BILANCA PRVENSTVA

STATISTIKA NE LAŽE Mirko Alilović tek 20. vratar Eura, Hrvatska daleko najgrublja momčad!

Jakov Gojun bio je peti bloker prvenstva (10 ), a Duvnjak je od naših igrača izgubio najviše lopti (13)
 AFP

Europsko prvenstvo u Danskoj ostat će, barem do Poljske 2016., zapamćeno kao najgledanija europska rukometna smotra u povijesti.

Organizatori su se zadnjeg dana turnira pohvalili kako je utakmice uživo gledalo 316.000 ljudi, a ruke trljaju i u Europskoj rukometnoj federaciji (EHF) jer je istovremeno probijena rekordna zarada od televizijskih prava. U Danskoj su, primjerice, TV-prijenosi odnijeli 70 posto “tržišnog kolača” (market share), dok je u Poljskoj utakmice reprezentacije gledalo sedam milijuna ljudi.

Platinijeve ideje

- Dokazali smo da je rukomet interesantan proizvod i da ćemo na idućim turnirima biti spremni za još veće dvorane - kaže glavni tajnik EHF-a Michael Wiederer.

Nadahnut Platinijevim paneuropskim idejama, Wiederer je nagovijestio da bi Euro od 2022. mogao imati 24 reprezentacije koje će igrati u tri zemlje-domaćina.

- U svakoj će zemlji biti osam momčadi raspoređenih u dvije skupine. Ako će Austrija, Švedska i Norveška, kandidati za domaćinstvo EP-a 2020., biti zainteresirani, možda taj format predstavimo već za šest godina - dodao je.

Premda je Nikola Karabatić proglašen najboljim igračem EP-a, završna statistička bilanca otkriva da je najefikasniji ipak bio Mikkel Hansen. Sa 49 asistencija i 39 golova, Danac se probio na vrh ljestvice napadački najkorisnijih igrača. Domagoj Duvnjak na njoj drži četvrto mjesto, treći je među asistentima (37) i peti po broju golova (36). Prvi strijelac je 27-godišnji španjolski desni vanjski Joan Cańellas.

Samo 30 posto obrana

Razlog hrvatskog podbačaja u završnici možda treba potražiti u činjenici da se Mirko Alilović jedva probio među 20 najuspješnijih vratara prvenstva. Naš nominalno prvi golman drži točno 20. mjesto sa 30 posto obrana (68 od 226 udaraca). Nadimak “hobotnica” osvaja Norvežanin Magnus Dahl (46 posto), a od onih koji su stigli u završnicu najbolje je branio Niklas Landin (36 posto).

Požele li dodati još kakav prilog raspravi o sudačkom tretmanu, Goluža i društvo mogu izvaditi podatak da je Hrvatska skupila daleko najviše isključenja na turniru, ukupno 70 minuta. Željko Musa je sa 14 minuta i četiri žuta kartona bio šesti najgrublji igrač, a listu agresivaca predvodi Šveđanin Tobias Karlsson, budući da je zaradio dva crvena kartona.

Od ostalih kategorija, izdvojit ćemo da je Jakov Gojun bio peti bloker prvenstva (10 blokiranih udaraca), a Duvnjak je od naših igrača izgubio najviše lopti (13). Od Hrvatske je, međutim, samo Srbija na cijelom turniru u prosjeku imala manje poklonjenih lopti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:42