PIŠE S. MUFIĆ

Zašto je učinak u karijeri važniji svima osim boksačima?

Jaz između pobjede i poraza u boksu veći je nego u drugim sportovima
FILE - This May 1, 2010, file photo shows Floyd Mayweather Jr., before fighting Shane Mosley in their WBA welterweight boxing match, in Las Vegas. Mayweather Jr. has been arrested in Las Vegas on a felony theft charge stemming from a domestic violence complaint by his ex-girlfriend. Las Vegas police Officer Bill Cassell says the 33-year-old Mayweather was booked Friday, Sept. 10, 2010, at the Clark County jail on a grand larceny charge. (AP Photo/Mark J. Terrill, File)
 AP

ZAGREB - Boks i statistika nikad nisu bili posebno kompatibilni, ali dvije brojke neraskidivo su vezane za svakog boksača od njegova prvog ulaska u ring - pobjede i porazi. Počesto se samo na temelju tih znamenki naprečac ocjenjuju boksači, iako nije rijetkost da veteran sa pet-šest poraza vrijedi više nego neki neporaženi mladac.

Fascinacija naporaženima

Ipak, promotorima, menadžerima, sponzorima, TV producentima i gledateljima uvijek će za oko prije zapeti boksač bez ijednog neuspjeha u ringu. Fascinacija neporaženim borcima stara je koliko i moderni boks (iako se prije II. svj. rata porazi nisu shvaćali tako tragično kao danas), a spektakl je dvostruko veći ako su oba suparnika bez poraza.

Najveći trenutačno neporaženi profesionalni boksač nesumnjivo je američki velteraš Floyd Mayweather (41-0), koji će svoju seriju na kušnju uskoro staviti protiv famoznog Filipinca Mannyja Pacquiaoa (51-3-2). Iz njegovih riječi zaključujemo da je publika više opterećena učinkom nego sami boksači.

Sjajna karijera nakon robije

- Ni u ringu ni izvan njega nikad ne razmišljam o tome kako ostati neporažen do kraja karijere. Dok pobjeđuje, sportaš se ne zabrinjava porazima - kaže Mayweather, koji je posljednji meč izgubio još kao amater ‘96. na OI u Atlanti.

O tome da porazi ne moraju nužno upropastiti karijeru govore dva primjera iz nedavne prošlosti. Američki profesionalac Bernard Hopkins boksom se ozbiljno počeo baviti kao 23-godišnjak (nakon petogodišnjeg zatvorskog staža). Karijeru je započeo porazom, a kasnije je ostavio povijesni trag 10-godišnjom vladavinom srednjom kategorijom.

A što reći za Sugara Raya Robinsona, velikana srednje kategorije kojeg većina stručnjaka smatra najboljim borcem u povijesti? U 25-godišnjoj karijeri imao je čak 19 poraza (u 178 dvoboja).

- Možda je to samo pitanje taštine ili ega, ali neporaženi boksač osjeća se sasvim drukčije. Neporaženi svakako imaju teret više u ringu, no upravo činjenica da ih još nitko nije pobijedio daje im samopouzdanje. Znam to iz vlastitog iskustva, jer nakon prvog poraza u mene se uvukla neka podsvjesna nesigurnost - objašnjava hrvatski supersrednjaš Stjepan Božić.

Prekretnica s Alijem

- Naravno da je ljepše završiti karijeru s nulom u rubrici poraza, ali u konačnici to nije presudno. Ima i važnijih stvari, poput osvojenih naslova, sačuvanog zdravlja i zarađenog novca - nastavlja 36-godišnji Božić, koji je prvi neuspjeh pretrpio nakon samo 15 mjeseci profi karijere, već u sedmom meču.

Do uspona Muhammada Alija, početkom 60-ih godina, bilo je teže ostati neporažen iz vrlo jednostavnog razloga - postojala je samo jedna relevantna svjetska titula i svaki izazivač pikirao je samo na jednog istinskog šampiona. To je olakšalo i Velšaninu Joeu Calzagheu, odnedavno umirovljenom poluteškašu (među žrtvama mu je i Zagrepčanin Branko Šobot) završiti karijeru bez ijedne mrlje:

- Nisam se previše zamarao učinkom sve dok nisam shvatio da je kraj blizu i da bih zaista mogao otići iz boksa neporažen. Nakon oproštajnog meča osjetio sam olakšanje...

Najveću istinu ostavili smo za kraj, a autor joj je Božić:

- Neporaženi boksač više vrijedi na tržištu, lakše ga je marketinški prodati. Zato je učinak kudikamo važniji menadžerima i trenerima nego samim boksačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:28