PUTEVIMA CIBONE

Zagreb ima novca za bazene i koševe, ne i za rukomet

Rukometna momčad iz Kutije šibica puna je zvijezda i reprezentativaca, a klupska je blagajna trenutačno mala i tanka kao prava kutija šibica
 Nenad Dugi / Cropix

ZAGREB - Dvostruki rukometni prvak Europe CO Zagreb u financijskim je problemima kao i Cibona, u sličnim dubiozama poput većine hrvatskih vrhunskih klubova.

Nažalost, financijska je kriza omela ne tako davni ambiciozni plan povratka u klub svih hrvatskih reprezentativaca i stvaranja novog prvaka Europe u rukometu.

Povratak na krov Europe ostao je samo ambiciozni plan, slaganje momčadi snova postalo je nemoguća misija. Neki su otkazali sponzori, drugi kasne s uplatama, a Grad Zagreb je za milijun eura smanjio dotacije u odnosu na prošlu sezonu.

- Obaveze se gomilaju, teško funkcioniramo. Ako se nešto uskoro ne promijeni, svest ćemo se na razinu provincijskog kluba - izjadao se Zoran Gobac uoči utakmice s Kopenhagenom u Ligi prvaka.

Kao posljedica rupe u blagajni kasne i uplate ugovornih obaveza kluba prema igračima. Posljednja takva situacija iznjedrila je slučaj Vori, u kojem je reprezentativni pivot slobodan jednostavno “preletio” u Hamburg i znatno oslabio klupske ambicije.

U klubu su uvjereni da se to neće ponoviti, vlada mišljenje da igrači razumiju situaciju, no realnost je ipak nešto drugo. Ugovori su, naime, sveti pismo. Direktor Bartol Kaleb zato razmišlja realno.

- Svi koji misle da imaju bolju ponudu, mogu otići. Od toga ne bježimo, takve nas spekulacije ne zanimaju. Istina je da smo obećali igračima isplatu dugovanja. Već 15. veljače idu uplate za prosinac, a do kraja mjeseca i za siječanj. Pokrit ćemo se i sve će, unatoč problemima, dalje ići uobičajenim tijekom - optimistično je zaključio Kaleb.





Na sreću, Zagreb u nepunih mjesec dana očekuju četiri domaće utakmice u Ligi prvaka i od prihoda od prodaje karata, a interes je velik, namaknut će se makar mali dio sredstava portebnih za normalno tekuće funkcioniranje kluba.

Također je sretna okolnost da Ivano Balić i suigrači zaista vjeruju da će se obećanja ispuniti. Sreća je i to što je on zaista odlučio karijeru završiti doma, u Zagrebu.

Unatoč posvemašnjoj krizi, još tinja nada da će se u Zagrebu graditi rukometni dom iako sve govori u prilog onoj drugoj pesimističnoj soluciji da su rukometaše još jednom izigrale gradske i državne vlasti.

- Gradi se još jedan bazen, u pogon ide još jedna košarkaška dvorana, na mjestu našeg doma na Sveticama planira se Dinamov kamp. A naši klinci treniraju na jednom mjestu od 7 do 23. Ne dobijemo li vlastiti krov nad glavom, u pitanje dolazi egzistencija kluba - rekao je Zoran Gobac.

Toliko puta ispričana ista priča. Nažalost, kako sada stvari stoje, rukometaši će i dalje biti beskućnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:22