008. kada su se okupili u Zadru u kvalifikacijama za OI u Pekingu.

Rusija, Japan i Alžir bili su nedorasli suparnici, no posao nije bio lagan jer se većina igrača reprezentaciji pridružila iznurena završnicama europskih klupskih natjecanja i nacionalnim prvenstvima.

- Umorni smo, iscijeđeni, no obrana olimpijskog zlata daje nam velik motiv - govorio je kapetan Petar Metličić uoči priprema za Peking.

Bizarna nesreća i gubitak prsta Ivana Čupića na pripremama 24. srpnja oslabila je momčad.

U Pekingu su naši pobijedili Španjolsku i Brazil, poraženi su od Francuske i Poljske, slavili protiv Kine, da bi u fenomenalnom četvrtfinalu pobijedili Dansku i osigurali osmo polufinale na posljednjih devet velikih natjecanja. Francuska u polufinalu i Španjolska u borbi za broncu nanijeli su nam bolne poraze.

- Pali smo bez ispaljenog metka, igrači su bili umorni i prazni - rekao je izbornik Červar.

- Raspali smo se, tijelo nikoga od nas nije slušalo - rekao je Ivano Balić nakon gubitka olimpijskog odličja.

Nikakvo čudo jer naši su standardni reprezentativci u prosjeku igrali 70-ak jakih utakmica u sezoni. Dakako, da je riječ samo o protekloj sezoni, problem ne bi bio toliko izražen. Problem je u tome što je zlatna generacija neprestano u pogonu punih šest godina - od prvog velikog zlata na SP-u u Portugalu 2003. Od jednog velikog reprezentativnog natjecanja do drugog, od jednih priprema do drugih. Iz reprezentacije u klubove, iz domaćih u europske kupove - iz jedne akcije u drugu. I tako iz godine u godinu. “Zamor materijala” počeo je uzimati danak.

Tri događaja koja su obilježila sezonu

Pompa i ‘skandali’ oko Ivana Balića

Najbolji hrvatski igrač Ivano Balić doveden je u CO Zagreb uoči SP-a u sklopu projekta “hrvatski igrači u hrvatskim klubovima” (čitaj: CO Zagreb). Slijedio je Vorija, Džombu, T. Valčića za rekordnu odštetu San Antoniju od 800.000 eura.

No, uslijedile su ozljede, optužbe da je ozlijeđen došao u Zagreb, pad u igri i slabija izdanja u reprezentaciji i klubu, a zatim najave smanjenja ugovora. Nažalost po rukomet, problem još nije riješen.

Dvostruka nesreća Ivana Čupića

Najbolji desnokrilni hrvatski igrač bljesnuo je na EP-u u Norveškoj početkom 2008. godine. Borbenošću i zalaganjem osvojio je navijače i izborio status prvog na svojoj poziciji. No, mogao je dati mnogo više da ga ne prati nevjerojatan peh. Propustio je Peking nakon što je izgubio prst na pucačkoj ruci. Vratio se nevjerojatno brzo, počeo kvalifikacije za EP, a onda opet stradao. Koljeno ga je izdalo i morao je ići na operaciju. Vratit će se do Austrije.

Naprasni odlazak mirnog dečka Džombe

Mirza Džomba godinama je bio dobri duh reprezentacije, uvijek vedar, nasmijan, pozitivac u svakom smislu, neizbježan u reprezentaciji više od deset godina. “Raspao” se dva mjeseca uoči domaćeg SP-a na kojemu se mogao oprostiti. Razišao se s izbornikom Červarom nezadovoljan tretmanom u klubu. Nažalost, održao je riječ i nije se oprostio pred prepunom Arenom. Zaslužio je više od naprasnog odlaska u godinama (31) kad je mogao još mnogo toga dati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:27