OSVETA KINEZIMA

Olimpijski obračun: Tko će nakon Londona biti vodeća svjetska velesila?

Kada su prije četiri godine u Pekingu pokorili svijet, kineski su sportaši ispunili sva očekivanja komunističke vlasti koja je domaće Olimpijske igre označila kao vrhunac sportskog “booma” sile s Dalekog istoka.

Sport je uvijek dobra prilika da se u svijetu izglanca društveni imidž, a s rekordnim 51 zlatom Kinezi su napravili i više od očekivanja.

Više zlata ili odličja?

Ameri su, doduše, osvojili više medalja, ali s obzirom na to da je broj zlata prvi kriterij na ljestvici medaljaša, na vrhu se vijorila crvena zastava s pet zvijezda.

London bi trebao ponuditi drugačiju priču, iako moć kineske sportske armije nije znatno pala. Dvoboj za prvo mjesto bit će žestok, a analitičari daju prednost SAD-u zbog dominacije u dva sporta u kojima se dijeli najviše medalja, plivanju i atletici. Upravo bi bazen trebao biti ključan u tome dvoboju jer plivački se Kina razvija i, uz pristojan zaostatak njihovih “dupina” za Phelpsom, Lochteom i društvom, vrh ljestvice neće im biti nemoguć.

Pobjednici idu u partiju

Kako bi motivirali svoje najveće medaljaške nade, Kinezi su mnogima podarili počasno članstvo u partiji. Vladimir Putin nije posegnuo za takvim mjerama, iako očekuje da se ulaganja u sport napokon počnu isplaćivati i na olimpijskoj sceni. Britanci će, kao najbrojnija nacija na Igrama, čekati priliku za napad na treće mjesto, ali i potvrdu da politika povećanog ulaganja u prošle tri Oli- mpijade nije bila uzaludna.

Ostali snažni olimpijski kandidati će u borbu za peto mjesto. Favorit je Njemačka sa svojim vodenim sportovima, Australci koji dosta ovise o plivačkim (ne)uspjesima, dok Japancima polako presušuju tradicionalni medaljaški izvori pa više nisu monopolisti na medalje u džudu. Doduše, džudo, gimnastika, hrvanje i plivanje donijelo im je tri četvrtine svih medalja u povijesti pa će, žele li isprati ljagu s pekinškog podbačaja (samo devet zlata), morati potegnuti plivači Kitajima i Uchimura ili hrvačica Saori Yoshida. U dva olimpijska tjedna diplomatski odnosi se hlade, vrijeme je za “olimpijski rat”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:48