POČINJU SKI SKOKOVI

Harry Potter na Schlierija, vratio se Janne Ahonen

Današnjim kvalifikacijama u Oberstdorfu započinje 58. novogodišnja turneja skijaša skakača
 Reuters

ZAGREB - Skijaši skakači nisu pretjerano eksponirani sportaši. Samozatajni mršavci, za koje mnogi kažu da vole zaviriti u dno čašice, pod svjetla reflektora dospjevaju dva ili tri puta godišnje. Naravno, ako ne govorimo o Austriji, Njemčkoj ili Sloveniji... Natjecanja koja ih gurnu u žižu sportskih zanimanja su Olimpijske igre, svjetska prvenstva, završnica sezone u Planici i - Turneja četiri skakaonice. Tradicija koja traje već 58 godina i ovih će božićno-novogodišnjih blagdana biti jedan od glavnih događaja u prazničkom sportskom zatišju.

Ammannu treba konstanta

Lajtmotiv ovogodišnjeg natjecanja trebala bi biti borba Simona Ammanna i Gregora Schlierenzauera. Švicarski Harry Potter specijalist je za velika natjecanja te ima tri zlata sa svjetskih prvenstava i olimpijskih igara. Zadrži li “Simi” konstantu s početka sezone i na Turneji, mogao bi se napokon riješiti titule “čovjeka za jedan skok”.

Glavni konkurent 28-godišnjaku dječačkog lica trebao bi biti austrijski tinejdžer. “Schlieri” je prošle sezone uvjerljivim naslovom pobjednika SK postao prva austrijska perjanica. Danas u kontekstu juriša na naslov pobjednika Turneje nitko ne spominje Morgensterna ili branitelja naslova Wolfganga Loitzla.

Nijemci i dalje u depresiji

Dvojici glavnih favorita malotko bi mogao pomrsiti račune. Čak ni povratnik Janne Ahonen ne bi smio biti prijetnja. Finac ionako ima pet naslova na Turneji i jedini cilj povratka mu je pojedinačna olimpijska medalja koja mu nedostaje u karijeri. Ostatak društva? Najopasnije izgleda “ludi” Norvežanin Romören, a nesretni Nijemci će se uzdati u novog mladca Pascala Bodmera. Martin Schmitt vjerojatno će im ponovno slomiti srce...

Raspored Turneje: 29. prosinca Oberstdorf, 1. siječnja Garmisch-Partenkirchen, 3. siječnja Innsbruck, 6. siječnja Bischofshofen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:14