ALFA I OMEGA

Zoran Gobac: Hrvatski rukomet - to sam ja!

Zoran Gobac se kao kobac bio obrušio na domaću konkurenciju i od CO Zagreba stvorio nedodirljivu instituciju
 Nenad Dugi / Cropix

Winston Churchill napisao je kako zna da će povijest prema njemu biti dobrostiva - “Zato jer je namjeravam osobno napisati”.

Poredba je možda pretenciozna, no, Zoran Gobac je Churchill hrvatskog rukometa. On je čovjek koji je “napisao” povijest. On je “alfa i omega” najtrofejnijeg hrvatskog sporta. Mnogi su spremni ustvrditi (teže je dokazati iako istina nije daleko) da iza svakog poteza HRS-a stoji upravo on i nitko drugi. Gobac je izbornik A reprezentacije, muške i ženske, on je istinski i stalni trener CO Zagreba, on stoji iza svakog izbora, on je stvorio pijesak na kojem igraju ‘pjeskaši’.

Gobac se kao kobac bio obrušio na domaću konkurenciju i od CO Zagreba stvorio nedodirljivu instituciju. ‘Nestali’ su tako svojedobno ‘opasni’ Metković Jambo te nešto kasnije gradski rival Medveščak. Kao veliki grijeh pripisuju mu se i stalni obračuni s konkurentima u ostalim sportovima te su česte mete njegovih verbalnih napada košarkaši i Cibona, danas hokejaši Medveščaka - zbog neprimjerene razdiobe financija i utjecaja. Gobac je taj i jedini, a ne izbornici, koji će igračima davati ‘packe’ - bilo da je riječ o slabijim igrama Balića ili o povratku ili odbacivanju legende Metličića u i iz reprezentacije.

Gobac je vodeća osoba HR rukometa u stvaranju njegove neovisne povijesti - tako je zapisano u monografiji “Hrvatski rukomet” izdanoj uoči SP-a u Hrvatskoj.

Istina je, on je taj koji je iskoristio “povoljnu političku klimu” s početka 90-ih godina i od svog sporta stvorio hrvatski ‘brand’ - na klupskom i nacionalnom planu. U potpunosti je točan i nastavak navoda iz spomenute monografije. “Gobac je s klubom osvojio dva naslova prvaka Europe, sve naslove prvaka Hrvatske... s reprezentacijom ima sjajne rezultate - dva olimpijska zlata, svjetsko zlato i dva svjetska srebra (naknadno dodano još jedno svjetsko srebro), europsko srebro i broncu...

U tom su smislu i igrači koji su na terenima ‘kovali’ medalje - samo prolazni putnici. Samo je Gobac osvojio sve. Jedan jedini koji ostaje i koji je nedodirljiva konstanta - Winston Churchill hrvatskog rukometa. Premda skriven iza eufemizama “glavni koordinator i glavni menadžer”, neosporna je činjenica da Gobac s punim pravom može reći: Hrvatski rukomet - to sam ja. Kakav god bio i kakvim ga tko doživljavao - čak i kao diktatora i manipulatora - i prema Gopcu će (rukometna) povijest biti dobrostiva. Ili?

Zoran Gobac

Datum i mjesto rođenja:

15. veljače 1957., Sisak

Funkcije:

glavni menadžer CO Zagreba

koordinator za muški rukomet u HRS-u

izvršni dopredsjednik HRS-a

Životna ambicija:

vratiti CO Zagrebu titulu prvaka Europe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:25