KONTROVERZNI GOLFER

Tiger je ‘mačić’ u usporedbi s ‘Dugim Johnom’

John Daly svakako je najkontroverznij igrač golfa u posljednjih dvadesetak godina
RIVIERA MAYA, MEXICO - FEBRUARY 20: John Daly hits his drive on the ninth hole during the third round of the Mayakoba Golf Classic at El Camaleon Golf Club held on February 20, 2010 in Riviera Maya, Mexico. Michael Cohen/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 AFP

ZAGREB - John Daly jedna je od najvećih zvijezda svjetskog golfa, a taj je status stekao igračkim sposobnostima, kao i “aktivnostima” nevezanim uz sport. Kao što sam kaže - “ponekad ni sam ne znam što ću učiniti”. Pažnju na sebe je skrenuo 1991. kada se “pojavio niotkuda” i osvojio američki PGA Championship, jedan od četiri najvažnija svjetska golf turnira. Tada je jedan od najstarijih svjetskih sportova upoznao Johna Dalyja. I dobro zapamtio.

Od početka devedesetih do danas, “Long John” je platio preko sto tisuća dolara kazni, što mu i nije neki problem s obzirom da je samo od turnira zaradio devet milijuna dolara, bio suspendiran pet puta i stavljen na rok kušnje šest puta. Skupio je preko 30 raznih prijava na turnirima, uhićen je nekoliko puta, podnio tužbe, bio tužen… Nedavno je otkriveno kako dosje PGA-a, najveće svjetske golf organizacija, o Dalyju broji nevjerojatnih 456 stranica. Za usporedbu, FBI-ev dosje o Luckyju Lucianu, čovjeku kojeg se smatra “ocem organiziranog kriminala u SAD-u”, ima nešto više od 600 stranica. Iako kaže da je uz dobru igru, navijačima važno pružiti dobar “show”, s gledateljima se nije uvijek nije najbolje slagao. Najveću pojedinačnu kaznu, 30 tisuća dolara, zaradio je 1993. kada je za vrijeme jednog turnira vidno pripit “bombardirao” publiku lopticama. Bilo je tu i tuča s protivnicima, trenerima, a jednom je zamalo na terenu pregazio zaštitara vozilom kojim se igrači kreću po terenu.

Ipak, navijači ga vole i s veseljem su dočekali njegov povratak u golf nakon isteka suspenzije koju je zaradio 2008. Naime, Daly je 2008. priveden nakon što se mrtav pijan srušio ispred jednog Hooters restauranta, koji mu je inače jedan od sponzora. PGA je, da zaštiti ugled, odrezao šestomjesečnu suspenziju i naredio mu da mora na odvikavanje od alkohola. Sedmi put. Srećom za njega, i posljednji. Krajem prošle godine, Amerikanac se vratio bolji nego ikad. Riješio se alkohola, ovisnosti o kockanju, četvrte supruge, koja je osuđena na zatvor zbog napada i konzumiranja droge, i gotovo četrdesetak kilograma tjelesne mase. Još jedna od stvari po kojoj su ga poznali svi zaljubljenici u sport jest kondicija, tj. njezino nepostojanje. Velik dio karijere, Daly je težio oko 115 kg, bio svjetlosnim godinama udaljen od atletske građe. Čak mu je i veliki Tiger Woods, njegov prijatelj, savjetovao da se primi vježbanja i teretane. Odgovorio mu je u svom stilu.

- Jednom sam probao vježbati i odmah sam povratio. Zašto bih vježbao kad se mogu napiti i povratiti? Za mene je jednadžba jednostavna - nikotin plus kofein jednako je protein. Možda bih i mogao trenirati, ali radije ću pušiti, piti Colu i jesti.

Daly se ipak na kraju “prepolovio” i spreman je navući neki novi par “bolno” šarenih hlača kojima je oduvijek odudarao od ostalih igrača na Touru. Možda se jednog dana snimi i film o njegovom životu, a i tu ima svog favorita. “Najbolje bi bilo da me glumi Matt Damon. On je dobar golfer”, kaže “Long John”.

'Tigeru mogu pomoći'

Pokušao je pomoći i prijatelju Tigeru Woodsu u trenucima kada je njegovoj obitelji i njemu bilo najteže. Do najboljeg svjetskog igrača bilo je nemoguće doći.

- Kontaktirao sam ga ali nije mogao s nikim razgovarati. Ako mu bilo tko na svijetu može pomoći, mislim da sam to ja s obzirom na sve što sam prošao. Ljudi kažu da nitko nije važniji od same igre, ali trenutno postoji takva osoba, a ona se zove Tiger Woods.

O prijestupima drugih se šuti

Daly je bijes čelnika PGA-a, valjda po stoti put, na sebe navukao izjavama o poštenju u natjecanjima i licemjerju organizacije koja je jednog golfera, koji ih sramoti u javnosti, oštro kaznila, a pred prijestupima drugih šuti.

- Ja sam barem iskren i priznajem da sam imao problema. No, da se dopinška testiranja provode normalno kao i u ostalim sportovima, vjerujte mi, ispao bih među najpoštenijima. Svi znaju da velik dio igrača konzumira kokain i još štošta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:19