HENDIKEP MEDVJEDA

Tek Banham, MacLean i Prpic znaju kako se osvajaju trofeji...

Ako Medveščak postane prvak, većini bi to bio daleko najveći uspjeh u karijeri
 Ronald Goršić/CROPIX

Nakon što je Znojmo arhivirano elegantnim skokom visoko preko letvice koju je ipak nedorasla češka momčad postavila, “medvjedi” su jučer odradili prvi od osam dana priprema za velike stvari koje slijede. Pripreme su, doduše, započeli odmorom, ali i on bi mogao biti ključan za ostvarivanje krajnjeg cilja, osvajanje naslova prvaka. Korak po korak, za sada bez veće pogreške, Medveščak je stigao do polufinala. Najveće utakmice tek treba odigrati, ali momke u plavom nije nemoguće zamisliti s trofejom u rukama.

Letang u NHL-u

Zato smo si postavili pitanje znaju li oni uopće kakav je osjećaj osvajati naslove. Pregledom njihovih CV-a lako je ustanoviti da bi većini ovo bio ili premijerna ili najveća lovorika u karijeri. Iskaču tri imena koja su sudjelovala u velikim stvarima sa svojim klubovima. Alan Letang odigrao je osam utakmica za Dallas Starse u sezoni 1999./2000., kada je momčad iz Teksasa stigla do finala NHL-a. Iako je u vrijeme Dallasove borbe za Stanley Cup Letang već bio u razvojnim Michigan K-Wingsima, sigurno bi i naslov Starsa proslavio kao vlastiti.

- Odigrao sam samo 14 utakmica u NHL-u, ali iz njih sam izvukao ogromno iskustvo. Moje današnje liderske sposobnosti dijelom su i rezultat igranja s igračima koji su dugo godina u vrhu najbolje lige svijeta, poput Jaromea Iginle. Taj trofej bi mi značio mnogo, ali objektivno ne bi niti bio moj - kazao je Letang.

S one strane bare nekolicina je igrača sudjelovala u finalima nižerazrednih liga, a ističe se naslov koji je Sasha Pokulok 2009. osvojio sa South Carolina Stringraysima u East Coast Hockey League (ECHL).

Japanski car

Prošle su sezone Geoff Waugh i Matt Siddall sudjelovali u finalnom porazu Victoria Salmon Kingsa u istoj ligi. Još iz 1999. datira naslov Joela Prpica u American Hockey League (AHL), drugo najjače natjecanje na kontinentu nakon NHL-a, koje je osvojio s Providence Bruinsima.

Inače, Prpic je rekorder među aktualnim “medvjedima”, jer je u dugogodišnjoj karijeri podignuo devet “kanti”. Doduše, posljedica je to igranja u egzotičnom Japanu, u kojem je s momčadi Kokuda (kasnije preimenoviani u Seibu Prince Rabbitse) dva puta osvojio Azijsku ligu prvaka (2005. i 2006.) te čak šest naslova japanskih prvaka.

Od europskih uspjeha “medvjeda” ističu se lovorike u EBEL-u, koje je Frank Banham stekao u Salzburgu 2007. i 2008. Te mu je godine društvo među “crvenim bikovima” pravio i današnji Raymondov pomoćnik Don MacLean.

- Njihovo iskustvo je od ogromne važnosti za ovu momčad, na ledu i izvan njega. Vjerujte da ih ostali momci često pitaju kakav je osjećaj igrati finale i pobijediti u njemu - objašnjava drugi Raymondov pomoćnik Ivo Bibi Ratej.

Martinović u finalu

Što se tiče ostalih europskih uspjeha “medveščakovaca”, treba pohvaliti Sašu Martinovića za finale njemačkog DEL-a prošle sezone s Wolfsburgom ili Grega Daya, koji je postao prvakom Norveške 2006. igrajući za Vĺlerengu. Ostali? Na njima je da u travnju iskuse slast šampionskog šampanjca u dresu Medveščaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 02:08