KONAČNI PAD

Jedanaest Lanceovih suvozača se slomilo: 'Svi smo se dopingirali, a Armstrong je bio mozak operacije'

 AP

Sudeći prema najnovijem razvoju događaja, legendarni Lance Armstrong doživjet će konačni pad. Umjesto ikone svjetskog sporta, dobrotvora te velikog humanista i borca protiv raka, postat će najveći sinonim za varanje u sportu.

Zaboravite Bena Johnsona, zaboravite Marion Jones i Diega Maradonu. Samo je jedan - i to vrhunaravni prevarant. Lance Armstrong osvojio je sedam naslova na Tour de Franceu, prebolio je rak testisa i postao legenda. Sada će sve to pasti u vodu, naslovi s Toura pripast će nekim drugim ljudima, Armstrongu prijeti oduzimanje većeg dijela imovine koju je stekao na nepošteni način. Tako barem tvrdi USADA, Antidopinška agencija SAD-a. Oni to tvrde već duže vrijeme, Armstrong je odlučio ne odazivati se pozivima na “sudove” na kojima bi se trebao održavati dokazni postupak. Odlučio je braniti se šutnjom, aludirajući da se protiv njega vodi klasični “lov na vještice”.

USADA - krvnik i porota

No, USADA je sada otišla korak dalje: “Armstrong je bio u središtu najsofisticiranijeg, profesionalnog i uspješnog doping-programa koji je sport ikada vidio…On je koristio doping, ohrabrivao druge u tom varanju i pomogao u održavanju tajnosti programa...

U dokazivanju najveće dopinške prevare USADA je konačno pripremila dokument koji sadrži više od 1000 stranica osobnih priznanja, financijskih izvještaja i laboratorijskih rezultata. Među onima koji su “glavom i bradom” optužili Armstronga da je bio kolovođa skandala, nalaze se njegovi bivši momčadski kolege George Hincapie, Tyler Hamilton i Floyd Landis.

Ovo zadnje izvješće, tvrdi agencija, “neoboriv je dokaz” i ono navodno premijerno dokazuje “...sustavnu, kontinuiranu i visokoprofesionaliziranu dopinšku zavjeru...”.

Vjeran svojem prijašnjem stavu, Armstrong nije želio komentirati izvještaj koji još uvijek nije javno prezentiran. No, zato je njegov odvjetnik USADA-i odgovorio u starom stilu:

- USADA je djelovala kao tužitelj, sudac, porota, žalbeni sud i krvnik...

Bez obzira što se poniženi bivši heroj sada skriva od javnosti, taj status quo neće moći dovijeka trajati. Trenutačno je suspendiran, “na ledu” su mu svi naslovi osvojeni od 1998., ali mu još službeno nisu oduzeti. Za tako nešto morat će se pričekati očitovanje UCI-a, Međunarodne biciklističke federacije s obzirom da USADA nema kaznene niti bilo koje druge ovlasti izvan teritorija SAD-a. Od ljubavi do mržnje obično je samo mali korak, no tako ne misle brojni Lanceovi obožavatelji diljem svijeta koji su mu putem društvenih mreža poslali više od milijun poruka podrške.

Podrška je jedno, dokazi su (valjda) nešto drugo, jer spomenuto izvješće iznosi sve u detalje. Na kojim mjestima, kojeg datuma, u kojoj hotelskoj sobi... je Armstrong varao svijet i nagovarao suvozače da naprave isto to. Tako je barem izvješće prezentirao Travis Tygart, “capo” USADA-e koji vodi cijeli slučaj. Armstrongov pravni zastupnik Tim Herman za sada ponavlja istu priču:

- Landis i Hamilton su krivokletnici. Toliko su puta davali oprečne izjave...

Podlegao pritiscima

Hamilton je, pak, za BBC Radio 5 Live dao kratku izjavu:

- Nadam se da će i Lance jednog dana smoći snage reći istinu i olakšati si dušu. Svi mi ostali priznali smo, svaki iz svojih razloga...

Uostalom, što je s ostalima, jer Tygart navodi da su u izvješću izjave Frankieja Andreua, Michaela Barryja, Toma Danielsona, Levija Leipheimera, Stephena Swarta, Jonathana Vaughtersa, Davida Zabriskieja te Andreuove supruge Betsy koja je odavno veliki Armstrongov kritičar. Svi su oni također navodno priznali.

Izjava Kanađanina Michaela Barryja ogledni je primjer onoga što su Armstrongovi suvozači izrekli:

- Kao mlad bio sam ‘čist’ vozač. No, podlegao sam pritiscima iz momčadi, dopingirao sam se. Noćima zbog toga nisam spavao...

Ullrich ne želi naslove

George Hincapie bio je pomalo neodređen:

- Obožavam ovaj sport, dao sam mu sve, dao mi je sve. Sada mi je teško priznati da sam se dopingirao tijekom jednog dijela karijere.

Ako je zaista tako, Armstrong će se teško izvući. Njegove naslove preuzet će drugi vozači. Dobit će ih Alex Zülle, Joseba Beloki, Andreas Klöden i Ivan Basso te Nijemac Jan Ullrich čak tri naslova. Iako je korektni Ullrich na početku afere izjavio:

- Ne trebam te naslove sada. Armstrong je tada bio bolji i brži od mene...

Možda ih u dubini duše i ne želi, ne želi profitirati na tuđoj muci. No, čini se da će ih ipak dobiti. U tom segmentu u kojem se mora priznati najgora noćna mora, možda se i krije činjenica što UCI još uvijek šuti. Kompletna biciklistička slika morala bi se promijeniti. Ali i priznati da je biciklizam leglo prevaranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 16:26