KONSTANTA ZA NAKLON

Suparnice se mijenjaju, samo Blanka ostaje

Četiri puta ovoga ljeta je o pobjedi Vlašić ili Lowe odlučivao broj rušenja letvice na zadnjoj ili predzadnjoj visini
 Reuters

ZAGREB - U danu u kojem je 20-godišnji francuski sprinter Christophe Lemaitre ušao u povijest kao prvi bijelac koji je 100 metara pretrčao za brže od deset sekundi (9.98), Blanka Vlašić i Chaunté Howard-Lowe ispisale su novo poglavlje u novostvorenom rivalstvu u ženskom skoku u vis.

Gdje je Friedrich?

Zanimljivo je to s Blankinim suparnicama. Najbolja hrvatska sportašica godinama je u vrhu, a suparnice dolaze i prolaze. Neke se zadržavaju malo dulje, druge traju kraće.

Prošloga ljeta bila je to Friedrich, ovoga ljubitelji atletike uživaju u dvobojima protiv Lowe, a prije njih bila je to Sljesarjenko.

U godinama u kojima se Blanka probijala ženskim visom drmale su Cloete i Bergqvist, a još prije hrvala se s Babakovom, Venevom, pa čak i Kupcovom. Suparnice prolaze, a samo Blanka ostaje.

No, niti jedno suparništvo nije imalo niz izvrsnih natjecanja s dramaturgijom kakvu samo sport može ponuditi. To što ih nema na ekranima domaćih televizijskih kuća ne znači da se ne radi o vrhunskim sportskim događajima. Nikako! U čak četiri od ukupno pet natjecanja u kojima su sudjelovale Hrvatica i Amerikanka pobjednica se određivala prema broju rušenja na zadnjim visinama.

Lowe ima najbolji skok

U dva slučaja (u Dohi i Rimu) čak se morala gledati predzadnja visina jer su obje na isti način odradile posljednju uspješnu visinu (198, odnosno 203 centimetra).

Na tri vrjednija natjecanja, u Dijamantnoj ligi, kraljica visa ostala je Blanka, dok je vlasnica dva najbolja skoka ove godine Lowe (oba je ostvarila kada nije bilo Vlašić) trijumfirala u posljednjem obračunu, u petak u Barceloni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:17