ZA 100 TISUĆA DOLARA

U goste nam stiže Mike Tyson: 'Zna sve o Hrvatskoj, raspituje se i o ratu'

Susreli smo se u Las Vegasu i načelno dogovorili njegov posjet našoj zemlji - rekao je Riječki promotor Harry Gorian
 SIPA

Pregršt dobrih vijesti za hrvatski boks donio je s nedavnog godišnjeg Kongresa Svjetskog boksačkog vijeća (WBC) u Las Vegasu riječki promotor Harry Gorian, ali medijski je svakako najzanimljivija da bi potkraj sljedeće godine u Hrvatsku trebao doći slavni američki teškaš Mike Tyson.

- Susreli smo se u Las Vegasu i načelno dogovorili njegov posjet našoj zemlji. Radi se o krupnom organizacijskom i financijskom zalogaju, ali vjerujem da ću uskoro moći potvrditi da ćemo ugostiti jednog od najvećih boksača u povijesti - rekao je Gorian, koji je Kongresu nazočio kao predsjednik Hrvatskog saveza profesionalnog boksa.

Otišlo 300 milijuna

Nakon što je 2005. godine završio karijeru i potrošio apsolutno svih zarađenih 300 milijuna dolara, Tyson se s trećom suprugom Lakihom Spicer i djecom skrasio u Phoenixu u američkoj saveznoj državi Arizoni. Budući da i dalje ima golem marketinški potencijal u cijelom svijetu, njegovi vjerovnici natjerali su nekoć velikog boksačkog razarača na život pod protektoratom. Sve što zaradi prodajom proizvoda s vlastitim likom, te pojavljivanjem na eventima, Tyson daje odvjetnicima koji mu potom ostavljaju samo mali dio za njegove osobne potrebe. Međutim, Iron Mike više nije neuračunljivi ovisnik koji si je gotovo upropastio život.

- Mike se svijetom kreće okružen ekipom biznismena koji brinu o njegovim financijama. Danas je on uglađeni poslovni čovjek, vitak i vrlo očuvan 45-godišnjak. Zabavan je i komunikativan, kad sam mu prišao i predstavio se, shvatio sam da zna sve o Hrvatskoj. Pitao me o Domovinskom ratu, što sam iskoristio i rekao mu da kao slavni ratnik mora posjetiti zemlju koja je ratom došla do neovisnosti - ispričao je Gorian.

WBC kongres 2014.

Iako riječki promotor nije spominjao iznose, možemo nagađati da bi Tysonov dolazak koštao od 70 do 100 tisuća dolara. Gorian, međutim, tvrdi da vjeruje u uspješno okončanje pregovora s Tysonovim stožerom. Ono što već danas može potvrditi je dolazak WBC-ove karavane u Hrvatsku 2014. godine.

Prije šest godina Kongres WBC-a ugostio je Dubrovnik, a za tri godine deseci svjetskih prvaka i stotine delegata doći će u Zagreb, Zadar, Opatiju ili Rovinj. Pritom su prva dva grada u prednosti zbog velikih sportskih dvorana, u kojima Gorian planira tom prigodom upriličiti boksački spektakl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2023 07:09