FRAPANTNA BROJKA

RUKOMETNA LIGA PRVAKA Hrvati su apsolutni rekorderi s čak 40 igrača u četvrtfinalu!

Zagreb je jedini klub u Europi koji je do društva osam najboljih došao isključivo s vlastitim snagama

Hrvatski su rukometaši oduvijek bili na cijeni na globalnom tržištu, tako je i sada, a bit će još i više s obzirom na uspjeh igrača PPD-a Zagreb koji su izborili nastup u četvrtfinalu Lige prvaka.

Naš je prvak praktično jedini klub u Europi koji je do osam najboljih došao doslovno samo s vlastitim, domaćim snagama, pojačan tek Duškom Čelicom koji je nedavno došao u Zagreb. Svi ostali najbolji europski klubovi sastavljeni su od velikog broja internacionalaca.

Iako je kriza ozbiljno uzdrmala španjolski rukomet te su njihovi rukometaši, koji su također na cijeni, raspršeni diljem Europe i ima ih u svakom najboljem klubu, oni ipak nisu najtraženiji - to su opet Hrvati. Iako statistika nije uvijek pravi pokazatelj stanja, u slučaju klubova koji su izborili nastup među najboljima, sasvim je znakovita.

Uz 26 igrača koji su u redovima hrvatskog prvaka, čak još 14 naših igrača, većinom reprezentativaca, igra u ostalim klubovima sudionicima četvrtfinala. Najviše ih je, njih petorica, u poljskom Kielcu, tri su u Parizu, a nema ih samo u Barceloni. Iako su u igri još dva mađarska kluba, naših je čak 40 igrača još u ‘opticaju’, a Mađara je tek 30. Slijede po Europi raspršeni Španjolci s 24 igrača, koliko je i Francuza, Srba i Poljaka je još 10, samo je osam Nijemaca (iako Nijemci i Poljaci imaju predstavnika u četvrtfinalu), a ostali su u zanemarivom broju.

Dojam pojačava i činjenica da 14 hrvatskih ‘legionara’ u ostalim klubovima predstavljaju najveći ‘izvoz’. Ne računajući Barcelonu, 10 je španjolskih igrača još uvijek na terenu u klubovima koji nisu iz njihove zemalje, a toliko je i srpskih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:14