TO JE LJUBAV

Rossi napisao ljubavnopismo svojoj Yamahi!

Strast prema kotačima. Tako bismo najkraće, u samo tri riječi, možda mogli opisati karijeru jednog od najvećih motociklista svih vremena
 AFP

ZAGREB - Valentino Rossi, deklarirani zaljubljenik u adrenalin sa zaliscima i “fakinskom” nauš-nicom, život je uvijek provodio u - brzini. Iako mu je tek 31 godina, imamo osjećaj kao da ga već cijelu vječnost gledamo kako juri stazama i niže pobjedu za pobjedom, a njegovih devet naslova prvaka, od toga sedam u MotoGP-u, doista to i potvrđuju.

Kad je davne 1997. prvi put postao svjetski prvak u klasi 125 kubika, tek je navršio punoljetnost. Od tada do danas, vodio je nekoliko “enciklopedijskih” dvoboja s najvećim konkurentima, doživio jezovite padove, mijenjao momčadi, ali i dalje ostao - samo obični zaljubljenik.

Odlazak iz Yamahe i potpis za talijanski Ducati, koji ga je htio angažirati još i prije sedam godina, nisu stigli kao grom iz vedra neba, ali su svejedno iznenadili Rossijeve navijače i ostale zaljubljenike u motosport.

Posebno je dirljiv bio Rossijev oproštaj s Yamahom, s kojom se pozdravio na “starinski” način - pismom! I to s dozom romantične intonacije. Ako ste dosad imali predodžbu o nečemu što se zove ljubav prema motociklima, ili možda automobilima, pažljivo čitajte:

- Teško mi je u samo nekoliko riječi objasniti kakav je bio moj odnos s Yamahom u proteklih sedam godina. Na žalost, čak i najljepše priče jednom moraju završiti, ali za sobom ostavljaju pregršt najdivnijih uspomena. Poput one, kad sam prvi put ugledao svoju Yamahu M1, i kad smo se prvi put poljubili na travi u Welkomu (Rossijeva prva utrka u Yamahi, op. a.). Tada me pogledala ravno u oči i rekla mi: “Volim te” - pun emocija napisao je Valentino, i to olovkom, na listu papira, koji je Yamahina služba za odnose s javnošću ponosno skenirala i proslijedila javnosti.

- Mnogo se stvari promijenilo od te 2004., ali najviše - ona, moja M1. Tada je bila obični, jadni, prosječni motorčić, od kojeg je brža bila većina vozača u MotoGP-u. Sada, kad smo joj pomogli da raste i da se poboljšava, možete je vidjeti kako se zadovoljno smješka u garaži, kako je obožavaju i smatraju vrhunskom klasom - uzbuđeno piše Rossi, i naposljetku se još, naravno, zahvaljuje svima iz momčadi koji su mu pomogli da napiše povijest.

Posebno je impresivan način na koji je načrčkao svoje oproštajno pismo: slova su drhtava, ispod je njegov potpis, a nekoliko je puta prekrižio napisano, kao u domaćoj zadaći, očigledno tražeći prave riječi. Bio je to pravi, filmski, srcedrapajući raskid bajkovite veze.

Promjenu momčadi objasnio je “željom za novim motivima i otvaranjem svježeg poglavlja”. Na odlazak iz Yamahe utjecala je i činjenica što će se šef momčadi Masao Furusawa, kojeg s Rossijem veže neraskidivo prijateljstvo, umiroviti na kraju sezone.

- Bez njega, ne znam što bi se dogodilo i kako bi sve to izgledalo. Zato sam morao otići. Napravili smo sajan posao, bilo je puno emocija. Ali sad trebam nove avanture, novo iskustvo i naročito novu motivaciju. Zato sam izabrao Ducati - ističe megapopularni Rossi, kojeg navijači od milja zovu “Doktor”.

Novinare je zanimalo kako to da je njihov poziv prihvatio sada, a ne prije sedam godina.

- Sad je to umnogočemu drukčija momčad. Danas su otvoreni za rješavanje bilo kakvih nesuglasica oko ugovora, što prije nije bio slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:31