ZVIJEZDE IZA REŠETAKA

NAJOKRUTNIJI SPORTAŠI SVIJETA Najviše je ubojica u boksu i NFL-u, ali ni ostali nisu anđeli!

Posljednji hrvatski sportaš koji je zbog ubojstva završio na naslovnici i s glavnom ulogom u crnoj kronici je profesionalni boksač Ante Bilić
 AFP

Transformacija Oscara Pistoriusa iz obljubljenog paraolimpijca u omraženog ubojicu nije prvi, a nažalost, niti posljednji takav prelazak u svijetu sporta.

Iako je udio ubojica (namjernih, slučajnih, onih čiji pokušaji, srećom, nisu uspjeli...) među sportašima vjerojatno sličan postocima kod drugih zanimanja, njihova popularnost i prisutnost u medijima pridaju im veću pozornost.

Posljednji hrvatski sportaš koji je zbog ubojstva završio na naslovnici i s glavnom ulogom u crnoj kronici je profesionalni boksač Ante Bilić, zvan Baraba i Boom Boom. U listopadu prošle godine u Podstrani kod Splita uhićen je zbog ubojstva poznatog kriminalca Marijana Bilića Kovačevića. Suđenje je u tijeku.

Opjevao ga Bob Dylan

Do Pistoriusovog zlodjela najpoznatiji sportaš-zločinac bio je O.J. Simpson. Suđenje zvijezdi američkog nogometa zbog ubojstva bivše supruge i njenog prijatelja iz 1994. godine prozvano je “procesom stoljeća”, a izricanje presude u izravnom televizijskom prijenosu pratilo je više od polovice američkog stanovništva. Porota je odlučila “nije kriv”, a presuda se pripisivala vještini odvjetničkog “dream teama” kojeg je okupio Simpson i “tehničkim propustima” u istrazi. U civilnoj tužbi Simpson je 1997. proglašen odgovornim za smrt te dvije osobe i presuđeno mu je da mora platiti odštetu od 33,5 milijuna dolara. No, iako se zbog dvostrukog ubojstva izvukao od zatvora, život iza rešetaka mu je bio zapisan u zvijezdama. Trenutačno služi kaznu od 33 godine zbog pljačke, otmice, iznude i zavjere.

Život nesretnog boksača Rubina “Hurricanea” Cartera opjevao je Bob Dylan, a na filmu utjelovio Denzel Washington. Nesretan jer je, barem to tako danas izgleda, prvak u srednjoj kategoriji i jedan od najslavnijih boksača u povijesti New Jerseyja nedužan u zatvoru proveo dugačkih 19 godina. Od 1966. godine kada je uhićen za sudjelovanje u ubojstvu tri osobe u baru, do 1985. kada je pušten na slobodu jer se pokazalo da su svjedoci bili nepouzdani i da je rasizam utjecao na prvotnu presudu.

Hokejaš bio u Zagrebu

Za razliku od Uragana, prvak svijeta u srednjoj kategoriji Argentinac Carlos Monzón, opravdano je završio u zatvoru jer mu je dokazano ubojstvo supruge Alicije Muńiz 1988. godine.

Jedan od onih koji je pogriješio dovoljno rano da se stigne rehabilitirati i vratiti profesionalnom sportu je kanadski hokejaš na ledu Mike Danton. Pet godina živio je u zatvoru zbog toga što je pokušao unajmiti profesionalnog ubojicu da smakne menadžera Davida Frosta (tako je priznao 2004. godine) ili svog oca (tako danas tvrdi). U svakom slučaju, danas je slobodan čovjek, a prošle zime je posjetio Zagreb kao hokejaš čeških Orla iz Znojma.

Kriketaša su objesili

Iz svijeta NFL-a u pakao ubojica preselili su, između ostalih, i Rae Carruth te Jovan Belcher. Carruth je osuđen na 18 do 24 godine zatvora jer je 1999. sudjelovao u ubojstvu djevojke koja je bila u osmom mjesecu trudnoće s njegovim djetetom. Vozilom je blokirao njen automobil, a ubojica je bio u drugom automobilu koji joj je presjekao put. Preživjela je dovoljno da policiji opiše što se dogodilo. Dijete je čudom preživjelo, ali je ostalo hendikepirano. Belcher je, pak, u prosincu prošle godine nakon svađe ubio svoju djevojku, dovezao se do trening-centra te se prije dolaska policije ubio pred trenerom i glavnim menadžerom kluba.

Nekako se najviše ubojica može pronaći među boksačima i igračima NFL-a, ali pojedini slučajevi mogu se pronaći i u drugim sportovima.

Sportovi s palicama, baseball i kriket, također imaju svojih zločinaca. Kriketaš Leslie Hylton je 1955. godine na Jamajci smaknut vješanjem jer je osuđen za ubojstvo supruge, a bejzbolaš Hiroshi Ogawa je u doživotnom zatvoru jer je utopio 67-godišnju domaćicu kuće koju je pljačkao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:46