PUT U BANKROT

Sportaši, čuvajte se sumnjivih žena i poslova!

Prosječnom čovjeku teško je shvatiti kako netko može potrošiti ‘milijun ili milijardu nečega’. Ovi sportaši uspjeli su u tome
 SIPA

ZAGREB - Život Tigera Woodsa od bliskog susreta s golf palicom i prevarenom suprugom izgleda kao idealan spot za poznatu uspješnicu Pipsa. Najbolji golfer u povijesti nalazi se “na putu prema dole” i prima sve više teških udaraca u načetu bradu. Do rušenja imidža mirnog obiteljskog čovjeka sponzori su se lijepili za njega. Kada su saznali da je Elin Nordegren samo prolaznica na stanici zvanoj Tigerland, financijski gubici najbogatijeg sportaša današnjice rastu kao Šukerov proračunski deficit. Za sada su od Woodsa dignuli ruke Accenture, Gillette i AT&T, a na nove odbjegle sponzore nećemo dugo čekati.

Iznosi gubitaka koji se spominju u cijeloj priči zapanjujući su. Primjerice, procjenjuje se kako će Tigerovi dioničari izgubiti između 5 i 12 milijardi dolara, a njega bi razvod od švedskog supermodela mogao olakšati za 300 milijuna. Sitnica za čovjeka čije se bogatstvo procjenjuje na šest milijardi “zelembaća”. Međutim, takva financijska “pušiona” idealan je početak puta u bankrot. Iako je teško shvatiti kako je moguće potrošiti “milijardu nečega”, nekim ljudima je i to uspjelo.

Primjeri koje smo izdvojili morali bi biti arhivirani u financijskom priručniku pod naslovom “Kako ne upravljati novcem”. Među deset najpoznatijih sportaša koji su proglasili bankrot mnogo je velikih zvijezda koje su uspjele “spiskati” i po nekoliko stotina milijuna dolara.

Najčešći razlozi dolaska u financijske probleme su loše investicije. Mnogi sportaši tijekom karijera nisu imali vremena ni mogućnosti steći potrebna znanja za pokretanje vlastitih biznisa. Tako se okušavaju u različitim granama ekonomije što često zna završiti fijaskom.

Osim problema s ulaganjima u poslove, vrhunski sportaši često se znaju opeći igrajući se s opasnim porocima. Osim alkohola i droge, dokazano su velika opasnost i žene kojima je omiljena zabava druženje s bogatima i slavnima. Takve veze, iako ponekad završe i brakovima, najčešće nisu dugog vijeka, a gotovo u pravilu završavaju skupim razvodima i velikim alimentacijskim zahtjevima.

Kao i u svemu, tako i u ovom izboru prednjače Amerikanci. U njihovim se profesionalnim ligama okreće najviše novca, a i okruženje u kojima odrastaju uspješni sportaši je kao stvoreno za poroke. Dok su mladi i popularni, prijatelji su sa svima. Kada nestanu novac i glamur, mnogi se izgube u “stvarnom životu”.

10 najpoznatijih sportaša koji su uspjeli potrošiti milijune i bankrotirati

1. Mike Tyson

Sport: boks

Sportska dostignuća: najmlađi boksač ikada koji je spojio naslove po WBC-u, WBA-u i IBF-u u teškoj kategoriji

Zarada u karijeri: 300-400 milijuna dolara

Razlog bankrota: gadni razvod, razvratna rastrošnost, ovisnost o alkoholu i drogi te niz loših poslovnih poteza. Ali u posljednje vrijeme se oporavlja.

2. George Best

Sport: nogomet

Sportska dostignuća: osvajač Kupa prvaka s Man. Unitedom, jedan od prvih nogometaša-celebrityja

Zarada u karijeri: 100 milijuna dolara

Razlog bankrota: nogometni virtuoz ostao je zapamćen po izjavi: ‘Hrpu novca potrošio sam na cugu, žene i brze automobile, a ostalo sam jednostavno spiskao!’

3. Michael Vick

Sport: američki nogomet

Sportska dostignuća: tri puta izabran za Pro Bowl (All Stars), prvi izbor NFL drafta 2001.

Zarada u karijeri: više od 130 milijuna dolara

Razlog bankrota: njemu pas nije bio najbolji prijatelj. Uz unosan profesionalni ugovor, bio je maneken Coca Cole i Nikea, a bankrotirao je zbog organiziranja ilegalnih borbi pasa.

4. Latrell Sprewell

Sport: košarka

Sportska dostignuća: 13 sezona u NBA-a, tri puta izabran za All Star utakmicu

Zarada u karijeri: 50 milijuna dolara

Razlog bankrota: kada mu je Minnesota ponudila 21 milijun dolara za trogodišnje produženje ugovora 2004., Sprewell ih je odbio jer nije želio igrati “za siću”. Tri godine kasnije sustigli su ga dugovi zbog loših poslovnih poteza.

5. Marion Jones

Sport: atletika

Sportska dostignuća: osvajačica tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sydneyju

Zarada u karijeri: 40-ak milijuna dolara

Razlog bankrota: nekad najbrža žena na svijetu, učinila je niz prijevara: odslužila je šest mjeseci u zatvoru zbog laganja federalnim istražiteljima u istrazi o uzimanju steroida. Priznavši doping, izgubila je medalje s OI-a i proglasila bankrot.

6. Scottie Pippen

Sport: košarka

Sportska dostignuća: šest naslova NBA prvaka s Chicago Bullsima

Zarada u karijeri: 120 milijuna dolara

Razlog bankrota: tužio je svoju bivšu odvjetničku tvrtku zbog loših ulaganja koja su ga stajala 27 milijuna dolara. Izgubio je skupu parnicu, a ostao je dužan i bankama pet milijuna dolara zbog dugova financijske kompanije koju je kupio 2001.

7. Kenny Anderson

Sport: košarka

Sportska dostignuća: 15 sezona u NBA ligi, jednom izabran za All Star utakmicu

Zarada u karijeri: 50 milijuna dolara

Razlog bankrota: omaleni “playmaker” imao je problema s rastrošnošću te viškom žena i djece. Zahtjev za bankrotom je podnio 2005. U garaži vile na Beverly Hillsu čuvao je osam automobila, a mjesečno je trošio 40-ak tisuća dolara džeparca.

8. John Arne Riise

Sport: nogomet

Sportska dostignuća: sedam sezona igrao u Liverpoolu, a trenutno je član Rome

Zarada u karijeri: više od 20 milijuna dolara

Razlog bankrota: iako je igrajući za Liverpool zarađivao 75 tisuća dolara tjedno, 2007. je proglasio bankrot zbog neplaćenih dugova. Oni su nastali zbog loših ulaganja zbog kojih je i tužio svog nekadašnjeg agenta Einara Baardsena.

9. Björn Borg

Sport: tenis

Sportska dostignuća: osvajač 11 Grand Slam naslova (6 Roland Garrosa i 5 Wimbledona)

Zarada u karijeri: 10-ak milijuna dolara

Razlog bankrota: nakon (pre)ranog umirovljenja, Šveđanin se nije najbolje snalazio izvan terena. Pokušao je pokrenuti liniju odjeće što je propalo. Početkom devedesetih se vratio na ATP Tour igrajući sa starim, drvenim reketima, ali je doživio fijasko.

10. Evander Holyfield

Sport: boks

Sportska dostignuća: četverostruki prvak svijeta u teškoj kategoriji

Zarada u karijeri: 250 milijuna dolara

Razlog bankrota: za njegove su probleme kriva djeca! I to njih 11 za koje je morao plaćati alimentaciju. Zbog tužbi koje su pljuštale sa svih strana 2006. vratio se u ring, a godinu kasnije je izgubio naslov za titulu od Ibragimova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:13