PIŠE T. ŽIDAK

NAJVEĆI SPRINTER U POVIJESTI Njiše se kao buldožer, teško diže noge, ali to čini nevjerojatno brzo

Publika ga voli, kao Rogera Federera i Lea Messija, jer nikad nije uhvaćen u dopinškim skandalima
 AFP

Za treptaj oka, ili tek za trzaj glave Usain Bolt je pobijedio četvoricu američkih sprintera. Iako nisu baš svi bili uvjereni da će se to i dogoditi u Ptičjem gnijezdu.

Nedavno sam o tome razgovarao s Miljenkom Rakom, najboljim atletskim trenerom na području bivše Jugoslavije, koji je u međuvremenu napustio kraljicu sportova i preselio se na dvor “kralja igara”, postao je specijalist za kondicijske pripreme nogometnih momčadi. Nakon Dinama, moskovskog Lokomotiva i Besiktasa, danas je član stručnog teama West Hama.

Treći svjetski naslov

Prije dva mjeseca uvjeravao me da Usain Bolt više nema izgleda protiv Gatlina, jer, opušteni život u Kingstonu rezultirao je i malim, jedva vidljivim trbuščićem, što je hendikep u utrkama najbržih ljudi na svijetu. Rak je snimio meku “pločicu” na Boltovom trbuhu i svoju tvrdnju htio je i “potkovati”, nudio je okladu...

Nakon što je Bolt pomeo američke sprintere, nazvao sam ga u London.

- Tako loše prognozira još samo Ćiro Blažević - pecnuo sam ga, a Rak je ispričao:

- Bio sam uvjeren da je Bolt bez izgleda. Nikola Jurčević, s kojim sam gledao utrku, kladio se na Bolta, ali, traljavi rezultat u polufinalu uvjeravao me da će Bolt glatko izgubiti utrku. No, ovaj put je super startao, nije gubio vjeru čak i dok je bio u ozbiljnom zaostatku, da bi u zadnjem koraku, možda i trzajem tog famoznog trbuščića, dobio meč. Iznenađen sam, jer Bolta poznam od 2003. godine, dok je još bio klinac, koji je na travi trčao 10,40 na 100 metara. Vjerovao sam da je čovjek od jučer, ali...

Bolt je treći put osvojio naslov svjetskog prvaka, nakon Berlina i Moskve, ima i olimpijsku kolajnu iz Londona. Može li pobijediti u Riju iduće godine?

- Ne može - tvrdi Rak - siguran sam da je ovo bio njegov labuđi pjev i da u Riju nema ni najmanje šanse...

Za Olimpijskih igara u Londonu, Bolt jer s novinarima uglavnom razgovarao o nogometu, točnije, o svojoj nogometnoj ljubavi Manchester Unitedu. Otvoreno se nudio Alexu Fergusonu, The Sun je slagao momčad s Boltom na krilnoj poziciji. Ali, Škot je ozbiljan čovjek, hladan prema svakom iščašenom prijedlogu. Ne znam kako bi Louis van Gaal reagirao na takvu ponudu, ali sam siguran da bi tercet Depay - Rooney - Bolt bio najbrži u Premiershipu.

Labuđi pjev u Riju

Usain Bolt trči kao svojedobno Snješko Cerin, kao da ima ruksak na leđima. Ne izgleda baš elegantno dok se njiše kao buldožer, dok teško diže noge, kao da trči u bakandžama, ali to čini nevjerojatno brzo. Prvih 30 metara, dok hvata zalet trči 40,23 kilometra na sat, od 30. do 50. metra brzina se penje na 43,45 km/h, da bi zadnjih 20 metara trčao, da vam približim, 45,62 kilometra na sat. S tom brzinom pobjeđivao bi i konje na trkama...

Usain Bolt je jedan od najsimpatičnijih svjetskih sportaša, njegov show nakon svake pobjede završava odapinjanjem zamišljene strijele. Uz Federera, Messija i Bubku, najomiljeniji je kod publike, jer nikada nije uhvaćen u dopinškim skandalima, kao većina sprintera. I zato sam Miljenka Raka pitao: “Tvrdite da neće pobijediti u Riju. Biste li sada potkovali tu tvrdnju?” Uvjeren sam da ovo nije bio Boltov labuđi pjev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:11