EKSTREMNI SPORT

WAKEBOARD AVANTURA KOD SPLITA Testirali smo jedini cable park u Dalmaciji: lift je brutalan, leti se visoko, a ledenog piva ima dovoljno

 
 Milan Šabić / CROPIX

Wakeboarding cableovi, odnosno žice, popularno su mjesto za sve ljubitelje skijanja i bordanja na vodi. Riječ je o liftu postavljenom na stupove na kojemu istovremeno može voziti više vozača, a staza ide u krug.

Milan Šabić / CROPIX

Tako po cijele dane rundaju kitesurferi, koji moraju daskati negdje kada nema vjetra, wakeboarderi profesionalci, skijaši, ali i turisti koji u sportu dosad nisu imali prilike sudjelovati.

Žica je idealno mjesto za naučiti skijati na vodi, za sve one koji tek žele probati skijati iza glisera. Žica je također idealno mjesto za daskaše, koji izvode svoje atraktivne trikove na plastičnim elementima postavljenim uokolo, kao što su skok ili slider.

Milan Šabić / CROPIX

Prva prava sezona

Jedna takva žica je otvorena i prošlo ljeto na obalama Kaštelanskog zaljeva, u naselju Divulje pokraj Trogira, no pokretač cablea Toni Bedalov reći će kako je ovo, zapravo, njezina prva sezona.

- Otvorili smo prilično kasno prošlo ljeto, zbog raznih zavrzlama vezanih uz postavljanje stupova- objašnjava Bedalov, koji je i sam jedan od najboljih hrvatskih freestyle kitesurfera, a lift je otvorio iz strasti prema daskanju na vodi.

Cable Park Split nalazi se na idealnoj lokaciji, u Kaštel Štafiliću, u blizini Splita, i prvi je wakeboarding cable na jugu Hrvatske. Nalazi se tik do aerodroma, što je prilično zanimljivo, posebice u vidu moguće organizacije velikog cable wakeboarding centra, koji bi posjećivali sportaši iz cijelog svijeta.

Dobru priliku za to je imao Zagreb, no lift na Jarunu je zbog peripetija s koncesijom ugašen nakon nekoliko sezona. Danas kao takav europski centar funkcionira Budimpešta, koja sa svojih nekoliko izvrsno uređenih liftova glasi kao najbolji grad za wakeboarding u Srednjoj Europi.

Milan Šabić / CROPIX

Sve počelo na Krku

Hrvatska još ima cableove na Krku, koji je i prvi izgrađen te važan u smislu da je stvorio scenu te ugostio brojna važna svjetska natjecanja, ali i na Pagu te u Poreču. Upravo se gradi još jedan u Puli.

Međutim, ni jedan od njih nije cable park u pravom smislu te riječi, s mnogo tvrdih elemenata za vožnju, koji izgledom i funkcijom konkurira najboljim parkovima na svijetu.

- Plan je da se razvijamo prema pravom cable parku. Koncesiju smo dobili, papiri su riješeni, sada možemo napredovati mirne glave. Ono što bih ja htio jest da se ovaj park razvija prema profi-vozačima, ali da ostane i mjesto gdje početnik može naučiti voziti.

To je samo po sebi razumljivo iz poslovnog aspekta jer profi vozač kupi sezonsku kartu i ne skida se sa žice, s obzirom na to da odlično vozi.

Turisti, s druge strane, kupuju karte za jedan sat i tu ti je sva matematika - napominje Bedalov.

Milan Šabić / CROPIX

Atrakcije i trikovi

Razgovaramo s Mihom Flajsom, jedan od najboljih slovenskih wakeboardera.

- Lift je brutalan. Žica je postavljena odlično i može se stvarno visoko letjeti. Sviđa mi se desni kicker i onaj skejt element s rooftopom i boxom. Ljudi što rade tamo su baš dobri i ugodni, a sviđa mi se i njihov bar. Uživao sam dolje, ima i plažica pokraj lifta, tako da je kul atmosfera, ima dosta ljudi. Objekt je mali, ali lijepo uređen, nadam se da će dobiti još dobrih elemenata - rekao nam je Slovenac.

Lift na Divuljama proteže se na pet dvanaestmetarskih stupova, a njegova sajla nosi osam “carriera” na koje se mogu zakačiti vozači koji će zatim voziti u krug u smjeru kazaljke na satu.

Staza je ukupne dužine od 560 metara, a vozi se 30 km/h. Napravili smo dosta krugova i uživali u vožnji.

Uvjeti su bili odlični, gotovo bonaca.

Milan Šabić / CROPIX

- Ovo je idealna lokacija za lift, more je plitko, mul s one strane nas štiti od maestrala i tramontane - nastavlja Bedalov koji na liftu vodi računa o gostima, ali i mehanici te elektronici samog cable sustava. Kuriozitet za hrvatske liftove je da splitski ima i operaterku, Jelenu, koja vozi lift i brine o wakeboarderima u moru, a daje i savjete na samom startu te pomaže početnicima pri prevladavanju prvih koraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:11