NOVE NEVOLJE

Lacković porezao ruku, upitan nastup na EP-u

Croatia's head coach Lino Cervar, left, Ivano Balic and Manuel Strelek are seen during a handball match against Poland at a four nation tournament in Wr. Neustadt, Austria, on Saturday, Jan. 9, 2010. (AP Photo/Hans Punz)
 AP

SPLIT - Lino Červar je na presici u Makarskoj to nije smio javno priznati, ali vidi se da s puno optimizma čeka start Hrvatske protiv Norveške i u sebi vjeruje u medalju na prvenstvu Europe:

- Mađarska nam je odmah otkrila moguće slabosti, i preko Austrije do Poljske stigli smo već do jasnog modela našeg eventualnog uspjeha. Na tren sam se i naljutio na igrače u početku turnira, ali brzo smo se korigirali. Protiv Poljske smo potvrdili da smo našli igru i cilj kojem ćemo težiti, što je jamstvo za pobjednički hod. No, reprezentacija je obnovljena, nemamo više onu snagu i adute s kojima smo sebi mogli dopustiti i oscilacije, pa postizati i velike preokrete. Znali su mi reći da nas moraju gledati s apaurinima. E, nema više apaurina! Moramo non-stop davati sve od sebe, fizički, voljno i kvalitativno, nema više prostora za opuštanja. Zasad sam zadovoljan s većinom igrača, ponosan na formu i pristup Mirka Alilovića, jer bez vratara u trenu možete izgubiti sve. Baš su me oduševili nakon sumnjivog starta, i Balić, i Vuković, Duvnjak, stariji, mlađi; mislim da taj recept s turnira moramo uzeti kao mjeru ispod koje ne smijemo ići na EP-u.”

Na pressici je i Domagoj Duvnjak ponovio da je došlo do preokreta i stabilizacije u pristupu igri nakon intervencije izbornika u poluvremenu utakmice s Mađarskom. Slično su govorili i ostali, a onda i Šola koji je predočio novitete u radu s vratarima, što je veliko jamstvo uspjeha jer Červar uvijek najviše govori o obrani, tvrdeći da o napadu mogu sami brinuti i izvanserijski igrači kojih Hrvatskoj nikad ne nedostaje.

Trenutačno nedostaje jedino Blaženko Lacković jer se u Splitu sinoć, na proslavi rođenja sina Luke, izlazeći s ekipom iz kafića poskliznuo, pao na krhotine boce i porezao ruku, ali srećom, ne onu kojom igra. Ipak, u pitanju su šavovi i Červar će pozvati Musu, ali nagađanja da bi s mogao vratiti i Petar Metličić, izbornik odbacuje:

- Pa Metličić me zamolio da ga ne zovem jer mu je potreban odmor, i to je naš dogovor koji će se poštovati. On je u Španjolskoj, ali začas može osvanuti u momčadi ako zatreba, jer je na popisu 28-orice prijavljenih za mogući nastup, no kako sada stvari stoje, o tome ne govorimo. Što se obrane tiče, na kraju sam ipak zadovoljan kako igramo i 6-0 sustav obrane, i 3-2-1, pa nam ostaje da ponavljamo recept protiv Poljske.

Šola: Naši navijači se ne dosađuju

Na pressici je rečeno da je sve manje ulaznica za našu prvu utakmicu, prodano je oko 4000 karata. Lino Červar je u tom povodu navijačima objavio da su mu oni - najvažniji igrač.

Pravi štos izvalio je Šola:

- S rukometnim navijačima nema problema kao s nogometnim. A zašto? Zato jer se nogometni dosađuju kod 0-0 u 90 minuta, i onda se zabave na svoj način!

PLUS

UBRZANA IGRA

Zlatna hrvatska generacija pokorila je svijet moćnom obranom kojoj nije trebala trka na terenu. Nova je momčad, zahvaljujući ponajprije krilnim “brzancima”, pokazala odličnu realizaciju brzog centra. Zatreba li, napad traje samo nekoliko sekundi.

SKRIVENI ADUTI

Hrvatska je u mnogim segmentima za neke suparnike postala “pročitana knjiga”, tvrdili su mnogi. Naročito u obrani. Pomlađivanje na Euru ne znači i nužno slabiju Hrvatsku. Červar će zato možda u Austriji imati i neke skrivene “adute”.

BALIĆ - DUVNJAK

Još uvijek najbolji hrvatski igrač Ivano Balić opet djeluje svježe i motivirano, a što je najvažnije - u potpunosti je zdrav. Vrlo je važno što ima i Duvnjaka iza sebe. Hrvatska ima uvjerljivo najjači par razigravača na svijetu.

MINUS

VRATARSKI TROJAC

Mirko Alilović je vrsni vratar, sa 24 godine doživljavamo ga gotovo vetaranom. On je to ponajprije zahvaljujući činjenici da su mu zamjene dva debitanta. I Čarapina i Šego su odlični vratari, no pitanje je kako će reagirati bude li ih se moralo “baciti u vatru”.

NOVA OBRANA

Gojun i Kopljar kao stupovi nove obrane pokazali su određenu kvalitetu još na svom debiju na SP-u u Hrvatskoj. No još uvijek obrana ni izdaleka nije na razini kakvu smo imali sa Špoljarićem i Dominikovićem (Kalebom, Metličićem).

(NE)UIGRANOST

Stara reprezentacija mogla je nakon Portugala i Atene igrati i zatvorenih očiju. Sada su u postavi neka nova imena. Koliko god figurirali kao kvalitetne zamjene, na trenutke je sve OK, a na trenutke vidljivo da se svi međusobno još ne poznaju najbolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:55