TRAGEDIJA U HINTERTUXU

Kosinožić preminuo pred očima Ivice i ostalih skijaša

Tijekom službenog snimanja hrvatske reprezentacije od srčanog udara preminuo je službeni fotograf Hrvatskog skijaškog saveza Renco Kosinožić (57)
Zagreb, 261009.ARHIVSKA FOTOGRAFIJASluzbenom fotografu skijaskog saveza Rencu Kosinozicu iznenada je pozlilo tijekom snimanja za potrebe alpske reprezentacije na Hintertuxu te je , nakon neuspjele reanimacije, preminuo.Renco Kosinozic, Ante Kostelic, Srecko Ferenscak, Olimpijada.Foto: Srdan Vrancic / JL
 Srdan Vrancic / JL / ++38598339456

ZAGREB - Tragična smrt obilježila je ponedjeljak u austrijskom zimovalištu Hintertux koji je trebao proći u opuštenom ozračju tijekom službenog fotografiranja skijaške reprezentacije.

Hrvatsko skijanje ostalo je bez dugogodišnjeg službenog fotografa i velikog prijatelja ovoga sporta Rence Kosinožića (rođen 2. svibnja 1952. u Novoj Vasi kod Poreča). Tijekom fotografiranja Kosinožić je kleknuo i nastala je strka u kojoj mu, na žalost, više nije bilo pomoći.

Prva je do njega dotrčala Nika Fleiss, zatim glasnogovornik HSS-a Nenad Eror te naši skijaši Ivica Kostelić i Dalibor Šamšal, ali svi pokušaji reanimacije bili su, na žalost, neuspješni. Helikopter je za manje od 15 minuta stigao na ledenjak, ali niti liječnički pokušaji oživljavanja nisu mu mogli pomoći, te su u bolnici u Innsbrucku jedino mogli proglasiti smrt uslijed jakog srčanog udara.

Kosinožić je od 1998. godine bio prisutan na svim velikim natjecanjima te pratio velike uspjehe hrvatskog sporta. Od Svjetskog prvenstva u Vailu pa do Olimpijskih igara u Salt Lake Cityju i Torinu. Bio je poznat i rado viđen na svim odredištima Svjetskog kupa, a aktivno je sudjelovao i u organizaciji zagrebačke Snježne kraljice gdje je bio vođa odjela zaduženog za fotografe.

Direktor hrvatske reprezentacije Vedran Pavlek nije bio samo poslovno vezan uz Kosinožića nego su bili i veliki prijatelji.

- Vjerojatno još uvijek nisam svjestan toga što se dogodilo. Renco je pripadao najužem krugu mojih prijatelja, bio mi je puno više od prijatelja i još uvijek ne mogu vjerovati da ga više nema.

Kosinožić se profesionalnom fotografijom bavi od 1980. godine i autor je više monografija i izložbi. Nije bio poznat samo kao autor skijaških fotografija koje su objavljivale gotovo sve hrvatske novine, nego i kao umjetnički fotograf. Bio je fasciniran Istrom, a 2007. godine je sa Željkom Burićem na motociklu obišao Južnu Ameriku iz koje se vratio sa serijalom izvrsnih fotografija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:53